Sigma helpt je veilig fietsen met een remlicht voor je fiets

Sigma Brakelight 1Niets zo vervelend als achter iemand aanrijden en niet zien dat die persoon in de remmen gaat hangen. Alleen al als er daardoor iemand met een fiets op je knalt, is dat gevaarlijk. Bij een auto kan het dodelijk zijn. Een remlicht voor de fiets zou dan ook veel ergernis en ongelukken kunnen doen voorkomen. Er bestaan al enkele (prototypes van) remlichten voor je fiets, maar Sigma heeft met zijn Brakelight een eenvoudige en betaalbare oplossing die goed werkt.

Het principe is eigenlijk vrij eenvoudig: het lampje hangt aan de ene kant vast en heeft aan de andere kant een hendeltje. Als dat hendeltje toegeknepen wordt, gaat het lampje branden. Het hendeltje – met een spleetje in het midden –  schuif je over de kabel tegen de geleider waar de kabel uitkomt. Het andere einde schroef je met een inbussleutel vast op de kabel. Als je remt, trekje de kabel door de geleider waardoor het hendeltje dicht plooit en het lampje brandt. Het lampje is heel klein, maar het geeft genoeg licht om zelfs overdag op te vallen. Uiteraard is het ’s nachts beter zichtbaar.

Monteren is op zich heel eenvoudig. Volgens Sigma kan het op heel veel remmen met een kabel, maar je moet toch best eerst eens zien of het effectief op jouw fiets past. Op een klassieke rem van een renfiets past het waarschijnlijk het best: die hebben vaak een stukje verticale kabel die lang genoeg is. Er moet immers minstens 25 millimeter kabel vrij zijn tussen de geleider en de rem zelf opdat het lichtje er tussen zou passen. Bij onze koersfiets ging het monteren in elk geval heel vlot.

Bij enkele andere van onze fietsen ging het niet of moeilijk. Als er nog een beschermbuisje over je kabel zit bijvoorbeeld, dan is de kabel al snel te breed om tussen het hendeltje te kunnen. Bij sommige remmen is de kabel ook horizontaal of zit hij verstopt achter de bagagedrager, en dan heeft het ook niet heel veel zin om het lichtje  te installeren. Zeker als je dan nog iets op de bagagedrager hebt, is het dan immers bijna niet zichtbaar.

Het best werkt dit Sigma Brakelight dus op sportieve fietsen waar de remkabel onbeschermd en goed zichtbaar is. Dan heeft het ook echt een meerwaarde.

 

Sigma Brakelight kleurenDe Brakelight kost net geen 8 euro. De batterij kan je zelf vervangen en het licht is in vijf kleuren beschikbaar. Bovendien weegt het lichtje slechts een zeven gram. Dat zijn dus allemaal heel lage drempels om er een te installeren. Als het kan op je fiets, is het dus zeker een aanrader.