Stoere klassiekers van Fjällräven

Fjällräven is een merk dat (bijna) niet meedoet aan hippe trends en andere frivoliteiten. De meeste van hun producten stralen een tijdloze degelijkheid uit. Het merk blijft trouw aan een Zweedse no-nonsense mentaliteit die duurzaamheid combineert met functionaliteit. Net door daar de nadruk op te leggen, ogen de meeste van hun kledingstukken ook echt stijlvol. De Vidda Pro jas en Vidda Pro Ventilated Trousers, beide uit de Singi productfamilie, bewijzen dat met verve. Het is kledij waar je zowat het hele jaar door mee naar buiten kan komen, of het nu een milde wandeling is of een stevige trektocht in onherbergzaam gebied.

De Vidda Pro jas is een lange en breed uitgevallen jas die je optimaal tegen de elementen beschermt. In de eerste plaats tegen de wind, want hij hij is van windwerend materiaal, valt vrij lang, heeft mouwen die je goed kan afsluiten, een hoge kraag en ruime kap. Het is geen gevoerde jas, dus bij kouder weer moet je genoeg onderlagen aandoen. Standaard kan hij wel wat regen hebben, maar als je hem echt waterdicht wil hebben, moet je hem behandelen met Greenland Wax. De jas is van het eigen materiaal G-1000 gemaakt, dat voor 65% uit gerecycleerd polyester en 35% uit organisch katoen bestaat. Dat materiaal is vrij soepel maar toch ook erg slijtvast. Met de jas mag je dus gerust door dichte takkenbossen lopen zonder schrik te hebben dat hij gaat scheuren. Op de schouders is de stof nog wel extra verstevigd voor het dragen van een rugzak maar ook om de waterdichtheid nog te bevorderen op die plaats.

Hoewel de stof goed windwerend is en waterafstotend, is ze ook goed ademend. Als je de jas met Greenland Wax behandeld, gaat dat ademend vermogen er wel wat op achteruit. Tenzij je weet dat je echt veel in de regen gaat lopen, hou je het in eerste instantie dus beter zonder behandeling.

Met 850 gram in maat medium is de Vidda Pro jas zeker niet van de lichtste, maar hij draagt toch enorm prettig. Hij biedt een goed evenwicht tussen bescherming tegen de elementen en ventilatie. Dankzij drukknopen aan het uiteinde van de mouwen, een flap met drukknopen die je over de rits kan toedoen, en koorden in de kraag en onderaan, kan je kiezen hoeveel lucht je eventueel nog binnenlaat. Hoewel de jas niet gevoerd is, kan je hem op die manier ook bij fris tot redelijk koud weer dragen.

Fijn is ook dat hij maar liefst acht zakken heeft. Zowel op borsthoogte als op de heupen zijn er telkens grote zakken die langs boven af te sluiten zijn met drukknopen, maar ook zakken die een verticale rits hebben. Op deze manier kan je al best veel spullen meenemen in de zakken van de jas. In de zakken bovenaan raak je bijvoorbeeld makkelijk een kaart of smartphone kwijt. Onder de flappen van de onderste twee zakken zitten bovendien lussen waar je nog spullen zoals een mes, kompas of gps  aan kan vast hangen.

Zoek je een stijlvolle, klassieke jas die toch op en top technisch is voor serieuze wandelingen en trektochten, dan is de Vidda Pro Jacket absoluut een aanrader.

Ventilerende broek

De Vidda Pro Ventilated Trousers is een broek die wat ons betreft prima bij de Vidda Pro jas past, al zijn er nog andere binnen de reeks. Zoals de naam al aangeeft, is dit een broek die ventilatie mogelijk maakt: opzij, een beetje naar achter toe bovenaan is er aan elke kant een vrij lange rits die van boven of langs onder open kan. Op deze manier kan je voor ventilatie zorgen op momenten dat je dat nodig hebt.

De broek is uit het zelfde G1000 materiaal gemaakt als de jas, heeft op de knieën nog extra versteviging en op de dijen zakken. Dat betekent dat je het bij mildere temperaturen en een stevige wandeling al snel wat te warm kan krijgen aan de benen. Dan is die ventilatie heel welkom. We hadden misschien nog wel graag gezien dat er aan de binnenkant van die ventilatieopeningen een gaas zou zijn om de benen toch nog iets af te schermen, al is het maar van insecten die nu makkelijk binnen kunnen.

Net zoals de Vidda Pro jas is dit een heel prettige broek om te dragen, hoewel zij ook niet al te licht is. De stof voelt aangenaam aan op de huid, en hoewel de stof aan de stijve kant is, biedt ze toch genoeg bewegingsvrijheid. Dit laatste onder meer ook door een reep elastische stof die aan van aan het kruis tot aan de knieën langs de binnenkant is ingewerkt. Het is echter niet echt een broek om aan ‘fast hiking’ te doen, wel voor stevige wandelingen of trekkings waarbij je al eens door struikgewas, langs bramen en dergelijke moet passeren. Ook op rotsen gaan zitten, op je knieën zitten en dergelijke is geen probleem met deze broek.

Met twee open steekzakken bovenaan, op elk pijp vooraan twee grote zakken met drukknopen, en op de linkerdij nog een grotere zak, kan je flink wat spullen meenemen. Bovendien zijn er nog een paar lussen waar je ook nog een en ander aan kan vast hangen. Onderaan de broekspijpen zijn ook enkele voorzieningen om de broek daar te kunnen aanspannen. Er zit een elastisch lint ingewerkt dat je met een drukknop meer of minder kan aanspannen rond laarzen of hoge schoenen, zodat er bijna niets naar binnen kan komen. Je kan er zo zelfs even mee door water lopen. Er zit ook een haakje in verwerkt om de broek aan de veters van een schoen vast te maken. Zoals ook bij de jas, is het G1000 materiaal (zo goed als) winddicht en waterafstotend. Wil je de broek echt (zo goed als) waterdicht hebben, dan moet je ze behandelen met Greenland Wax.

In combinatie met de Vidda Pro jas ben je met de Vidda Pro Ventilated Trousers uitstekend uitgerust om stevige wandelingen en trektochten in ruwere omstandigheden te maken of om aan bushcraft te doen. Interessant aan de broek is ook dat je, zoals meestal bij Fjällräven, de broek niet alleen in verschillende maten, maar ook in verschillende lengtes kan kopen.