Tilley Wanderer: een allround hoed voor outdoorfanaten

T3_Wanderer__30 Toegegeven, een hoed ziet er niet heel sexy uit in tijden waar alles snel en gestroomlijnd moet zijn. Maar als je je hoofd efficiënt wilt beschermen tegen de zon, regen en andere elementen, dan is een goede outdoor-hoed toch echt wel een aanrader. Het Canadese Tilley is in dit segment een ware klassieker. Zij hebben sinds de start in 1980 al een flink assortiment hoeden uitgebracht. Voor wie niet graag met een te nieuw uitziende hoed op pad gaat, is er een nieuwe Wanderer.

Hoewel de meeste Tilley hoeden wel degelijk voor outdoorgebruik bedoeld zijn, zien ze er in het begin misschien wat té netjes uit. De nieuwe T3 Wanderer biedt hier een oplossing voor: hij heeft al van bij de start een verweerde look. Zijn kaki kleur lijkt al wat afgeschenen te zijn en al veel plooitjes in de rand te hebben. Om dit effect met een andere Tilley te verkrijgen, moet je hem echt al lang hebben en hard op de proef stellen. We hebben zelf al jarenlang een Tilley, en die ziet er ongeveer even ‘verweerd’ uit als de T3 Wanderer.

Ook deze hoed is voor de rest volgens de principes van bijna alle Tilley hoeden ontworpen: hij is gemaakt van een erg degelijk materiaal, cotton duck – een zeer duurzaam zeildoek. De rand is vrij breed, zodat hij je goed tegen de zon maar ook tegen de regen beschermt. Hij heeft een UPF50+ graad van zonnebescherming, wat zowat de hoogste is voor stoffen. Daarmee kan je hem dus ook in de woestijn of op safari gebruiken. Echt waterdicht is hij niet, maar hij stoot de regen wel een hele tijd af en droogt ook vrij snel weer.

T3Wanderer_Image2 (1)Heb je schrik dat je Tilley snel van je hoofd gaat vliegen, weet dan dat de oprichter zijn eerste hoed heeft ontworpen om er mee te gaan zeilen. Dankzij een lange koord die je tegelijk onder je kin als achteraan je hoofd laat hangen, raak je de Tilley zelfs niet bij hevige wind kwijt. We zijn er al mee gaan zeilen en fietsen, en hij bleef netjes zitten. Belangrijk is uiteraard dat je hem in de juiste maat koopt, en gelukkig biedt Tilley uiteenlopende maten. Bij hevige wind kan het ook wel helpen om de zijkanten van de rand recht te zetten en met drukknoppen vast te maken.

Het lijkt een gimmick, maar binnenin heeft de Tilley een zakje waar je een en ander in kwijt kan. Het is vooral bedoeld om je ID kaart, bankkaart of geld in te steken, maar we steken er in diefstalgevoelige omgevingen ook al wel eens onze smartphone in. Bij de T3 Wanderer zit er in dit zakje ook een stuk vlies. Volgens de handleiding – die er ook bij zit – is dit vooral om je hoed beter te doen drijven. Op zich drijft hij al wel, maar met dit dik stukje vlies drijft hij nog wat beter, zo konden we tijdens het doorwaden van een rivier zelf vaststellen. Het kan louter een indruk zijn, maar in echt warme omstandigheden hadden we toch het gevoel dat de hoed door dit stuk vlies een stuk minder goed ventileerde en daardoor wat té warm werd. Er zitten wel vier ventilatiegaten opzij, maar ook langs boven moet er toch wat warmte en zweet weg kunnen.

T3Wanderer_Image3Een ander mogelijk bezwaar tegen een hoed is dat hij nogal groot is om weg te steken. Dat is op zich zeker een punt, maar bij een Tilley als deze T3 Wanderer moet je geen schrik hebben om hem ergens in een rugzak te proppen. Ten eerste ziet hij er al wat verweerd uit, maar ten tweede kan hij daar vrij goed tegen. Hij kan in elk geval een flink aantal keren zijn oorspronkelijke vorm snel weer aannemen. Of je dat echt jarenlang heel vaak moet doen, is een andere zaak.

De T3 Wanderer is een van de meer veelzijdige hoeden uit de collectie van Tilley. Misschien niet bedoeld voor extreme weersomstandigheden, maar toch een erg leuke hoed voor een breed scala aan temperaturen.