Tomorrowland, editie Alpe d’Huez

Alpe d'Huez 1Alpe d’Huez wordt vaak in één adem genoemd met de Tour de France. Volgens Céline Perillon van de toeristische dienst reageert slechts één op de twintig mensen bij het horen van de naam Alpe d’Huez spontaan met ‘Wintersport !!’. Die verhouding van 19-1 zal in de nabije toekomst wel eens grondig kunnen veranderen. Want er is concurrentie op komst voor de Tour de France. De komende vijf winters (2019-2023) zal het gehele skigebied gedurende één week volledig door Tomorrowland worden overgenomen. Een unicum in wintersportland. Komende winter zal dat zijn van 9 tot 16 maart 2019.

Het festival zelf duurt drie dagen: van 13 t/m 15 maart. Belangrijk onderdeel van de Tomorrowland-package is de skipas. Grote vraag is natuurlijk hoeveel energie de festivalgangers nog over hebben om, met hun ski’s aan, nog te swingen over de pistes. Wij komen in elk geval om te skiën. En ik kan mij de frustratie van Céline goed voorstellen. Het wintersportdomein van Alpe d’Huez verdient een grotere taartpunt van het imago-plaatje. Met 111 pistes en een niveauverschil van 2195 meter is het een top-skigebied. Van 3300 meter naar 1135 meter. Bovendien is het bijzonder gezinsvriendelijk met 34 groene, 31 blauwe, 28 rode en 18 zwarte pistes. Ongetwijfeld de meest uitdagende afdaling is de 16 km lange Sarenne. Wie niet genoeg ervaring heeft, moet er niet aan beginnen. Zeker ’s avonds niet, want die mogelijkheid bestaat ook. Daarnaast biedt het 10.000 ha grote skidomein enorm veel kansen aan om buiten de piste te gaan skiën.  Of een dagtocht te maken op de fel gekleurde plastic sneeuwwandelschoenen (raquettes). Enorm in opmars is de ski radonnée met vellen onder je ski’s, ver weg van de pistes. Voor wie de raquettes een stapje te veel zijn, kunnen we geruststellend mededelen dat er ook genoeg harde sneeuwpaden zijn voor het maken van een prachtige wandeling met normale wandelschoenen. Op die paden loop je zelfs de kans om een slee met husky’s tegen te komen.

La Folie Douce

Alpe d'Huez 2Trouwens ook nu al kan je in het skigebied een Tomorrowland sfeertje opzoeken. Rond drie uur ’s middags barst bij La Folie Douce op 2300 meter het buitenfeest los. Dan wordt er stevig gedanst, zelfs op de tafels, met de flesjes in de hand. Het spektakel duurt tot vijf uur, wanneer de laatste gondel naar het dorp Alpe d’Huez vertrekt. Wie denkt nog in staat te zijn om veilig naar beneden te skiën, kan kiezen tussen een rode of blauwe afdaling.

21 bochten

Het mooiste zou natuurlijk zijn om de Tourklim naar Alpe d’Huez skiënd af te dalen. Maar zelfs langlaufend gaat dat niet. De steile weg naar de finishplaats is sneeuwvrij gemaakt. Ook heel prettig want het omleggen van sneeuwkettingen is niet iets waar ik naar uitkijk. Ooit heb ik zomers geprobeerd de 14 km lange klim naar Alpe d’Huez met de fiets te doen. Dat deed ik trouwens niet alleen, want tussen half juni en half september zijn er dagelijks honderden wielerliefhebbers die een poging wagen. Waaronder veel Belgen. Ik geef grif toe dat de meeste fietsers een stuk beter waren voorbereid. Mijn benen begonnen al pijn te doen na de achtste haarspeldbocht, na de vijftiende ben ik bijna alleen nog maar gepasseerd, de laatste zes bochten waren een echte kwelling. Ik herinner mij nog dat het niet enkel mannen waren die bezig waren om hun droom waar te maken. Nu, jaren later, rij ik voorzichtig met de auto omhoog. Het begint lichtjes te sneeuwen. Bij elke bocht een bordje waarop een naam van een winnaar staat: Zoetemelk, Pantani, Hinault, Armstrong…. Vreemd genoeg geen enkele Belg. Zelfs Eddy Merckx niet. Pollentier kwam hier wel eens met zijn armen omhoog over de streep, maar hij werd na afloop gediskwalificeerd.

Sneeuwrollen

Alpe d'Huez 3Het dorp Alpe d’Huez is centraal gelegen op 1860 meter in het skigebied, waar onder andere ook Vaujany en  Oz deel van uit maken. Deze laatste oorden zijn kleiner en bieden minder vertier, winkels en restaurants. Wandelend door het dorp zie ik over het grote openluchtzwembad een dikke stoomdeken hangen. Niet vreemd als je weet dat het buiten enkele graden vriest en de watertemperatuur constant op 29 graden wordt gehouden. Vooral tieners springen regelmatig uit het bad, rollen door de sneeuw, en duiken vervolgens weer schreeuwend in het water. Vooral dat laatste begrijp ik. In Finland heb ik tussen de saunabezoeken door ook al eens met mijn blote lijf door de sneeuw gerold. Daarom weet ik dat zelfs een ijskoude douche tropisch aanvoelt vergeleken met de sneeuwnaalden die diep je lichaam binnendringen. Wanneer het slecht weer is in Alpe d’Huez kan je voor tal van activiteiten terecht in het Palais des Sports (binnenzwembad, klimmuur, fitness, mini-golf, tennis…..). Verderop passeer ik een openlucht ijsbaan. Een andere ijsvlakte in Alpe d’Huez is speciaal ingericht voor slipcursussen van 30 minuten tot drie uur. Er is ook een permanente afdaling om met je slee naar beneden te suizen. Die avond gaan we eten in La Crémaillère met een Baskische keuken. Een absolute aanrader. En een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Door de geweldige reputatie is reserveren noodzakelijk.

