Vango Sherpa: erg degelijke trekkingrugzak voor schappelijke prijs

RRD-GBSPE-10504621Het Schotse Vango is bij ons nog niet zo’n bekende naam, maar het bestaat al bijna vijftig jaar als fabrikant van tenten, slaapzakken en ander kampeergerief. Het heeft ook al een aantal jaar een redelijk uitgebreide collectie rugzakken. De Sherpa is ondertussen al uitgegroeid tot een klassieker binnen dat gamma, maar krijgt geregeld kleine updates. We konden een tijdje op stap met de jongste versie van de Sherpa 60 +10, en dat beviel wel.

Een van de belangrijkste pluspunten aan de Sherpa is het Self Adjust systeem waarmee je het draagsysteem zelf aan je rug kan aanpassen. Uiteraard vind je een gelijkaardig systeem bij andere fabrikanten terug, maar bij Vango is het zeker vrij eenvoudig in gebruik en efficiënt. Hoewel je de rugzak in een kleine en normale maat kan kopen, kan je hem op deze manier snel aan je lichaamsbouw aanpassen. Je denkt misschien dat je dit maar één keer hoeft te doen, maar het is best wel handig om naargelang de activiteit of het gewicht in de rugzak, de lengte nog wat bij te stellen. Behalve de lengte van het rugpaneel zelf, kan je uiteraard ook de hoogte van de schouderriemen instellen.

Vango Sherpa rugOm het draagcomfort te verhogen, heeft Vango er voor gekozen om de schouder- en heupriemen een heel dikke padding mee te geven. Deze voelt heel zacht aan, en is uit heel ademende mesh-stof gemaakt zodat er op de drukpunten toch enige vorm van verluchting mogelijk is. Alleen het stuk onderaan de rug had misschien iets groter mogen zijn, maar dat hangt ook van je eigen fysionomie af.

Een derde punt waar de Sherpa goed op scoort, is het pakcomfort. Bij een rugzak met dit volume is het vaak niet eenvoudig om je spullen overzichtelijk op te bergen of terug te vinden. Bij dit model heb je bovenaan een klassieke sluiting met een spankoord en een flap. Zo kan je snel aan de spullen die boven zitten. Maar bijna onderaan is er een grote rits aan de voorkant, waardoor je ook langs daar snel toegang krijgt tot de zaken die onderaan zitten. In de bovenflap zitten nog twee zakken met rits, zodat je daar ook kleinere dingen in kwijt kan. Heb je nog meer ruimte nodig, dan zijn er aan de zijkanten vrij grote zakken met rits waar je meer in kan opbergen. Ook in de heupriem zijn er kleinere zakjes. Tot slot is er ook vooraan een kleinere zak met een lange rits.

Aan de buitenkant zitten er nog riempjes om onder meer een slaapmatje of -zak, wandelstokken en dergelijke te bevestigen. Met compressieriemen kan je alles nog stevig vastsnoeren. Alles bij elkaar heb je dus wel mogelijkheden genoeg om flink wat spullen overzichtelijk op te bergen. Als kers op de taart is er nog een degelijke regenhoes die je eventueel kan thuis laten.

Een sterke stof met een discreet maar mooi design maakt het geheel compleet. Er zijn zeker technisch meer geavanceerde rugzakken op de markt, maar daar betaal je vaak de helft meer voor.