De liftmaatschappijen van Sölden en Pitztal willen de Tiefenbachgletsjer en de Reitenbachgletsjer van Sölden verbinden met de Pitztalergletsjer. Met als resultaat het grootste gletsjerskigebied van Europa. Goed voor ruim 100 km pistes. Voor een serieuze wintersportvakantie in september hoef je dan niet meer naar Australië te gaan. De autoriteiten moeten het goed onderbouwde plan natuurlijk nog wel eventjes goedkeuren.
Sölden is het feest-skioord van het Ötztal, waar de après-ski tot diep in de nacht doorgaat. Rustiger gaat het er aan toe aan het eind van het dal in de skioorden Ober- en Hochgurgl, waar je ook meer luxueuze hotels zult aantreffen. Geen gletsjer hier, maar door de hoge ligging wel sneeuwzeker. Voor je bij Sölden bent, passeer je in het dal eerst nog het dorpje Längenfeld. Bij voldoende sneeuw het langlaufgebied van het Ötztal. In de praktijk overnachten er vooral skiërs en snowboarders die de rit van 20 minuten met de gratis skibus naar Sölden voor lief nemen omdat zij in Längenfeld een stuk minder voor hun kamer moeten betalen. Bovendien, mocht het ski-weer eens wat minder zijn, biedt Längenfeld een mooi alternatief aan: een dagje Aqua Dome, een enorm wellness centrum.
Liftmaatschappijen investeren winst
Directeur Oliver Schwarz van Ötztal Tourismus heeft goede hoop dat de gletsjerverbinding gaat lukken. “Als de autoriteiten een beetje meewerken, kunnen we het nieuwe gletsjergebied openen voor het seizoen 2019-2020”, zegt hij. “Het wordt ongetwijfeld een magneet voor de fervente wintersporters”. Hij vertelt dat het project 120 miljoen euro gaat kosten. “Inderdaad een enorm bedrag, maar onze liftmaatschappijen investeren jaarlijks tientallen miljoenen om de infrastructuur van het skigebied te verbeteren. Het gaat de aandeelhouders niet om de winst die zij behalen met de verkoop van skipassen. Dankzij het up-to-date houden van het skigebied trekken zij gasten aan voor hun hotels, shops, restaurants en uitgaansgelegenheden. Daar verdienen zij hun geld mee”. Daarom investeren de liftmaatschappijen voortdurend in nog betere sneeuwkanonnen en in nog snellere en comfortabele liften, zodat ook tijdens het hoogseizoen de wachttijden minimaal zijn. Zo krijgen we te horen dat in 2010 en in 2016 vanuit het dalstation Sölden de twee bestaande liftverbindingen vervangen zijn door nieuwe gondelverbindingen. Samen vervoeren ze nu 8.300 wintersporters per uur naar de pistes. De Gaislachkoglbahn brengt de skiërs naar 3058 meter, met een tussenstop op 2174 meter, en de Giggi-Joch Gondola eindigt op 2284 meter. Prettig is ook, zeker voor de jonge kinderen en de 60-plussers, dat beide liftgebouwen voorzien zijn van roltrappen die naar het platform leiden waar de gondels vertrekken. Sölden is verder razend trots dat het skigebied één van de decors is geweest van de James Bond film Spectre. Voor de opnames waren maar liefst 600 medewerkers van de filmcrew 15 dagen in touw. En dat midden in het hoogseizoen. Een ‘hoofdrol’ was er weggelegd voor het Ice Q Restaurant bij de top van de Gaislachkogl.
