Ski Safari vanuit ‘Les Arcs 800’ Bourg-St-Maurice

Het zou mij niet verbazen als ik al tien keer uit de Sneeuw-Thalys ben gestapt in het station van Bourg-St-Maurice zonder ook maar een blik te hebben geworpen op deze plaats in de Savoie Mont Blanc. Waarom zou ik ook. Vanaf het perron gaat er een loopbrug over de sporen naar de funiculaire, een soort bergmetro, die je in vijf minuten naar Les Arcs 1600 brengt. Vandaar zoef je met andere gondels naar Les Arcs 1800, 1950 en 2000. Deze keer zijn we echter niet met de Thalys gekomen, we hebben andere wintersportplannen. We rijden met onze auto het erf op van Refuges en Ville in Bourg-St-Maurice. Ons onderkomen deze week. Op het programma staat niet alleen Les Arcs, maar ook Espace San Bernardo. Een Frans-Italiaans skidomein aan de andere kant van Bourg-St.-Maurice, bestaande uit La Rosière in Frankrijk en La Thuile in Italië. Eén van ons is er al geweest en roemt de vers bereide pizza’s langs de Italiaanse pistes.

 

Volle natuur in de stad

Laurence en Pierre verwelkomen ons hartelijk. Hun drie 6-persoons design-refuges in de tuin ogen nog splinternieuw. Veel hout, licht en glas. Warm en sfeervol. Zelf wonen ze met hun samengesteld gezin in een enorm groot en karakteristiek herenhuis. Centraal gelegen in Bourg-St-Maurice, op slechts 500 meter wandelen van het station naar Les Arcs. Maar van het ‘stadsleven’ merk je hier helemaal niets. Vanuit de tuin zie je vooral de omringende bergen en heb je het gevoel in de volle natuur te zijn. Laurence geeft ons meteen de tip dat als we onze ski’s gaan huren in de Intersport winkel bij de funiculaire wij ze daar ook kunnen stallen. Dat is mooi. Wat ook heerlijk is dat zij er elke morgen voor zorgt dat onze ontbijttafel ruim voorzien is. Dat is een extraatje waar wij onszelf op trakteren. Het is tenslotte vakantie.

 

Ook Tignes, Val d’Isère en La Plagne

 

 

Volgens Laurence is het een jaar of zes geleden begonnen dat fervente wintersporters de voordelen zagen om in Bourg-St.-Maurice te verblijven. Als uitvalsbasis naar de verschillende wintersportoorden. Tot nu toe vooral bij particulieren en in kleinere accommodaties, maar de komende winter wordt de plaats ook een heuse Base Camp Lodge rijker met 106 kamers en 5 slaapzalen. “Naar La Rosière en La Plagne is het vanaf hier een goed half uur rijden”, zegt zij. “Naar Tignes drie kwartier en naar Val d’Isère een uur”. Zomers is Bourg-St-Maurice al veel langer een geliefde pleisterplaats voor wielertoeristen, motorrijders en watersporters. Laurence: “Voor de wielertoeristen zijn de Col de l’Iseran, Col du Pré en Cormet de Roseland de belangrijkste uitdagingen in deze omgeving. Kayakkers, kanoërs en liefhebbers van rafting komen naar hier voor de L’Isère, één van de mooiste rivieren van Frankrijk met heel wat stroomversnellingen”.

Paradiski Les Arcs La Plagne

 

 

De volgende dag gaan we natuurlijk skiën in Les Arcs. We hoeven niet eens de 500 meter naar de bergmetro te wandelen. Voor de deur van onze refuge stopt een bus die ons er naar toe brengt. Les Arcs is een superfijn skigebied met lange brede afdalingen. Vanaf hier kun je ook nog met de Vanoise Express naar La Plagne toe, maar dat gaan we vandaag niet doen. Beide skigebieden gaan samen door het leven als Paradiski. Het een magneet geworden voor kilometervreters (425 km pistes). Uit ervaring weet ik dat voor de wintersporters die niet op zoek zijn naar extreme uitdagingen La Plagne ideaal is. Er zijn rode, en zelfs enkele zwarte pistes, maar het merendeel kleurt toch blauw. Blauwe pistes zijn goed voor je ego. Je krijgt al gauw het idee dat je een fantastische skiër bent. Een gevoel dat meestal wegsmelt op een zwarte piste. De pistes van Les Arcs zijn iets uitdagender, maar beginners zullen zich hier ook gauw thuis voelen.

Droom van Robert Blanc

 

 

Tijdens het seizoen 2018-19 werd het 50-jarig bestaan van dit skidomein gevierd. Les Arcs is de uitgekomen droom van berggids Robert Blanc. Zijn vrienden trokken weg uit de vallei op zoek naar werk. Een wintersportoord kan de oplossing zijn, dacht hij. Hij kende het succes van Courchevel omdat hij daar ook als berggids had gewerkt. Door zijn enthousiasme begon de geldmotor van de investeerders te draaien. Maar in 1980 voltrok zich een nachtmerrie, heeft zijn dochter Valerie mij ooit verteld. “Op zoek naar toeristen die ’s avonds niet waren teruggekeerd naar hun hotel”, zei ze toen, “is hij overvallen door een lawine en overleden. Later bleek dat die toeristen gewoon op café zaten”. Een ongelooflijke tragedie natuurlijk. Omdat Les Arcs, net zoals veel andere grote Franse skigebieden, achter de tekentafel is ontstaan, is er op gelet dat je vanuit elk appartement een geweldig uitzicht hebt. Er zijn duizenden kamers maar geen enkele blokkeert het blikveld van de andere.

