TEAM SALOMON MET COURTNEY DAUWALTER EN FRANCOIS D’HAENE WINNEN DE UTMB

Courtney Dauwalter wint haar 2e opeenvolgende UTMB® (7e in totaal) en breekt het record voor deze race terwijl François D’haene de eerste viervoudige winnaar wordt van de Ultra-Trail du Mont Blanc

Salomon atleten pakken de 1e en 2e plaats bij de vrouwen, 1e en 3e bij de mannen… En zijn donderdag live te zien op Instagram!

Een jaar nadat de wereldwijde pandemie de 2020-versie afgelastte, brachten Courtney Dauwalter (USA) en François D’haene (Frankrijk) afgelopen weekend een dubbele overwinning voor Team Salomon op de UTMB® 2021.
De race, die begint en eindigt in Chamonix en Italië en Zwitserland doorkruist, omvat meer dan 10.000 meter positief hoogteverschil (32.808 voet) en stijgt tot een hoogte van 2.500 meter.

NIEUW RECORD VOOR DAUWALTER
De UTMB® betekende een tweede kans op glorie in 2021 voor Dauwalter die, net als D’haene, de Hardrock 100 en UTMB® binnen twee maanden na elkaar uitreed. Dauwalter moest zich vanwege ernstige maagproblemen terugtrekken uit de Hardrock 100 en kwam naar Chamonix, vastbesloten om van de ervaring te leren. Dat deed ze door te finishen in 22:30:54, bijna 40 minuten voor mede Salomon atlete Camille Bruyas. (Frankrijk). Met deze overwinning verbrak Dauwalter het UTMB® parcoursrecord van Rory Bosio in 2013 met ruim zes minuten. “De vlam was nog aangestoken van Hardrock, maar ik ben niet opgebrand omdat ik niet gefinisht ben,” zei Dauwalter, “Ik was erg gemotiveerd om 100 mijl te lopen. Fysiek was ik fris en klaar voor deze race… maar ik wilde ook proberen om de dubbel te doen!”

DUBBEL HARDROCK / UTMB® VOOR D’HAENE
François D’haene won de UTMB® in 20:45:59 en versloeg daarmee Aurélien Dunand-Pallaz (Frankrijk), die op de tweede plaats eindigde, met meer dan 12 minuten. Salomon atleet Mathieu Blanchard (Frankrijk) liep een strategisch perfecte race en eindigde als derde in 21:12:43. D’Haene had al gewonnen in 2012, 2014 en 2017.
Misschien wel het indrukwekkendst is dat de UTMB®-overwinning een opmerkelijk seizoen afsloot waarin hij de eerste persoon werd die de twee zwaarste 100-mijlswedstrijden won met slechts zes weken tussenruimte. Hij won de Hardrock 100 in Colorado in een recordtijd in juli. “Ik had niet verwacht beide races te winnen, maar het was een speciaal jaar,” zei D’haene. “Voor mij was het de uitdaging om deze twee grote wedstrijden in hetzelfde jaar te doen, en ik denk dat ik misschien een beetje te sterk was in de Hardrock, want vandaag had ik spierpijn in mijn benen zoals ik nog nooit heb gevoeld. Ik kan moeilijk zeggen dat ik pijn had omdat ik won, maar in de afdaling was ik niet geweldig.”

BLANCHARD DERDE VOOR ZIJN TWEEDE DEELNAME
Mathieu Blanchard, die zijn tweede UTMB® loopt, hoopte op een top 20-klassering. In plaats daarvan eindigde hij als derde op het podium, een enorme verbetering ten opzichte van zijn 13e plaats in 2018. Als voormalig wegmarathonspeler overlegde hij met Salomon teammanager Greg Vollet om een geduldige strategie te ontwikkelen, en dat wierp zijn vruchten af. “Ik wil graag vooraan rijden en op die manier de race controleren, maar Greg en ik bespraken een strategie om op bepaalde momenten een zekere voorsprong op François te houden en dat maakte een enorm verschil,” zei Blanchard. “Vanaf Refuge Bertone in Italië, op het lange berijdbare gedeelte, passeerde ik een paar jongens, waaronder Jim Walmsley, en mijn vertrouwen groeide vanaf daar.”

WINNENDE APPARATUUR
Om de UTMB® te winnen, hebben François D’haene en Courtney Dauwalter elk een complete set Salomon schoenen, kleding en uitrusting gebruikt.
François D’haene liep in een prototypeversie van de nieuwe S/LAB Ultra trailrunningschoen, terwijl Courtney Dauwalter Salomon S/LAB Ultra 3-schoenen droeg.

LIVE OP INSTAGRAM DEZE DONDERDAG
Aanstaande donderdag, 2 september, zal Salomon een Instagram live hosten met een selectie van Salomon sterren van het weekend, waaronder François D’haene, Courtney Dauwalter en nog veel meer. Check de social media kanalen van Salomon voor de exacte tijd.