The North Face zet zijn Futurelight technologie breder in

In 2019 lanceerde The North Face met nogal wat marketinggeweld Futurelight, het eigen membraan waar het de concurrentie aangaat met onder meer Gore-Tex, eVent en Polartec NeoShell. Van in het begin was het duidelijk dat TNF het membraan in verschillende soorten producten wilde gebruiken. Ondertussen kan je robuuste freeridejassen, lichte outdoorjassen en zelfs wandelschoenen met Futurelight kopen. We gingen met enkele producten aan de slag.

Volgens TNF heeft zijn membraan technische kenmerken waar de concurrentie niet aan kan tippen. De snelheid waarmee Futurelight vocht kan doorlaten zou meer dan dubbel zo hoog liggen als bij bijvoorbeeld eVent. Maar vooral het ‘ademend vermogen’ zou een pak hoger liggen dan bij de concurrentie.

Tijdens de winter hebben we met een iets stijvere jas met Futurelight geskied in vrij milde wintertemperaturen. De jas voelde aan als een met een Gore Pro shell laminaat. Tijdens gewoon alpijns skiën merkten we eigenlijk niet heel verschil met een goede Gore-Tex of gelijkaardige jas: de jas houdt je bij lichte temperatuurverschuivingen aangenaam warm, houdt de wind goed tegen en geeft een relatief goede bewegingsvrijheid.

Het is pas als je iets meer intensieve sporten doet, zoals toerskiën, wandelen of fietsen dat een technisch membraan zijn ware aard toont. Daarom was het een goede zaak dat we ook tijdens mildere temperaturen, maar ook in de regen, op stap konden met de 7SE Jacket 1994. Deze jas uit de 7 Summits reeks is veel lichter, zachter en soepeler dan de jas waar we in de winter mee in de bergen aan de slag gingen.

Zoals de ‘1994’ in zijn naam al aangeeft, wil deze reeks doen terugdenken naar de jassen uit die jaren. Het design doet dat zeker, maar gelukkig is de rest helemaal up to date. Zo gebruikt men zo veel mogelijk gerecycleerd materiaal dat op de flanken van de Mount Everest is gevonden. Daarnaast moet vooral het Futurelight membraan de jas technisch helemaal top maken.

Tijdens een aantal stevige wandelingen en fietstochtjes konden we ervaren dat de jas heel prettig om dragen is. Hoewel er zeker veel lichtere regenjassen op de markt zijn (in Gore-Tex Paclite bijvoorbeeld) is de jas voor een echt technische versie toch vrij licht. Hij is bovendien heel soepel en voelt zacht aan, waardoor hij ook erg prettig om dragen is. Hoewel het echt ‘ademend vermogen’ eigenlijk alleen in een labo objectief vast te stellen is, heb je bij deze jas zeker het gevoel dat hij een heel goed ademend vermogen heeft. The North Face is hier zo van overtuigd, dat de jas bijvoorbeeld geen ventilatieritsen heeft of zakken met gaas waardoor er ook warme lucht zou kunnen ontsnappen.

We hebben er geen hele dag mee in de striemende regen gelopen, maar bij een paar stevige buien bleven we toch ook goed droog. Voor een jas van deze (prijs)klasse is dat uiteraard wel een evidentie. Voor de rest is dit een jas die laat zien dat The North Face al vele jaren ervaring heeft met het maken van technische jassen. In de twee borst- en steekzakken krijg je genoeg spullen weg, voor extra bescherming kan je over de rits nog een flap met velcro vastmaken, en met velcostrips kan je ook de mouwen meer open of toe laten. De kap is alleen opzij aan te spannen, en niet aan de achterkant.

Een leuk detail is dat je op de rechterkant bovenaan naar keuze een van de twee meegeleverde schildjes kan vastmaken met velcro. Maar dat is uiteraard niet veel meer dan een frivoliteit voor een voor de rest vrij technische en heel comfortabele jas.

Activist schoenen

Waar The North Face Futurelight in het eerste jaar vooral in jassen verwerkte, heeft het dit jaar het laminaat ook in enkele wandelschoenen gebruikt. We konden een tijdje de Activist halfhoge wandelschoenen uittesten.

The North Face omschrijft de Activist zelf als een schoen die je voor ‘stadse parken’, plattelandswegen en bergpaden kan gebruiken. Dat is dus vrij breed. Het is dan wel een halfhoge schoen, maar dan toch zeker een van het lichtere en soepelere soort. In die zin is het zeker ook voor een deel een ‘fast hiking’ schoen, waarmee je zowel wat kan rondstruinen in een park als aan een sportief tempo echte tochten maken.

Volgens The North Face ademen deze schoenen dankzij Futurelight ‘net zo hard als jij wanneer je steile bergen beklimt’. Dat was tijdens onze wandelingen in de Ardennen helaas toch niet het geval. Toegegeven, de temperatuur lag rond de 20 graden, maar we kregen na een paar kilometer toch wel wat warme voeten. Net zoals met de meeste schoenen met Gore-Tex in bij gelijkaardige omstandigheden. Of de buitenkant van de schoen nu uit mesh bestaat – zoals bij de Activist – of niet. Het was zeker niet dat het onhoudbaar warm werd, zoals je wel eens bij goedkopere schoenen met een slecht laminaat kan hebben, maar heel comfortabel was het ook niet. We vrezen dat dat niet echt op te lossen valt, hoe ‘ademend’ Futurelight ook is. Zoals ook bij schoenen met Gore-Tex in, lijkt de Activist ons eerder een schoen om bij wat frissere temperaturen te gaan wandelen. Vaak is het dan ook iets natter, en dan komt het voordeel van Futurelight natuurlijk pas echt tot zijn recht: in de eerste plaats is dit laminaat bedoeld om je droog te houden. Dat doet de Activist zeker, zo konden we ervaren terwijl we door plassen, lage beekjes of zelfs nat gras wandelden.

Voor de rest is de Activist een schoen die een leuk en sportief uiterlijk wil combineren met (bescheiden) technische kenmerken. Met 393 gram per schoen blijft hij erg licht voor een halfhoge schoen. De EVA tussenzool moet de nodige demping geven, maar die vonden we na enkele middellange wandelingen – 10 à 15 km – toch wat tegenvallen. Na een tijdje lijkt het of de zool niet meer overal goed dempt, zodat we redelijk vermoeide en ‘zeurderige’ voeten kregen. Ook bij volgende wandelingen kwam dat gevoel na een tijdje terug. Dit kan zeker aan onze eigen voeten of gestel liggen, maar we raden toch aan om de schoenen voor aankoop eerst eens uitgebreid (in de winkel) te testen.

Voor wandelingen in een park of niet al te steil terrein, waarbij je ook niet te zwaar bepakt bent, is de Activist best een leuke schoenen die je voeten bij nat weer zeker droog zal houden. De zool is zeker goed geschikt voor dit soort terrein. Voor het langere of zwaardere werk zouden we toch eerder naar een andere schoen uitkijken.