Trail running schoenen die de bergen klein krijgen

Ultra MT 2Een foute eerste indruk is vaak moeilijk weer te herstellen. Zo erg was het niet met The North Face Ultra MT trail running schoen, maar bij mensen die op het uiterlijk letten schuilt dat gevaar er toch wel in. Bijna de hele voorkant van deze loopschoen is in fel oranje, zoals ook een stuk van de hiel en de hele onderkant. En toch is dit geen veiligheidsschoen om mee op de openbare weg te werken en goed gezien te worden. Gelukkig raakt het oranje snel onder een laagje modder en stof bedolven als je er wat mee buiten bent gaan spelen.

Waar het hem bij deze schoen uiteraard om te doen is, is hoe ze presteren op het terrein. Als je eerst de schoen van dichtbij bekijkt, vallen al meteen een paar dingen op. Je ziet direct dat hier hard gewerkt is om een evenwicht te vinden tussen een laag gewicht, comfort én performantie. De lichtste uit de klas zijn ze niet met 274 gram per schoen, maar dat valt nog goed mee. Belangrijker vinden we dat hij voor zijn lage gewicht toch genoeg comfort biedt: daar zorgen een tong met padding, een hoog en zacht hielstuk, én een relatief dikke tussenzool voor. De tong wordt opzij met twee kleine stukken rekbare stof op zijn plaats gehouden.

Ultra MT 3Ook aan bescherming is uiteraard gedacht: een minimaal neusstuk uit rubber, een stuk mesh boven de tong, en een verstevigde hiel.

De eerste keren dat we er mee gingen lopen, hadden we aan de voorvoet wat last van een het bovenstuk, dat niet soepel genoeg leek te zijn. Na een tijdje lopen ging dat wel weg, en na een paar keer lopen verdween het helemaal. Het zou ook aan de onderzool kunnen liggen, want die is echt wel stug en plooit niet makkelijk mee. Vooral op een vlakke, harde ondergrond, zoals asfalt, is die onderzool niet zo prettig om mee te lopen.

Ultra MT 1Maar als je op een ondergrond loopt waar deze schoen voor bedoeld is – rotsachtig en ruw terrein – dan voel je zijn kwaliteiten echt tot hun recht komen. Het eerste wat opvalt, is de bijzonder goede grip die de onderzool geeft. Hij is dan ook van Vibram Megagrip gemaakt, en deze heeft zijn naam echt niet gestolen. Ook op natte, licht modderige ondergrond blijf je echt goed aan de grond plakken. Op licht modderige ondergrond helpen de iets grotere noppen – per twee gegroepeerd – ook heel goed. De combinatie van zijn stijve structuur en ‘plakkende’ rubber maakt de schoen bij uitstek geschikt voor brokkelig, glibberig en rotsachtig terrein. Ook van kleine takjes, kiezels en dergelijke heb je niet veel last.

IMG_1159Na enkele tientallen kilometers lopen blijkt wel dat die Vibram Megagrip ook een kleiner nadeel heeft: net zoals bij autobanden uit zachter rubber, zoals winterbanden, slijt ook dit rubber duidelijk wat sneller dan ander materiaal. Dit kleinere nadeel weegt wat ons betreft niet op tegen de grote voordelen die het materiaal biedt. Bovendien zijn de noppen, die toch het eerst afslijten, uitgesproken genoeg om er wel een tijdje tegen te kunnen.

IMG_1157De bescherming blijkt in de praktijk ook erg goed te werken. Het teenstuk lijkt misschien wat klein uitgevallen, maar je mag gerust je tenen eens tegen een rots stoten zonder daar veel last van te hebben. Ook de tong met padding en een extra gaas om vuil buiten te houden, doen uitstekend hun werk.

Zelf houden we, zeker voor een gevarieerd parcours met wat harde ondergrond bij, eerder van schoenen met veel demping, maar ook op dit vlak valt de Ultra MT echt goed mee voor zijn klasse. Omdat de schoen relatief laag is, blijft hij een heel goed en vrij direct contact met de ondergrond houden.

Kortom: de Ultra MT – en dat staat voor Mountain – doet zijn naam alle eer aan. Maar niet alleen in de bergen, ook in de lage landen kan je er op ruw terrein echt wel plezier aan beleven.