Sigma brengt erg veel licht in de duisternis

sigma-buster-600Of je nu ’s avonds nog wat wilt gaan trainen op de fiets, of van je werk moet komen, in de herfst en winter komt het er op aan om een goede fietsverlichting te hebben. Dankzij de modernste LED technologie kan je een erg krachtig licht hebben terwijl de batterijen toch lang meegaan. Het Buster 600 voorlicht van Sigma brengt dat mooi in de praktijk.

sigma-buster-600 lichtstraalZoals de naam al doet vermoeden, kan dit voorlicht tot 600 lumen opbrengen. Dat is meer dan genoeg om zelf een ruime afstand voor je te zien – tot 100 meter – , en om van nog verder gezien te worden. Uiteraard gaat de batterij wel sneller plat als je de lamp op volle kracht laat branden: volgens Sigma zelf gaat ze dan maar twee uur mee. Gelukkig zijn er in totaal zes standen: drie continue met telkens wat minder vermogen. In de Eco modus geeft de lamp nog 110 lumen. Dat is genoeg om nog iets te kunnen zien als er ook wat omgevingslicht is, en ook om zelf nog gezien te worden. In deze modus gaat de batterij tot 13 uur mee.

Er zijn twee standen met flikkerlicht, waarbij de hoogste frequentie wel op een stroboscoop lijkt. Als laatste is er nog een SOS functie, die natuurlijk niet zo vaak van nut is maar de batterij het wel tot dertien uur laat uithouden.

In de continue standen geeft de lamp een vrij brede verlichting, met in het midden nog een sterke lichtstraal. Hierdoor zie je zeker in de sterkste standen zeer goed wat er zich voor je op de weg bevindt.

Sigma Buster 600 stuurhouderJe maakt de lamp vast op je stuur met een stuurhouder die je vast schroeft. Dit kan snel met de hand, zodat je hem ook op verschillende fietsen kan gebruiken of hem kan verwijderen als je het licht een tijd niet nodig hebt. De lamp zelf schuif je er dan op of af.

De lamp zelf is relatief compact, zeker in verhouding met de lichtopbrengst en de batterijduur. Met 143 gram is ze wel niet heel licht, maar als je ziet hoe veel licht ze biedt, vind je dat zeker niet erg. De constructie voelt zeer stevig aan, zodat de lamp zeker tegen een stootje of flink wat trillingen kan.

sigma-buster-600 zonder houder

Opladen doe je via een micro USB-kabeltje dat is meegeleverd. Een oplader zelf is er niet bij, maar je kan het USB kabeltje in een computer of in de oplader van een gsm steken. Als deze genoeg stroom geven, is de batterij op een viertal uur opgeladen. De schakelaar op de lamp zelf geeft trouwens aan hoeveel stroom er nog in de batterij zit. Mocht je onderweg de batterij moeten opladen, dan kan dat terwijl ze ingeschakeld is met bijvoorbeeld een powerbank.

De Buster 600 van Sigma heeft een aanbevolen prijs van 99 euro. In absolute cijfers is dat natuurlijk flink wat geld, maar gezien de lichtopbrengst en de robuuste bouw denken we dat je wel lang plezier kan beleven aan deze lamp. En op veiligheid staat uiteraard ook geen prijs. Er bestaat ook een HL versie met een siliconenhouder voor op bredere sturen. De lamp is ook compatibel met de helmhouder 17530 van Sigma.