Valloire: wintersporten op de flanken van de Galibier

Valloire in de Savoie. Een authentiek wintersportdorp in de Maurienne-vallei op 1430 meter hoogte. In 1914 waren hier ‘s winters al 50 kamers voor toeristen. Dat aantal is behoorlijk uitgebreid, maar Valloire is er wel in geslaagd om het dorpse karakter te behouden. Geen hoogbouw hier. Veel chalets met appartementen. Tijdens de zomermaanden passeren hier duizenden wielertoeristen per dag met een Tour de France gevoel. Ze zijn op weg om via de Col du Télégraphe (1510 m) hun ultieme doel te halen: de Col du Galibier (2637 m). Valloire is ook een parel aan de ketting van de Route des Grandes Alpes, die loopt van Thonon-les-Bains naar Nice.

 

 

Superlange blauwe pistes

 

 

Het skigebied van Valloire (150 km pistes) spreidt zich uit over 3 bergkammen met skilifttoppen boven de 2500 m. Het wintersportdorp Valmeinier maakt ook deel uit van het domein. ’s Winters zie je tijdens de schoolvakanties vooral gezinnen met jonge kinderen op de piste. Omdat er veel superlange blauwe pistes zijn, is het een fantastisch gebied om te leren skiën. Of om er weer even in te komen voor mensen zoals ik die weliswaar jarenlange ski-ervaring hebben, maar het contact met de sneeuw wel bijna een jaar hebben gemist. Na de blauwe oefening vallen we met een gerust hart de rode (40 % van de pistes) en de zwarte (10%) aan. Tijdens de ontspanningsmomenten in de stoeltjesliften hoor ik van andere wintersporters zeer tevreden geluiden over het prijsniveau van Valloire. Vooral wat de accommodatie betreft.

Januari en april laagseizoen

 

Januari en april zijn de absolute laagseizoenmaanden. Wij zijn er in de derde week van januari en tot 11 uur in de voormiddag heb ik het idee dat ik op pas geprepareerde pistes aan het skiën ben, zo weinig sporen zijn er in de sneeuw te zien. Fantastisch om zo uit te waaieren over de pistes. Andere koek is onze afdaling op een lange ongeprepareerde zwarte piste met enkel hobbels. Daar moet je van houden. Van mij mogen de pistes best steil zijn, maar ik moet wel snelheid kunnen maken. Op zo’n buckelpiste lukt mij dat niet. Voorzichtigheid krijgt bij mij dan voorrang. Zo’n afdaling is een echte strijd tegen de berg. Ik red het gelukkig zonder slachtoffer te zijn geworden van een eindeloze glijpartij. Voordeel van die 3 bergkammen is dat we ongelooflijk genieten van de wisselende vergezichten.

Gezellig bergdorp

 

 

Valloire is een gezellig bergdorp. Met genoeg cafés om na het skiën of het snowboarden met elkaar bij te praten over de afgelopen dag. Centraal in het dorp staat de Notre Dame de L’Assomption, een barokkerk. Valloire wordt omgeven door 17 gehuchten waar nog huizen staan uit de 17e eeuw. Dat onderscheidt Valloire van zijn hooggelegen wintersportbroeders en zusters in de Savoie, die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn gecreëerd rond de alpentoppen. Valloire kies je voor de sfeer. Dat geldt zeker op vrijdag, wanneer het marktdag is. Dan komen de ambachtelijke brouwers, kaasmakers en leveranciers van andere lekkernijen massaal naar het plein en de straatjes rond de kerk. Voor de toeristen, die op zaterdag weer huiswaarts keren, ideaal om de smaak van de regio thuis nog even vast te houden. Wij vullen onze boodschappentas met Beaufort en Abondance, een flink brok nougat en natuurlijk hét kruidendrankje van de bergen: génépi, vanzelfsprekend wordt hier de biologische variant aangeboden. De prijzen voor de kazen liggen, zelfs in dit toeristisch oord, lager dan bij ons. Met het kopen van nougat heb ik weinig ervaring, maar ik schrik wel van de rekening. Nougat is blijkbaar duur. Mijn schuld overigens dat ik mij dat vooraf niet had gerealiseerd. Ik laat mij in slaap wiegen door de vriendelijke verkoper die mij verschillende soorten laat proeven waardoor ik bij mijn uiteindelijke keuze vergeet naar de prijs te vragen. De heerlijke smaak vergoedt gelukkig veel.

Van sneeuwrennen tot ULM

 

 

We zijn te kort in Valloire, anders was ik graag mee gerend met de mannen en de vrouwen die zich hebben ingeschreven voor een sneeuwloop van Rando Montagne. Elke maandag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 12.00 uur krijgt een groep de gelegenheid om zijn conditie te testen op de besneeuwde hellingen. De afstanden variëren van 10 tot 15 km en het aantal hoogtemeters schommelt rond de 500. Wie dat een berg te hoog vindt, kan zich bij Rando Montagne ook inschrijven voor de dagelijkse sneeuwwandeltochten op ‘raquettes’. Wandelen en rennen is voor een volgend bezoek. Voor meer info www.rando-montagne-valloire.fr

 

 

Wij skiën naar de sneeuwvliegbaan waar de ULM’s vertrekken, vlakbij het sneeuwpark Crey du Quart. Met veel plezier stap ik een ULM in voor een vlucht van 20 minuten over het skigebied en het omliggende berglandschap. Zo’n kans moet je zeker niet laten liggen. Voor de prijs van een mooi verjaardagscadeau ga je de lucht in. Het is echt geweldig. De piloot raadt mij aan om één dunne handschoen aan te trekken om mijn foto-vinger goed zijn werk te kunnen laten doen. Je hebt in Valloire ook de mogelijkheid om een duo-vlucht te maken met een parapente. Uit ervaring weet ik dat je vanuit je comfortabele zitzak prachtige foto’s kunt maken. De piloot draait zijn parapente zelfs ‘eenvoudig’ naar de door jou gewenste foto-hoek toe. De sledehonden ontbreken in Valloire vanzelfsprekend ook niet. Tijdens onze husky-tocht krijgen we meteen een goed idee van de wandelroutes in de omgeving. Onderweg komen we op het parkoers tal van wandelaars tegen. Meestal 60-plussers die niet (meer) skiën, maar wel houden van de sneeuwsfeer in de bergen. Valloire is met zijn dorpse karakter ook voor hen een ideale uitvalsbasis.

Sneeuw- en IJsfestival

 

 

In de wereld van sneeuw- en ijsbeeldhouwers heeft Valloire een grote naam opgebouwd. De internationale evenementen Sculpture sur Glace en Sculpture sur Neige worden telkens in januari gehouden en trekken duizenden bezoekers, die vol bewondering naar de spijtig genoeg tijdelijke creaties komen kijken. De ‘meesters van ijs en sneeuw’ komen uit een 10-tal landen, waaronder vaak China, de Verenigde Staten en Japan. En uit Frankrijk zelf natuurlijk. Het festival is, naast de rustige pistes, een extra reden om in januari naar Valloire te komen.

 

 

Valloire is gemakkelijk bereikbaar. Vanuit Brussel is het ongeveer 940 km rijden. Tot de laatste 20 km allemaal over de snelweg.

Voor meer info: www.valloire.net