Sevylor Adventure Plus kano: een goed compromis tussen prijs en kwaliteit

Sevylor_Adventure_plusAls je een sport niet enorm vaak beoefent, is het niet heel makkelijk om te bepalen in welke prijsklasse je spullen gaat aankopen. Hoe duurder de basisaankoop, hoe moeilijker dat dat wordt. Bij kajaks en kano’s is dat bijvoorbeeld het geval. Tussen de heel goedkope opblaasbare, puur plastieken boten en de echt goede, harde modellen zit flink wat ruimte. De Sevylor Adventure Plus past daar ongeveer midden in: hij zal je niet teleurstellen maar ook geen rib kosten. We konden eens een zomer mee spelen met een model dat ondertussen een vaste waarde is binnen het Sevylor-gamma.

We zeulen al jaren allerlei opblaasbare boten mee naar rivieren, meren en zeeën. De echt goedkope modellen blijken al meteen functioneel niet echt goed, of ze gaan heel snel stuk – wat zowel voor het milieu als de portemonnee ook geen goede zaak is. Een model uit hard materiaal, zelfs al is het in twee stukken te splitsen of op te plooien, is in de praktijk niet echt handig en ook vrij kostelijk. Als je je kano of kajak maar beperkt gebruikt per jaar, heeft het ook niet veel zin om er meer dan 400 of 500 euro aan te besteden. Een model als de Adventure (Plus) blijkt dan een goed compromis te zijn.

Het verschil tussen de goedkopere en de duurdere opblaasbare modellen zit hem voor een belangrijk stuk in het feit of de kano of kajak puur uit plastic bestaat, dan wel of hij omhuld is door canvas. Bij de Adventure Plus zie je ook op dit vlak het compromis in de praktijk. De twee zijkanten zijn uit canvas gemaakt, met binnenin een verwijderbare luchtkamer. Mocht er een lek zijn, dan kan je iets makkelijker het gaatje zoeken door de luchtkamer te verwijderen, en eventueel kan je de hele luchtkamer vervangen als ze stuk is of versleten. Het canvas voelt ook prettiger aan als je in de boot zit, en het maakt de boot ook wat stijver, wat voor zijn ligging in het water en stabiliteit ook voordelig is.

Losse bodem

sevylor-adventure-plus-2Het compromis bij de Adventure zit er in dat de bodem langs de bovenkant niet door canvas bedekt is en grotendeels ‘los’ in het canvas omhulsel ligt. Bij ons testmodel kwam deze bodem dan ook een beetje naar boven te staan toen we hem oppompten – en niet boven de door de fabrikant aanbevolen druk gingen. In het midden is er wel een stuk canvas om dit stuk op zijn plaats te houden, maar dat is niet echt groot genoeg. Tijdens het varen heb je daar geen last van, maar het oogt niet zo goed. Ook met de zijkanten hadden we overigens een klein probleempje. Zelfs na verschillende keren oppompen was ons model ook niet echt helemaal symmetrisch: de twee zijkamers lijken zich een beetje anders te zetten. Ook hier merkten we in het water niet echt iets van. En bij andere exemplaren van de Adventure Plus hebben we dit ook niet gezien.

Op het water bleek de Adventure Plus een heel prettige boot te zijn. Hij biedt plaats aan twee volwassenen en een kind. Zelfs met drie heb je nog genoeg plaats voor je benen en een beetje bagage. De stabiliteit is ook heel goed, wat zeker voor onervaren watersporters en met kinderen wel prettig is. De boot is dan ook vrij breed. Dat betekent ook dat je best een enkele peddel gebruikt en geen dubbele zoals bij een kajak. Zeker kinderen hebben het anders nogal moeilijk om een dubbele peddel goed in het water te krijgen. Dankzij de verwijderbare vin onderaan blijft de boot standaard mooi in lijn. Als je wat verder gevorderd bent, kan je de vin er uit laten om zo wat meer beweeglijkheid te krijgen.

Zitcomfort

sevylor-adventure-plus-4

Het zitcomfort in de Adventure Plus is redelijk, maar niet echt top. De drie stoeltjes zijn opblaasbaar, maar de ventielen hebben geen automatische stop waardoor het vrij moeilijk is om de stoeltjes goed op te blazen. Met riemen kan je de rugleuning van de stoeltjes schuiner of rechter zetten. Een nog iets hoger zitvlak zou wel iets comfortabeler zijn om te zitten en te roeien, maar voor niet al te lange tochten is het zo wel OK.

De zijkanten en onderkant hebben gelukkig wel goede ventielen met een veiligheidsklep. Dankzij een bijgeleverde drukmeter kan je ze ook op de juiste druk opblazen.  Je moet wel zien dat je een pomp hebt met het juiste tussenstuk dat precies in de opening van het ventiel past. Met een goede pomp loopt het oppompen vrij snel. Alle lucht er weer uitkrijgen als je hem wilt inpakken, vergt eigenlijk meer geduld. Je moet de boot toch een paar keer af- en oprollen om alle lucht er goed uit te krijgen. Anders is het niet zo eenvoudig om de boot weer in de draagzak te krijgen. Deze heeft een vrij basic draagcomfort. Alles bij elkaar weegt de boot toch bijna 15 kilo, en dat is wel een redelijk zware last om met de dunnen riempjes van de zak te dragen.

sevylor-adventure-plus-3De Adventure Plus heeft een aanbevolen prijs van zo’n 379 euro, maar we hebben hem ook al voor iets minder dan 300 euro gezien. In die prijsklasse biedt hij mensen die niet al te veel willen betalen voor een comfortabele en stabiele kano, echt wel waar voor zijn geld. Zeker als je met twee tot drie mensen wilt varen, is zijn grootte een aanrader. Wil je meer varen of meer het gevoel hebben in een echt topboot te zitten, dan zijn er betere alternatieven. Sevylor heeft op de Outdoor beurs in Friedrichshafen al de nieuwe modellen voor 2016 laten zien, en die zagen er echt veelbelovend uit.