Uvex Jakk+ skihelm sluit zich rond je hoofd als een octopus

Uvex Jakk+ skihelmEen goede skihelm moet, zoals elke helm, goed vast zitten om je hoofd zodat hij niet verschuift bij een impact. Tegelijk mag hij ook niet te hard spannen, want dat is geen comfortabel gevoel. Bij de betere modellen heb je dan ook meestal een of ander mechanisme om de helm aan je hoofd aan te passen. De Uvex Jakk+ helm heeft daar een geheel eigen oplossing voor: octo+ technologie.

Die Octo+ verwijst naar een octopus. Als je binnen in de helm kijkt, zie je meteen waar die naam van komt. Er is een binnenwerk met tien lamellen met een scheiding tussen. Ze hangen bovenaan de helm uiteraard wel vast, maar voor de rest kunnen ze onafhankelijk van elkaar bewegen. Onderaan is er wel een rekker die door een opening in vier van de lamellen gaat. Aan de uiteinden van de rekker zijn er haakjes waar je hem in een uitsparing in de achterste lamel vastmaakt.

Uvex Jakk+ octoOp deze manier kunnen de lamellen wat uit elkaar gaan als je de helm opzet, maar door de rekker komen ze toch weer dicht tegen je hoofd aan. De helm komt in drie maten, maar de haken van de rekker kan je ook in drie uitsparingen vastmaken, zodat er binnen elke maat nog wat manoeuvreerruimte is. Het is wel een beetje knoeien om de haken in de uitsparingen vast te maken, maar dat hoef je waarschijnlijk niet of zelden te doen.

In de praktijk blijkt dit systeem vrij goed te werken. De helm zet zicht echt goed vast op je hoofd dankzij het octo+ systeem. Na een tijdje voelden we soms wel een wat onprettige druk, maar dat kan aan ons vrij grote hoofd liggen.

Voor de rest is dit ook een tophelm. Hij is vrij licht – 600 gram voor de grootste maat -, maar biedt dankzij een dikke padding en een zacht kinstuk toch veel comfort. We hebben het zelf niet kunnen testen, maar volgens Uvex biedt hij ook een erg goede bescherming. Hij voelt in elk geval erg solide aan dankzij een dikke, harde schuimlaag.

uvex jakk helmet goggleDe Jakk+ lijkt niet veel verluchting te hebben, maar hij heeft wel degelijk een goede verluchting. Achteraan zitten er twee iets grotere verluchtingsopeningen. Vooraan zijn er ook maar twee te zijn, maar binnen de klep zitten ook nog ventilatiegaten. Deze dienen voor een deel om ook de bijhorende sneeuwmaskers te verluchten. Uvex heeft ook een Jakk Take Off (Polavision) skibril, waarvan de bovenste verluchting ongeveer overeenkomt met de luchtkanalen onderaan de helmklep.

Het interessant hieraan is dat je de helm en de sneeuwbril heel goed op elkaar kan doen aansluiten, wat zeker bij koud en slecht weer een groot voordeel is. Bij warmer weer vonden we het overigens wel jammer dat de oorstukken, of minstens een deel isolatie daarvan, niet verwijderd kunnen worden.

uvex jakk take off sneeuwbrilDe Jakk Take Off bril is op zich ook een topper. Zeker het Take Off systeem, waarbij je makkelijk de buitenste, spiegelende lens kan afnemen, is echt heel praktisch.

De combinatie Jakk+ helm en Jakk Take Off ziet er ook erg stijlvol uit en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.