Virtual reality bril

Alpe d'Huez 4Een bijzonder gebouw in het dorp is de Notre Dame des Neiges. Toen de uit Nederlands Limburg afkomstige pastoor Jaap Reuten in 1964 in Alpe d’Huez kwam, was er voor de gelovigen alleen een kapel. Door zijn onvermoeibare inzet stond er vijf jaar later een kerk, waarvan er geen tweede op aarde is te vinden. De wonderlijke vorm van deze Notre Dame des Neiges doet je aanvankelijk denken aan een berghelling, maar de architect, lees ik even later op een infopaneel, heeft zich laten inspireren door de tent van Abraham. Een gedachte die ik kan volgen. De twaalf glasramen stellen taferelen voor uit het evangelie volgens Marcus. Bij het binnenkomen heb je geen vrij zicht op het altaar, maar botsen je ogen op een hoge, halfronde zuil. Daarachter bevindt zich het altaar. Opvallend is ook de vorm van het orgel. Daar herken je gemakkelijk de vier vingers en de duim van een hand in. Zomers en ’s winters zijn er regelmatig orgelconcerten. Vlakbij het gondelvertrekpunt Bergers is een Disney-achtige attractie. Een bobslee op rails voor twee personen, waarvan de voorste een virtual reality bril op krijgt. Terwijl die persoon 360° om zich heen kijkt naar de vier seizoenen van het Alpe d’Huez landschap, bepaalt de achterste persoon hoe snel er door een bocht gevlogen wordt. Een dubbele sensatie. Kinderen zullen het fantastisch vinden.

Combinatie met Les 2 Alpes

Ouderen opteren waarschijnlijk eerder voor een rondvlucht boven het skigebied. Vanaf het eigen luchthaventje stijgen kleine toestelletjes op met plaats voor drie passagiers voor een bergvlucht van 10, 20 of 30 minuten. Omdat binnen de 6-daagse skipas de mogelijkheid bestaat om twee dagen te gaan skiën in Les 2 Alpes boeken wintersporters regelmatig ook wel eens een vluchtje naar de buren. Een luchtreis van vier minuten. De prijs valt mee. Heen en terug voor 70 euro. Met de auto kan ook, maar dan doe je er bijna een uur over. Binnenkort is dat trouwens niet meer nodig. Mij wordt tenminste van verschillende kanten verzekerd dat er een gondelverbinding komt tussen de beide skidomeinen vanaf het seizoen 2021-22. Voor de piste-toer Le Grand Sablat vanaf de Pic Blanc (3300 m) wordt aan het einde van de tour een helikopter ingezet. Samen met een gids en minimaal twee andere personen krijg je eerst een spectaculaire afdaling voorgeschoteld door maagdelijk witte sneeuw in een ongerept natuurdecor. De tocht duurt een halve dag en eindigt in het dorpje Clavand, waar de helikopter klaar staat om je terug te brengen naar Alpe d’Huez. Wat in Frankrijk niet kan (en in Italië wel) is je laten afzetten door een helikopter op een bergtop.

‘Slechts’ 30 duizend tickets

Alpe d'Huez 5Tijdens de Tomorrowland-week is het skidomein van Alpe d’Huez volledig afgesloten voor andere wintersporters. Dat geldt ook voor de skigebieden die met skiliften of pistes zijn verbonden met Alpe d’Huez, zoals: Vaujany en Oz. Een muziekenclave boven de 2000 meter. Tomorrowland biedt 4- en 7-daagse packages aan, waarin inbegrepen: toegang tot de festivalactiviteiten, accommodatie en skipas. Het is niet de bedoeling dat dit een eenmalig experiment zal zijn. Er is een contract getekend voor 5 winters. Na de tweede editie in 2020 zal zelfs worden bekeken of het zin heeft om op deze hoogte in één week twee 3-daagse festivals te houden net zoals dat nu in ons land gebeurt. In België trekken de 2 festivals samen zo’n 400 duizend bezoekers. Alpe d’Huez biedt ‘slechts’ 30 duizend tickets aan, meer bedden zijn er niet. Het wintersportoord hoopt via dit mega evenement nieuwe doelgroepen te bereiken. Céline van de toeristische dienst: “Wij krijgen nu vooral families uit Engeland, Nederland en België. Naast Frankrijk natuurlijk. Wij willen via Tomorrowland meer jongeren bereiken. Niet alleen uit de genoemde landen.  Tomorrowland is ongelooflijk internationaal. Deelnemers komen uit de hele wereld. Wij zijn ervan overtuigd dat die 30 duizend tickets de deur uit zullen vliegen. Tussen die honderdduizenden bezoekers in België zullen toch zeker wel 30 duizend wintersporters zitten? Alpe d’Huez was trouwens niet de enige kandidaat voor dit wintersport-experiment. Tignes en Val Thorens hadden zich ook aangemeld. Wij zien er echt naar uit !!

Info: www.alpedhuez.com

www.tomorrowland.com (klik op Tomorrowland Winter)