The North Face duwt de hybride jas tegen zijn limieten

The North Face Momentum Thermoball Hybrid voorkantAl van bij de eerste versie van hun hybride jassen door The North Face zijn we er een vrij grote fan van. Ook the Thermoball Hybrid Hoodie is een van de favorieten tussen onze jassen. Met de Momentum Thermoball Hybrid brengt het Amerikaanse outdoormerk er nu een versie van uit die voor koudere omstandigheden bedoeld is. We hebben daar ook wat hybride gevoelens bij.

Het concept blijft min of meer het zelfde: voor isolatie op plaatsen waar je dat meer nodig hebt, zorgen zones met Thermoball. Dit is een materiaal dat goed isoleert en erg licht is, maar ook tegen vocht kan. Op andere plaatsen gebruikt men softshell: dit isoleert minder maar ademt nog beter en geeft meer bewegingsruimte. Bij de Hybrid Hoodie is de volledige voor- en achterkant gevuld met Thermoball, maar zijn de armen en schouders uit een lichte softshell stof gemaakt.

The North Face Momentum Thermoball Hybrid zijkantBij de Momentum Thermoball Hybrid liggen die zones iets anders: de volledige voorkant bestaat uit Thermoball, maar ook de schouders en de bovenkant van de bovenarmen. Op het rugpand is er echter ook een stuk in softshell, evenals de onderarmen. Tegelijk is de softshell een stuk dikker, en dus meer isolerend.

Puur visueel ziet deze jas er daarmee al wat vreemder uit dan de Hybrid Hoodie. De andere verdeling van de zones is functioneel gezien deels wel zinvol. Wat extra ventilatie, of minder isolatie, op een deel van de rug mag zeker wel voor het actieve gebruik waar dit jasje voor bedoeld is. Maar de Thermoball op de bovenarmen lijkt ons niet zo zinvol. De iets dikkere softshell had daar zeker ook volstaan. Bovendien zorgt dit stuk Thermoball ervoor dat de schouders een beetje rechtop blijven staan, of anders is de snit van de jas niet optimaal.

Dit laatste is trouwens ook het geval voor de mouwen: hoewel de softshell een beetje mee rekt, spannen de mouwen voor ons toch te hard. Samen met de al wat rare constructie maakt dit dat ook de bewegingsvrijheid niet echt optimaal is. Misschien hadden we beter een maatje groter geprobeerd, maar de basisconstructie van dit jasje lijkt ons sowieso niet echt optimaal.