Transardennaise: De Belgische Ardennen vanuit een ander perspectief

P1100168

 

Een zevendaagse trektocht in het hartje van de Belgische Ardennen: Welkom op de ‘Transardennaise’. De route van iets meer dan 160 km werd uitgestippeld door ‘La Maison de la Randonnée-GTA Belgique’, een organisatie die naast de ‘Transardennaise’ nog andere interessante lange afstandstochten aanbiedt.

P1100103

Luxe of back to basic

Voor je aan de tocht begint, bedenk je best eerst hoe licht of zwaar je de tocht wil maken. Het is mogelijk een gepersonaliseerde tocht te boeken met Europ’Aventure (www.europaventure.be). Zij staan desgewenst in voor bagagevervoer, overnachtingen en maaltijden. Wie liever in volledige vrijheid de tocht aflegt, vertrekt maar beter goed voorbereid op pad, aangezien de overnachtingsplaatsen en winkels eerder beperkt zijn. Wij stapten de tocht op basis van de reisgids, opgepast, hierin staan geen waarheidsgetrouwe kaarten van de omgeving. Het is ook mogelijk de topografische kaart van de ‘Transardennaise’ te bestellen. Beiden zijn verkrijgbaar in de betere reisboekenwinkel.
De tocht is onderverdeeld in zeven dag etappes, variërend van 17 to 28 kilometer. Wie geen zin of tijd heeft om de hele afstand te wandelen, kan eenvoudig ook een paar dag etappes uitkiezen. Starten doe je op het centrale plein van La Roche, te bereiken met bus 15 vanuit het station van Marloie of met bus 13 vanuit het station van Melreux. Eindigen doe je een week later in het pittoreske Bouillon. Van hieruit kan je bus 8 naar het station van Libramont nemen, vanwaar meerdere IC treinen vertrekken.
P1100129
P1100158

Belgische trots met een hoekje af

De ‘Transardennaise’ biedt je de mogelijkheid om België en de Ardennen vanuit een ander perspectief te zien. Zeven dagen rondwandelen in België, zonder over de koppen hoeven te lopen, het klinkt bijna onmogelijk, maar hier kan het. De tocht leidt je langs plaatsen waar de tijd lijkt stil te staan en tovert meer dan eens een verbazende lach op je gezicht bij het aanschouwen van zoveel natuurpracht in eigen land. Waar mogelijk ontwijkt het pad de geasfalteerde banen en duikt het de open velden of dichte bossen in. En gelukkig kan dat in de Ardennen zeer regelmatig.
Wanneer je toch eens in een dorpje belandt, moet je al je best doen om een levende ziel aan te treffen. Dat is meteen ook een pijnpunt van deze tocht. Tussen Mirwart-Daverdisse-Mon Idée, in wandelafstand meer dan 50km hebben wij geen enkel supermarktje/bakkerij/cafeetje/slaapplaats gevonden die open was, vaak zelfs omdat er gewoon niks was. Wees er dus op voorbereid om af en toe te moeten wildkamperen en neem zeker voldoende eten mee voor onderweg. Ook de markering liet af en toe te wensen over, al moeten we toegeven dat wij enkel het boek hadden en niet de topografische kaart, zodat we een paar keer totaal de foute kant opliepen. Gelukkig was er nog google maps om ons uit de nood te helpen! Laat deze opmerkingen je zeker niet afschrikken, misschien moeten we zelfs wel een beetje fier zijn dat het in België nog mogelijk is om zo ‘off the beaten track’ te reizen. Aarzel dus niet en trek naar de Ardennen voor een ongerept avontuur… allez en route!
P1100160
P1100147
P1100096
 Maarten Van Loo