 

Nama Springs Arc 1800

 

De sauna’s en de wellness centra rukken, in navolging van Oostenrijk, ook op in de Franse wintersportgebieden. De kwaliteit loopt nogal uiteen, maar een topper vinden wij in Les Arcs 1800: Nama Springs. Daar ontspannen wij ons volledig in sauna’s, op waterbedden en in zwembaden. Hoogtepunt is een enorm zout binnenbad waar ik op mijn rug ga liggen en bijna in slaap val. Absoluut een aanrader. Moet je ook eens ervaren. We hebben de tijd, want de laatste funiculaire naar Bourg-St.-Maurice vertrekt om 20 uur, zaterdags zelfs om 21 uur.

Beaufort wielen

 

 

In Bourg-St.-Maurice bezoeken we Coopérative Laitière de Haute Tarentaise of beter gezegd het smakelijke kaaswielen-bedrijf met Beaufort in de hoofdrol. Elke wiel, leren wij, weegt 42 kg en elke koe geeft per jaar genoeg melk om zes van die wielen te vullen. Tegenover het station heeft de coöperatief een winkel. Het is maar een tip als je iets lekkers mee naar huis wilt nemen. Bourg-St.-Maurice op zich is een levendig plaatsje met genoeg café’s en restaurants om je na een dag skiën of snowboarden te vermaken. Ons verblijf bij Laurence en Pierre heeft trouwens ook een volledig ingerichte keuken.

Zeer veel sneeuw

 

 

La Rosière verrast ons meteen positief. Eén van ons is er jaren geleden geweest en ziet direct dat het dorp meer uitstraling heeft gekregen. Het dorp ligt op 1850 m. Sneeuw genoeg hier. Een dame van de toeristische dienst vertelt trots dat er op dit moment 2,60 m sneeuw ligt. “Bijna een meter meer dan in Val Thorens”, zegt zij met een glimlach rond de mond. Dat is extra bijzonder omdat de pistes van La Rosière op de zuid-hellingen liggen van het bergmassief Tarentaise. Veel sneeuw en zon en een top op 2800 m met uitzicht op de Mont Blanc. Wat willen we nog meer?

Knusse sfeer

 

 

Wat ook opvalt is de architectuur. Geen betonkolossen, maar een chalet-achtige bouw in een bosrijke omgeving. Een knusse sfeer, vernemen we al snel van andere wintersporters in de lift. Maar het is geen dorp voor feestgangers, horen we ook. Sinds 1982 zijn de skigebieden van La Rosière en het Italiaanse La Thuile met elkaar verbonden. Ze presenteren zich nu onder de naam Espace San Bernardo. Het aantal piste kilometers (160) is min of meer in gelijke helften verdeeld. Wel is het zo dat de Franse pistes iets gemakkelijker zijn. Vandaar dat we in La Rosière ook veel gezinnen met kinderen op de piste zien.

Club Med 2020

 

 

Dat de aantrekkingskracht van La Rosière de laatste jaren aanmerkelijk groter is geworden is ook Club Med niet ontgaan. In december 2020 gaat hier een nieuwe 4-Drietanden Club open met een 5-Drietanden gedeelte. Er zitten nog een aantal nieuwe accommodaties in de pijplijn. Succes trekt tenslotte succes aan. Toch hoef je niet te vrezen voor overvolle pistes. Er is nog ruimte genoeg. De dame van de toeristische dienst rekent ons snel voor dat er nu 130 bedden zijn voor 1 km piste. Dat worden er volgens haar straks 200. “Maar”, zegt zij, “in Tignes en Val d’Isère hebben ze 300 bedden per km piste”. Allemaal mooie getallen, maar wij komen hier om te genieten. En dat doen we. Op weg naar onze pizza nemen we aan de Italiaanse kant de afdaling Noova. Een maanlandschap-piste met grote witte bulten die ons vervolgens via een mooie piste door het bos naar La Thuile leidt. Onderweg komen we zelfs nog bevroren watervallen tegen. Espace San Bernardo is echt een voltreffer. Hier komen we terug. Het was een goed idee dat we deze keer hebben gekozen voor Bourg-St.-Maurice om meer dan één wintersportdomein te ontdekken.

Gratis aanbod lenteski

 

France Montagnes, de organisatie die het bergtoerisme promoot, wil graag iedereen op de lange latten of snowboards krijgen. En zeker tegen einde van het seizoen wanneer vooral de Fransen eerder denken aan een verblijf aan de Côte d’Azur dan aan besneeuwde hellingen. Daarom is er speciaal voor beginners een pakket samengesteld waarin de huur van het materiaal, de lessen en de skipas zijn opgenomen. Voor de prijs van één krijgt je partner zijn of haar pakket geheel gratis. Geldig tijdens de lenteski-periode (Printemps du Ski). Begint rond 20 maart tot einde van het seizoen in ongeveer 50 skidomeinen. De lijst met de deelnemende skioorden vind je op www.leprintempsduski.com

Afstand Brussel – Bourg-St.Maurice ca. 950 km

Voor meer info:

www.refugesenville.fr

www.lesarcs.com

www.larosiere.net

Foto’s: Toeristische Dienst La Rosière en Tom Marees