Tweede keer goede keer voor de Fuse Brigandine van The North Face

TNF Brigandine jacket 1De laatste jaren was The North Face de kunst tot innoveren een beetje kwijtgespeeld, maar sinds een tweetal jaar is er toch wel een kentering. De FuseForm technologie is daar een mooi voorbeeld van. Het is een nieuwe techniek om verschillende stoffen aan elkaar te weven, zonder dat er naden bij komen kijken. Zo kan men op bepaalde plaatsen met een andere draad weven, om bijvoorbeeld op die plaats een kledingstuk meer stevigheid of slijtvastheid te geven. Op deze manier kan The North Face bijvoorbeeld een jas maken die (bijna) uit één stuk bestaat maar toch verschillende zones of diktes heeft.

Bij de skikledij was in 2014 de Fuse Brigandine de eerste jas met deze techniek. Op zich was dit een technisch mooi resultaat: een erg robuuste jas met toch veel technische details. Het drielaagse HyVent Alpha beschermt tegen regen en heeft tegelijk een hoog ademend vermogen. Het grootste deel van de jas is al uit erg slijtvast materiaal gemaakt, maar op de schouders en onderaan de onderarmen is de licht geribbelde stof extra stevig. Ritsen onder de armen kunnen voor extra verluchting zorgen, en een – niet verwijderbare – sneeuwvanger houdt de poeder tegen. De jas is ook rijkelijk voorzien van zakken, zowel langs binnen als langs buiten.

TNF Brigandine jacket 2Hoewel de jas technisch gezien zeker een knap stuk was, vonden we de eerste versie van de Brigandine toch wat te stijf. Met de nieuwe versie is dat zeker niet meer het geval. De jas is nu voornamelijk gemaakt van een rekbare stof die veel beter meebeweegt als je skiet. Ook is de binnenkant van de jas nu voorzien van een zachte, stoffen laag zodat hij ook prettiger aanvoelt. Hoewel de jas nog altijd redelijk lang en breed is, biedt hij nu toch een goede bewegingsvrijheid.

TNF Brigandine pantsHet zelfde geldt voor de broek, die volgens dezelfde principes is opgebouwd en ook erg prettig aanvoelt tijdens het skiën. Ze heeft twee ruime zijzakken, en twee zakken op de dijen. Op deze manier krijg je flink wat spullen weggestopt in je broek.

Het geheel is tegelijk stijlvol en ziet er best sportief-stoer uit. De combinatie kan je zowel op als naast de piste gebruiken. Voor echt diepe poeder had de broek wel een beetje hoger mogen komen, Gelukkig komt de jas vrij laag en heeft hij een goede sneeuwvanger.