Van september tot mei
Skiën op de gletsjers kan trouwens nu ook al. Zowel in Sölden als in Pitztal gaan de gletsjerpistes tussen half en eind september open en sluiten pas weer begin mei. Beide bieden nu ongeveer 35 km pistes aan. Door de samenvoeging komt er een vergelijkbaar skigebied bij. Opgeteld kom je zo aan ruim 100 km pistes. De bestaande gletsjergebieden trekken nu in het voorseizoen tijdens de weekenden vooral Polen en Tsjechen aan. Dat de ski-mogelijkheden op de gletsjerpistes fantastisch zijn bewijst wel het feit dat het Amerikaanse skiteam Sölden heeft uitgekozen als zijn Europese thuisbasis. Zij hebben hier hun eigen onderkomen. Ook andere nationale teams komen regelmatig trainen op de Tiefenbach- en Rettenbachgletsjer. Daar heb ik nog een aardige anekdote over. Jaren geleden ben ik op één van die gletsjers nog voor rot gescholden door de trainer van het Canadese skiteam. Het was op een enorme mistige dag. Met nauwelijks 10 meer zicht. Gelukkig was ik niet alleen en nog gelukkiger waren we dat we slalompaaltjes zagen. Zij wezen ons de weg. Skiënd en roetsjend kwamen we zo veilig naar beneden recht in de armen van die Canadese trainer die ons toeschreeuwde dat wij met ons roetsjen zijn met zorg gestoken slalom hadden verknald.
15 km afdaling
Sölden telt 146 km pistes. 10 % daarvan kan in één run worden afgelegd. Met als start de Schwarze Schneide op 3340 meter. De ‘finish’ is het vertrekpunt van de Gaislachkoglbahn op 1370 meter. Daarmee behoort deze afdaling tot de top van langste afdalingen. Het is overigens niet de enige lange afdaling in dit skigebied. Er zijn er nog 4, waarvan de lengte varieert tussen 8 en 10 km. Buiten de piste skiën zijn de mogelijkheden beperkt en wordt door de skileraren sterk afgeraden. In Obergurgl organiseert de skischool wel skitouren. Hartje winter vertrekken de deelnemers, met vellen onder hun ski’s, om 9 uur ’s morgens. Na een uur of drie stappen is het eindpunt bereikt en is er tijd om je te verlossen van de meegebrachte picknick. De ultieme beloning van de inspanning is natuurlijk de afdaling. Over de gekozen route doen de meeste skiërs ongeveer een uur. In april worden deze tochten ook aangeboden, maar dan moeten de deelnemers al om vier uur ’s morgens op pad, omdat anders de afdaling in de zachte en natte sneeuw te gevaarlijk zou zijn. Gewapend met hoofdlampen op zien deze zeer gemotiveerde wintersporters dan tegen een uur of zeven heel langzaam de zon boven de bergpieken uitkomen. Ober- en Hochgurgl presenteren zich overigens graag als het eerste niet-gletsjer gebied (110 km pistes) dat het wintersportseizoen opent. Meestal medio november.
Katapult en Mogul
Maar als de wintersporters van Ober- en Hochgurgl na een dagje skiën of snowboarden een spetterende après-ski willen beleven moeten ze toch echt naar Sölden toe. Jongeren doen dat ook wel. Het is een ritje van 14 km. Omdat meestal niemand van het gezelschap zin heeft om BOB te zijn, doen de taxi-bedrijven hier goede zaken. In Sölden kunnen ze kiezen uit tientallen uitgaansmogelijkheden. Populaire après-ski bars zijn Kuckuck, Fire & Ice en Mogul. Bij de laatste twee wordt het begrip après-ski nogal ruim genomen, want zij sluiten pas na middernacht. Wie wil doorfeesten kan dan nog terecht bij Katapult waar de muziek door davert tot 4-5 uur ’s nachts.
Hannibal wintershow
Het grootste spektakelstuk dat om de 2 jaar (oneven jaren) sinds 2001 in Sölden wordt opgevoerd is Hannibal, de legendarisch legeraanvoerder die in de 3e eeuw v Chr met zo’n 60 duizend soldaten en olifanten over de Alpen is getrokken. Aan deze openlucht wintershow op de Rettenbachgletsjer nemen ruim 500 acteurs deel, ondersteund door een leger van pistenbully’s (zij spelen de olifanten). Deze seizoensafsluiting trekt ongeveer 10 duizend toeschouwers en staat meestal eind april gepland.
Een wintersportreportage over het Pitztal vind je ook op Outdoorfan.be