Veelzijdige fietstassen

De tijd dat een fietstas een lomp ding was dat uitsluitend uit één grote zak bestond, ligt al even achter ons. Vaude gaat met de eBack Single en de eBox stuurtas nog een stapje verder. Het zijn erg praktische tassen, waarbij vooral de eBack Single zoveel vakjes heeft dat je de tel misschien wel kwijtraakt.

Zoals de namen van de fietstassen al aangeven, mikt Vaude met deze producten vooral op mensen met een elektrische fiets. Maar dat is eigenlijk vooral een marketingkwestie, want ze zijn perfect bruikbaar voor verschillende soorten fietstochten, of het nu naar je werk is, op toertocht of een meer sportieve rit. Met wat voor soort fiets je dat doet, maakt dan ook niet zoveel uit.

Grote stuurtas

De eBox is een vrij groot uitgevallen stuurtas. Ze heeft een volume van maar liefst 9 liter, wat behoorlijk veel is voor een stuurtas. Er is bovendien een vak waar je een drinkfles in kan steken, wat het ‘volume’ nog verhoogt. Helaas ook het gewicht, want als je de stuurtas ook nog vol met spullen steekt, wordt ze echt wel zwaar. Als je dan de houder waar ze in vastklikt, niet heel stevig aan het stuur hebt kunnen vastmaken, kantelt ze nogal makkelijk naar beneden. Het is trouwens niet zo heel makkelijk om de houder echt goed aan elk stuur vast te maken. Er zijn hulpstukjes om het aan een dikker of dunner stuur vast te schroeven, maar in ons geval lukt het toch niet goed om de tas aan een van onze fietsen met een iets smaller stuur vast te maken. Het zou helpen mocht Vaude een stukje rubber of zo hebben meegeleverd om voor wat meer grip te zorgen. Anders kan je het natuurlijk zelf wel oplossen met een stuk van een binnenband of een ander stuk rubber.

Los van de uitdaging om de tas echt heel goed vast te kunnen maken, is de eBox een erg praktische tas. Ze heeft een groot hoofdcompartiment waar nog twee kleine vakjes met een gaasdoek in zitten. Dankzij een grote bovenflap met een rits heb je snel een zicht op wat er in de tas zit. Alleen was het misschien iets praktischer geweest mocht de flap naar voren openen, zodat je van op de fiets makkelijker in het grote vak kan zien. Aan elke zijkant is er nog een vak met een rits. Aan de rechterkant is dat iets kleiner omdat daar ook de houder voor de drinkfles zit. Een rekker bovenaan zorgt er voor dat de fles redelijk goed vast zit.

Bovenaan is er nog een vak over heel de flap met een doorzichtige bovenkant. Hier kan je je smartphone in kwijt om hem zo als navigatiehulp te gebruiken. De bovenkant uit plastiek is aanraakgevoelig, zodat je je smarphone vrij goed kan gebruiken. Bij onze nogal groot uitgevallen smartphone kregen we hem er wel alleen maar op zijn zij in. Dat betekent dat sommige apps die niet ook een liggende stand ondersteunen, wel iets moeilijker te gebruiken zijn. Google Maps werkt bijvoorbeeld wel goed, maar niet alle andere (fiets)navigatieapps ondersteunen een staand en liggend scherm. Sowieso blijft het niet evident om een smartphone die in zo’n vak zit, te bedienen. Maar eens je een route hebt geselecteerd en je kan die een tijd volgen, dan kan je dat wel prima doen.

De eBox stuurtas van Vaude is op zich wel waterafstotend, maar niet waterdicht. Moet je door de regen rijden, kan je gelukkig wel de meegeleverde regenhoes gebruiken. Ook meegeleverd is een riem om de tas om je schouder te hangen als je ze mee wilt nemen als je van de fiets stapt. Vooraan de tas is een stukje in leer waar je met wat prutsen sommige lichtjes aan kan bevestigen. Het Klickfix systeem om de tas aan het stuur vast te maken, werkt prima. Het is wel even werk om de houder aan het stuur zelf te bevestigen. Wil je de eBox op verschillende fietsen kunnen gebruiken, dan is het wel handig dat je de houder voor aan het stuur ook los kan kopen.

Veel compartimenten

De eBack Single profileert zich als een bagagedrager-tas speciaal voor e-bikers. In feite is dat vooral omdat ze onder meer een lang vak heeft waar een doorsnee batterij in past. Zo kan je dus tijdens langere fietstochten met een e-bike een extra batterij meenemen. Maar los hiervan is dit een fietstas die je uiteraard ook op een gewone fiets kan gebruiken, en dat zowel om naar je werk te fietsen als voor toertochten.

Interessant voor dagelijkse verplaatsingen naar je werk is dat de tas een vak heeft waar een laptop in past tot 15,6 inch. Omdat dit vak aan de binnenkant van de fietstas zit, met een verstevigde buitenkant die tegen het wiel aan zit, is dit een vrij veilige plaats voor een laptop of ander gevoelig materiaal.

In het midden is er het vak waar een niet al te dikke batterij in past, en een minder diep vak voor kleinere spullen waar je direct aan kan. Vooraan is er dan nog een vrij groot vak, en een iets kleiner. In dat grotere vak zit nog een uitneembaar binnenvak uit gaas, waar je bijvoorbeeld reservekledij in kan steken. In het voorste vak zitten ook nog kleinere organisers uit gaas voor aparte spullen. Hier hangt aan een clip ook het zakje met de regenhoes.

Door die verschillende vakken verlies je natuurlijk wel wat van de mogelijke opbergruimte waardoor je niet de volle 28 liter van deze fietstas kan vullen. Maar voor dagtochten of woon-werkverkeer vinden we dit toch een enorm praktische tas. Je kan je spullen netjes ordenen, waardoor ze ook vrij snel terug te vinden zijn en niet zoals bij andere tassen ergens in de grote hoop verdwijnen. Enige voorwaarde is natuurlijk dat je min of meer kan onthouden waar je wat gestopt hebt….

De tas ziet er vrij compact uit, maar 28 liter is best wel veel, dus je kan echt wel veel meenemen. Die inhoud mag samen tot 10 kg wegen, en dat is ook best wel zwaar. Daarom is het wel handig dat er bovenaan een lederen handvat is om de tas te dragen als je ze van de fiets neemt, en dat er een draagriem bij zit om ze ook over je schouder te kunnen dragen. Deze riem is wel vrij spartaans, dus het is niet om uren mee rond te lopen als je de tas echt helemaal vol spullen hebt gestopt.

Het QMR 2.0 systeem om de tas aan de bagagedrager vast te maken, is degelijk en makkelijk in te stellen volgens de bagagedrager. Eens de bovenste clipsen om de bagagedrager zitten, houdt het systeem de fietstas goed op zijn plaats. Alleen moet je best toch altijd even controleren of de clipsen wel degelijk ingelikt zijn. Losmaken gaat makkelijk door gewoon aan een riempje te trekken.

De eBack Single van Vaude mag er dus zeker zijn: het is een goed doordachte tas die praktisch in gebruik is en veelzijdig in te zetten is.