TNF Fuse Brigandine jas is technisch hoogstandje

M-FUSE-BRIGANDINE-JACKET_G_I_GREEN_sBij de meer technische outdoor- of skijassen combineren merken al jaren verschillende soorten materiaal aan de buitenkant. Op sommige plaatsen heb je immers best meer ademende of rekbare stof, en op andere meer slijtvaste. Tot voor kort moesten die verschillende soorten materiaal of stof aan mekaar worden genaaid of gelast. Dit zorgt voor minder comfort of meer gewicht.

Met de FuseForm introduceert TNF een nieuwe techniek om technische stoffen te weven: hiermee kan men op bepaalde plaatsen met een andere draad weven, om op die plek bijvoorbeeld een jas meer stevigheid of slijtvastheid te bieden. Met deze nieuwe techniek kan men dus een jas uit (bijna) één stuk maken die toch verschillende zones heeft.

De Fuse Brigandine is het eerste topstuk van TNF dat deze techniek gebruikt. Het resultaat is een iets langere vest die er eigenlijk vrij apart uitziet: omdat hij minder opvallende zones heeft, en hij er door zijn strakke vorm vrij modieus uit ziet, lijkt dit een minder technische jas dan hij eigenlijk is. Het is daarmee een model waar je gerust ook mee kan gaan wandelen of dat je in je vrije tijd kan gebruiken.

M-FUSE-BRIGANDINE-JACKET_G_I_GREEN_s2Maar ‘onder de motorkap’ is het wel degelijk een erg rijkelijk uitgeruste technische jas: het drielaagse HyVent Alpha beschermt tegen regen en heeft tegelijk een hoog ademend vermogen. Het grootste deel van de jas is al uit erg slijtvast materiaal gemaakt, maar op de schouders en onderaan de onderarmen is de licht geribbelde stof extra stevig. Ritsen onder de armen kunnen voor extra verluchting zorgen, en een – niet verwijderbare – sneeuwvanger houdt de poeder tegen. De jas is ook rijkelijk voorzien van zakken, zowel langs binnen als langs buiten. Origineel is een zakje voor de skipas op de linkermouw waar ook een doekje voor de sneeuwbril in zit – nadeel is dat je zo riskeert je skipas te verliezen. De mouwen en de onderkant zijn goed aan te passen – al vinden we onderkant van de mouwen net iets te breed en te stijf. De kap is ruim genoeg voor een helm.

Door de FuseForm technologie voelt hij ondanks zijn robuuste constructie toch relatief licht en beweeglijk aan, wel met de nadruk op relatief want het blijft een eerder stijve vest. Vrij groot uitgevallen ritsen in een contrasterende kleur geven hem wel een opvallend stoer karakter.

Deze jas is vooral voor freeriders bedoeld. Hij valt dan ook redelijk breed en lang uit. Zelf zijn we daar niet zo’n grote fan van. Ons testmodel viel bovendien ook nog net iets te groot uit, waardoor je aan de onderkant toch wat in je bewegingen wordt gehinderd.