TNF Ultra Trail: lichtgewicht trail running schoen met maximale grip

ultra trail 1In de zoektocht naar een goed compromis tussen een lichtgewicht trail running schoen die toch genoeg bescherming en grip biedt, heeft de jongste versie van de Ultra Trail van The North Face weer een flinke stap vooruit gezet.

Om op gewicht te besparen, heeft men de schoen duidelijk zo minimalistisch mogelijk gehouden. Dit betekent bijvoorbeeld dat er vooraan maar een heel dunne beschermlaag is voor je tenen. Voor in doorsnee terrein is dat op zich geen probleem, maar op een ruwere ondergrond met stenen en rotsen kan je je tenen af en toe wel pijn doet als je ergens tegen stoot. Dat geldt ook voor de tong: die is echt heel dun. Dit is even wennen omdat je in het begin wat meer ondersteuning verwacht, maar het geeft wel een ‘vrij’ gevoel.

 

 

ultra trail 2Ook de tussen- en onderzool is zo licht mogelijk gehouden. We houden zelf van loopschoenen met meer demping, maar het prettige aan deze (tussen)zool is dat hij een erg direct contact geeft met de ondergrond. De demping is zeker genoeg voor zacht tot middelhard terrein, maar we zouden er toch niet te veel of te lang mee lopen op een echt harde ondergrond, of dat nu bestrating of puur rots is. Voor zijn lichtgewicht constructie biedt de schoen wel een erg degelijke stabiliteit. Je hoeft dus niet te bang te zijn dat je je voeten snel gaat omslaan.

 

ultra trail onderzoolDe Vibram-onderzool ziet er niet robuust uit en lijkt op het eerste zicht wegens de vrij kleine noppen wat weinig grip te zullen bieden. Het tegendeel is waar: zowel in lichte modder, nat gras als op (natte) stenen hadden we een zeer goede grip. De dikkere, meer uitgesproken noppen waar andere schoenmerken mee werken, zijn dus zeker niet in alle omstandigheden nodig. De dunnere noppen van deze Ultra Trail zorgen mee voor het directe en aangename contact met de ondergrond. Alleen in echt slijkerige omstandigheden zullen meer uitgesproken noppen waarschijnlijk nog meer grip bieden.

De bovenconstructie uit FlashDry materiaal is ook al erg licht en luchtig. Zelfs in erg warme omstandigheden bleven onze voeten prettig koel en droog.

Kortom: The North Face heeft met deze Ultra Trail een loopschoen die echt doet wat hij belooft: voor een vrij licht gewicht een goede stabiliteit, en een uitstekend grip bieden. Dat de demping eerder aan de lage kant is, moet je er dan maar bij nemen.