Stijlvolle donsjas die tegen de regen én een stootje kan

FuseForm Dot Matrix Down jacket The Noth Face 2Om je bij niet al te grote activiteit prettig warm te houden in koude omstandigheden, gaat er niets boven een goede donsjas. Helaas hebben deze ook nadelen, zoals niet goed tegen vocht en regen kunnen, en vaak ook redelijk fragiel zijn. De FuseForm Dot Matrix Down jacket van The North Face komt grotendeels tegemoet aan deze nadelen.

Aan de dons zelf is op zich niets behandeld: het is hoogkwalitatieve dons met een vulkracht van 700. The North Face heeft hiervoor het Responsible Down Standard certificaat behaald, wat betekent dat de dons op een diervriendelijke en duurzame manier is verkregen en verwerkt. De 700 vulkracht maakt deze jas geschikt tot vrij koude omstandigheden, terwijl hij toch ook een heel aangenaam klimaat biedt bij mindere koude.

De bescherming tegen regen moet in dit geval van de buitenkant komen. Voor deze waterdichte buitenstof heeft men de FuseForm technologie gebruikt. Deze maakt het mogelijk om stukken stof van verschillende diktes of slijtvastheid in elkaar te doen overgaan zonder naden. Zo is de buitenstof onderaan de mouwen steviger dan bijvoorbeeld aan de ellebogen. De FuseForm technologie zorgt niet alleen voor een betere waterdichtheid, maar ook voor meer bewegingsvrijheid en een lager gewicht. In combinatie met een dons die een heel goede dichtheid-gewicht ratio heeft, zorgt dit ervoor dat de FuseForm Dot Matrix Down jas ondanks zijn hoog isolerend vermogen erg licht blijft. De buitenkant kreeg nog een extra waterafstotende coating. Hij vervangt geen echte hard shell regenjas, maar hij zal je toch wel een hele tijd droog houden.

FuseForm Dot Matrix Down jacket The Noth FaceVoor het overige is de jas vrij eenvoudig gehouden: hij heeft twee grote zakken opzij en een binnenzak. Je kan de onderkant aanspannen met een koordje dat in de zijzakken uitkomt, en in de mouwen zit alleen een elastiek. De kap is groot genoeg om over een helm te passen, maar hier zit geen koordje om ze aan te spannen.

Handig is dat je de jas in een van de zakken kan opbergen. Zo kan je hem makkelijk in een rugzak meenemen om bijvoorbeeld boven op een top of tijdens een pauze aan te doen, zonder dat je te veel volume moet meenemen.

Deze jas heeft niet alleen een erg goed verhouding gewicht-isolatie-bescherming, hij ziet er ook klassevol uit en draagt heel prettig. Als je hem aandoet, voelt hij meteen erg comfortabel aan en merk je dat hij geweldig goed isoleert voor zijn dikte en gewicht. Toch biedt hij nog een uitstekende bewegingsvrijheid. Dit is zowat de prettigste donsjas die we ooit gedragen hebben.