Val Thorens in openingsweekend verkozen tot beste skidorp ter wereld

De laatste jaren proberen de skigebieden zo vroeg mogelijk met een feestelijke opening uit te pakken. In het weekend van 23-24 opende Val Thorens als een van de eerste gebieden ‘zijn’ seizoen 2019-2020. Het weer en de sneeuw zaten niet helemaal mee, maar dat weekend kreeg het gebied wel te horen dat het weer tot ‘Beste skidorp ter wereld’ was verkozen.

Dit laatste was al voor de zesde keer, en voor de zevende keer op rij werd Val Thorens gekozen tot beste skidorp van Frankrijk. Volgens de organisatie van de World Ski Awards namen zo’n 1,6 miljoen mensen deel aan de stemming. Vincent Lalanne, directeur van het Toerismebureau in Val Thorens, was dan ook erg blij met de prijs: “De World Ski Awards zijn tegelijkertijd een vorm van erkenning en een opdracht voor Val Thorens om zijn belofte te houden aan zijn bezoekers. We zijn blij om deze prijs ook dit jaar te winnen, waarbij we in de finale epische stations zoals Kitzbühel (Oostenrijk) en Lake Louise (Canada) achter ons hebben gelaten. We dragen deze prijs op aan de medewerkers van Val Thorens, want zonder hun onvermoeibare inzet hadden we deze onderscheidingen nooit gewonnen.’

In hetzelfde weekend organiseerde Val Thorens dus La Grande Première, de feestelijke opening van het nieuwe skiseizoen. De laatste jaren doet Val Thorens dat helemaal op eigen kracht, en nodigt het allerlei skimerken uit om hun producten te laten testen. Een aantal ski- en snowboardmerken, maar ook verkopers van alternatief sportmateriaal zoals snowbikes verzamelden in het Test Village. We zagen zelfs een aantal monoski’s – helemaal in de trend van de revival van de jaren ’80. Je kan in Val Thorens overigens lessen monoski volgen. Onder meer dat demodorp lokt jaarlijks flink wat mensen naar Val Thorens. Voor de rest wordt er buiten een feestje op vrijdagavond niet echt iets speciaals georganiseerd.

De weken voor de opening had het al flink gesneeuwd, maar helaas had de wind de meeste sneeuw de dagen ervoor al grotendeels weggeblazen. Ook zaterdag was er nog zoveel wind dat pas na 14 u twee liften open konden. De sneeuw lag vrij goed, maar er was uiteraard enorm veel volk op de weinige pistes. Op zondag konden er meer liften open, zodat het volk zich meer kon verspreiden.

Zelf vertrokken we die zondag al om 7u ’s morgens onze toerski’s aan om na een anderhalf uur stappen in Chalet Caribou te gaan ontbijten. Een absolute aanrader: heel veilig want je kan grotendeels over de piste gaan, en Caribou is een erg gezellige en authentieke chalet.

Wie al een aantal jaar niet meer in Val Thorens is geweest, zal er wel wat nieuwigheden kunnen ontdekken: de nieuwe death ride Tyrolienne La Bee bijvoorbeeld, maar een nieuw iglodorp. Met de Berto shuttle heeft Val Thorens ook de eerste zelfrijdende 4×4 shuttle bus in dienst. Deze rijdt doorheen het dorp om mensen te vervoeren. Vanaf voorjaar 2020 gaat het sportcentrum tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw sport- en cultuurcentrum. Voor het volgende seizoen plant Valt Thorens een nieuwe lift vanuit de vallei van de Maurienne.