Top sporthorloge met smartwatch allures

Garmin Fenix 5 plusGarmin behoort tot de top bij de makers van GPS toestellen en sporthorloges. Met de Fexix 5 reeks probeert het de concurrentie te blijven voeren met de smartwatch fabrikanten.

Smartwatch makers als Apple, Samsung of Huawei voegen steeds meer sportfuncties toe aan hun toestellen. Zo hebben ze naast een degelijke gps nu allemaal ingebouwde hartslagmeters en uitgebreide softwarefuncties om je sportprestaties bij te houden. Dat maakt het voor bedrijven als Garmin niet makkelijk om te blijven concurreren, zeker niet in het middensegment.

De Fenix 5 reeks zit duidelijk in het hogere segment. Garmin heeft er op GPS vlak echt alles ingebouwd wat momenteel kan. Zo ondersteunt het 5 Plus model naast het Amerikaanse GPS systeem ook het Russische Glonass en het Europese Galileo. Je hebt dus bijna overal meteen een heel goed GPS signaal voor je lokalisatie. Tijdens onze testperiode gingen we een paar keer naar het buitenland, en zelfs na een verplaatsing van duizend kilometer wist de Fenix meteen de locatie – wat bij andere horloges vaak toch een tijdje duurt.

Naast een degelijke hartslagmeter zitten er onder meer ook een elektronisch kompas, dieptemeter en thermometer in. Je kan het horloge dan ook voor diverse sporten, van lopen over fietsen tot golf, gebruiken.

Garmin Fenix 5 plus 3Uitschieter tegenover andere sporthorloges, is dat er ook een topografische kaart in zit. Het Plus model dat we testen, heeft een iets groter scherm, waardoor die kaart toch bruikbaar is voor basisnavigatie of om tijdens een tocht de weg terug te vinden. Navigeren doorheen de kaart is niet zo evident, maar eens je door hebt hoe het moet, is de kaart toch een goede hulp. Uiteraard heb je bij echte trektochten best nog een echte kaart of gps bij, maar je kan je er toch mee uit de nood helpen, zo hebben we ondervonden toen we tijdens een trailrun de weg kwijt waren.

De Fenix 5 Plus heeft ook enkele functies van een smartwatch. Als je het horloge met je smartphone verbindt waar Garmin Connect op staat, krijg je onder meer notificaties van berichten of als iemand je opbelt. Er zit ook een muziekspeler in, waar je 500 nummer in kan opslaan. De Fenix 5 ondersteunt ook Garmin Pay – waar je in Europa nog niet zo veel mee bent.

Garmin Fenix 5 plus 2Er is wel een Garmin Connect IQ Store voor apps, maar die zijn vooral op sport gericht, dus als je vooral in een smartwatch geïnteresseerd bent, moet je toch elders gaan kijken.

Als het je vooral om een performant outdoor en sport horloge gaat, dan is de Fenix 5 Plus een absolute topper. Met 699 euro moet je er ook wel een topprijs voor betalen.