Swiss skyline: Eiger, Mönch en Jungfrau

Jungfrau 2 - kopieHet sneeuwt enorm. Skiën zit er vandaag niet in, maar bij de hotelreceptie belooft de eigenaar van Hotel Alpenrose in Wengen dat het morgen weer stralend weer wordt. En hij kan het weten, lacht hij: “want de weergoden hebben geen geheimen meer voor mij”. Alpenrose is het oudste hotel van dit Zwitserse wintersportoord en wordt al ruim honderd jaar gerund door zijn familie. Het is mijn eerste dag. Vanuit mijn kamer kijk ik uit over de Lauterbrunnen vallei. Wel prachtig met al die sneeuw, dat moet ik toegeven. Bij het ontbijtbuffet raak ik in gesprek met een dame van in de zeventig uit Gent. Zij komt hier al “zeker” 40 jaar. De laatste jaren skiet ze niet meer, maar gaat ze wandelen. “Je kan hier fantastisch wandelen”, vertelt ze. Met haar wandelpas mag ze gebruik maken van de bergtrein, waarvan het spoor bijna het hele skigebied van Wengen omsluit, en van 2 gondelliften.

Afdaling naar Aletschgletsjer

Jungfrau 7Terwijl ik van mij muesli geniet, bestudeer ik de skikaart van de Jungfrau Skiregion. Het hart van het skigebied behoort tot Wengen met 150 km pistes (skitop 2320 m). Links daarvan het skigebied van Grindelwald (60 km pistes, skitop 2500 m) en rechts van Mürren (100 km, skitop 2970 m). Allemaal toegankelijk met mijn skipas. Vanuit Wengen ben je via de pistes en de skibus in 60-70 minuten in het andere gebied. In al de drie gebieden zijn ook wandelroutes en speciale runs om met een slee naar beneden te razen. De bovenkant van de skikaart wordt gesierd met de bekende bergpieken: Eiger, Mönch en Jungfrau. Broederlijk poseren ze naast elkaar. Tussen Mönch en Jungfrau bevindt zich de attractie Top of Europe met uitzicht op de Aletschgletsjer. Zomers moet je absoluut reserveren voor het treintje dat je vanaf de Eigergletscher naar het hoogstgelegen station van Europa brengt, op ongeveer 3400 meter. Daar wemelt het dan van de Aziaten, omdat dit panorama regelmatig opduikt in Bollywood films. Fervente skiërs hebben natuurlijk ook oog voor dit foto-moment, maar kijken toch meer uit naar de spectaculaire afdaling naar de gletscher. Deze populaire skitour is mogelijk van eind maart tot begin juni. Tijdens deze tocht naar het Lötschental moet er ongeveer 2 uur worden ‘geklommen’ met vellen onder de ski’s. Eindpunt is het plaatsje Goppenstein, waar je de trein terug neemt naar Wengen.

Trein als skilift

Jungfrau 6Nadat de wandeldame mij heeft verteld dat zij straks de bergtrein pakt naar de halte Kleine Scheidegg voor een, zeker met dit weer, stoere sneeuwwandeling, weet een andere stamgast mij te melden dat het treintje lang heeft gefungeerd als enige skilift. “Het rijdt al sinds 1893”, zegt hij. “Wengen ligt op 1274 meter, Kleine Scheidegg op 2061 meter. De eerste wintersporters, vooral Engelsen, maakten graag gebruik van de trein om die afstand te overbruggen. Skiliften bestonden een eeuw geleden nog niet. Bij andere bergdorpen moest je eerst met je ski’s op je schouder de berg op klauteren, in Wengen hoefde dat niet. Dat was echt een luxe”. En nog steeds speelt de trein hier een belangrijke rol als skilift. Om het skigebied van Grindelwald te bereiken, wordt mij aangeraden om eerst het treintje naar Kleine Scheidegg te nemen en vervolgens af te dalen.

De trein is trouwens de sleutel tot deze autovrije wintersportplaats. Wij zijn met onze handige Swiss Travel Pass al met de trein van de luchthaven van Zürich via Interlaken naar hier gekomen. In Lauterbrunnen, de laatste stop voor Wengen, krijgen we gezelschap van de auto-wintersporters. Zij hebben hun wagen daar op de parking moeten achterlaten.

Intersoc

Jungfrau 14Jungfrau Ski Region is een monument in de wereld van de skidomeinen. De Lauberhorn afdaling in Wengen wordt in één adem genoemd met de Hahnenkammrennen in het Oostenrijkse Kitzbuhl. Met 4 km de langste wereldbekerafdaling. De winnaars razen er met een gemiddelde snelheid van rond de 100 km vanaf. De Lauberhorn race zorgt voor een week feest in Wengen, hoor ik van skileraar Nick uit Lier. Hij werkt hier al 7 jaar, maar kwam al als kind op wintersportvakantie met zijn ouders. “Dat zie je veel”, zegt hij. Gasten die in Wengen al tientallen jaren met vakantie komen, zijn geen uitzondering”. Hij vindt Wengen een prettig familiaal dorp. “Jongeren zie je minder. We hebben wel een discotheek, maar voor een bruisend uitgaansleven moet je, afgezien van de Lauberhorn-week, ergens anders naar toe. Wengen trekt vooral gezinnen met jonge kinderen en koppels die genieten van het prachtige zicht, de uitstraling van een Zwitsers bergdorp en de gemoedelijke en stijlvolle sfeer in de accommodaties”. Hij ziet ook meer Belgen komen. “Dat komt”, zegt hij, “doordat Intersoc sinds het winterseizoen 2016-17 Hotel Palace heeft overgenomen van Club Med. En een Intersoc-hotel, weet iedereen, is een magneet voor de Belgische wintersporters”. Voor liefhebbers van off-piste skiën heeft hij ook goed nieuws: “Tussen de geprepareerde pistes kunnen die skiërs zich volop uitleven”.

De volgende dag straalt niet alleen de zon, maar ook de patron van Alpenrose. Hij heeft weer eens gelijk gehad met zijn voorspelling. Met de gondel gaan we vanuit het dorp in een ruk naar 2230 meter. De pistes liggen er fantastisch bij. Zowel voor beginners als voor gevorderden.

Kaasfondue bij Tino

Jungfrau 4 - kopieAls je je echt wilt laten onderdompelen in de lokale sfeer moet je naar de berghut van Tino wandelen om kaasfondue te gaan eten. Raclette mag ook. Het zijn de enige gerechten op zijn menukaart. Zijn voorouders nestelden zich in Wengen in de 13e eeuw. Zij behoorden tot de pioniers van dit ‘eiland’ in de bergen. Tino, een zestiger, zit vol verhalen over zijn familiegeschiedenis die vanzelfsprekend nauw verwant is met de historie van Wengen. Je moet wel even bellen om te reserveren (079-4487124), want hij heeft slechts plaats voor 25 personen. Bovendien heeft de hut geen stromend water en geen elektriciteit, dus bij zijn voorbereidingen moet hij wel weten hoeveel gasten hij kan verwachten. De gebruikte kaas is gemaakt van de melk van zijn eigen koe, die hier zomers op de alm graast. Vanuit Wengen is het een goed half uur wandelen de berg op. Je bent zowel welkom voor de lunch als ’s avonds. Kies je voor de tweede mogelijkheid dan is het wel sterk aan te raden om een zaklantaarn mee te nemen.

James Bond dorp

Jungfrau 5Van Wengen nemen we de trein naar Lauterbrunnen, stappen vervolgens de gondel in naar Grütsalp en treinen verder naar Mürren. Een prachtige trip van 55 minuten. We stappen uit met minstens 40 Chinezen en 30 Zuid-Koreanen. Zij komen niet om te skiën, maar om foto’s te maken van het fotogenieke bergdorp en om te lunchen in het  langzaam ronddraaiende panoramarestaurant Piz Gloria op de Schilthorn (2970 m). Lunchen terwijl het bergpanorama aan je voorbij glijdt. Ook Eiger, Mönch en Jungfrau treden hier voor je op. James Bond is in 1969 op deze top nog langs geweest voor de opnamen van zijn film On Her Majesty’s Secret Service. Speciaal voor de Bond liefhebbers is er op Piz Gloria een permanente tentoonstelling over deze film ingericht. Vergeet ook niet om even naar het toilet te gaan voor een Bond-momentje.

Mürren staat al heel lang op de ski-kaart. De eerste wereldkampioenschappen slalom en afdaling vonden hier plaats.

Freeride

Jungfrau 8Met als uitgangspunt de Schilthorn is Mürren bezig om een stevig freeride imago op te bouwen. Daarin wordt het oord gesteund door Sascha Schmid, één van de bekendste freeriders van dit moment. Goede skiërs wordt de gelegenheid geboden om deel te nemen aan freeride-camps. De bergflanken trakteren de freeriders op fenomenale runs.

Een week na de Lauberhorn Race in Wengen zijn de schijnwerpers gericht op de Schilthorn, wanneer daar 1800 deelnemers klaarstaan voor de Inferno Race over 15 km, waarbij er ook geklommen moet worden. Om de 12 seconden skiet er een deelnemer weg. Daarom duurt deze race de hele dag. De winnaar finisht meestal binnen 8 minuten. De Inferno-traditie bestaat al sinds 1928. Toen namen er 16 skiërs aan deel. Maar ja, toen moesten de deelnemers nog naar boven lopen. Een zware tocht van 5 uur. Dan namen de toenmalige wintersporters toch liever de trein naar Kleine Scheidegg.

Jungfrau 15

 

Nuttige informatie

Mocht je eens een ski- of wandeldagje willen overslaan dan is het wellicht een leuk idee om Interlaken te bezoeken, fraai gelegen tussen de Brienzersee en Thunersee. Met de trein ben je er zo. Bovendien is de wintersport hier ook niet ver weg. In het centrum heeft Interlaken met ICE Magic zijn eigen Winter Wonderland gecreëerd met mogelijkheden om te schaatsen en te karten op ijs.

Brussel-Wengen (Lauterbrunnen) 732 km. Swiss vliegt 6 keer per week Brussel-Zürich (www.swiss.com). Trein Zürich Airport-Interlaken 2 uur 11 min. Interlaken – Wengen 34 min. Info voordeelpassen openbaar vervoer www.SwissTravelSystem.com. Andere websites: MySwitzerland.com, jungfrauregion.ch, madeinbern.com (Berner Oberland) en Alpenrose.ch