SALOMON SPEEDCROSS 6: NOG MEER SNELHEID OP DE TRAILS

De Speedcross is een icoon in de schoenenindustrie en wordt nu geroemd van alpine trails tot modeshows. Toch blijft hij trouw aan zijn oorspronkelijke bedoeling: hard rennen in de bergen.

Salomon kondigt de Speedcross 6 aan, de nieuwste editie van de iconische trailrunningschoen die sinds 2006 niet meer weg te denken is uit de schoenenlijn van het bedrijf.

De Speedcross 6, die deze zomer in beperkte hoeveelheden beschikbaar is en in de herfst/winter van 2022 op grote schaal verkrijgbaar zal zijn, blijft trouw aan de legendarische wortels van de Speedcross-familie, maar dan met een lichter ontwerp (298 g) en een krachtigere, gripvollere verbinding met de grond in natte omstandigheden. Deze verbeterde grip is te danken aan een vernieuwde buitenzool met Y-vormige noppen die modder sneller afvoeren. “De Speedcross 6 focust op grip, wat altijd het belangrijkste kenmerk van deze franchise is geweest,” zegt James Boyes, Salomon’s Trail Running product line manager. “Als modder zich onder een schoen ophoopt, kun je gemakkelijk uitglijden of rollen, en wordt de schoen erg zwaar. Na uitgebreide tests leverden de nieuwe Y-vormige noppen op de buitenzool van de Speedcross 6 de beste grip op gladde oppervlakken en verbeterde afvoer van modder, zodat je sneller en veiliger op de trails kunt zijn.”

De schoen biedt ook klassiek Speedcross-comfort met een opnieuw ontworpen, omhullend bovenwerk dat zowel functioneel als pittig is. De Sensifit-constructie biedt een precieze grip, en de EnergyCell+ tussenzool zorgt voor demping onder de voeten.

Er komt ook een Speedcross 6 GORE-TEX (beschikbaar voor het herfst-/winterseizoen 2022), met een waterdicht en ademend GORE-TEX-membraan, ideaal voor natte en modderige omstandigheden.

Het ontwerp van de Speedcross 6 doet denken aan de bandachtige look die de inspiratie vormde voor de eerste Speedcross, die in 2006 zijn debuut maakte. Salomon schoenontwerper Guillaume Salmon kreeg de opdracht om de roemruchte erfenis van de Speedcross lijn voort te zetten door de leiding te nemen over de Speedcross 6. Zijn doel was om de moderne look van de Speedcross 5 te behouden, zodat het ontwerp van de schoen even goed zou werken in het zwart als in meer in het oog springende kleuren.

Zestien jaar na de release van de iconische schoen blijft de nieuwe Speedcross 6 trouw aan de broncode van het oorspronkelijke model als een gripvaste, lichte en beschermende trailschoen. Het herinnert ook aan het gedurfde, originele ontwerp van de Speedcross 1.

Aan de oorsprong van trailrunning

In het begin van de jaren 2000 ontwikkelde Salomon een nieuw schoenenaanbod om tegemoet te komen aan de behoefte aan steeds snellere en lichtere schoenen dan in die tijd gebruikelijk was – robuuste wandelschoenen zoals de Salomon Adventure 7, die in 1994 op de markt kwam. In het midden van de jaren 2000 vestigde Salomon snel een reputatie in de trailrunning-gemeenschap. De XA Pro, ontworpen voor adventure racing, was een commercieel succes en bewees dat er een plaats was voor een meer gespecialiseerd project. Geïnspireerd door lokale wedstrijden in de buurt van het hoofdkantoor van Salomon in Annecy, in de Franse Alpen, en door werknemers, ontwerpers en atleten, kwam het schoenenontwerpteam van Salomon op het idee om een lichtgewicht, gripvaste en beschermende schoen te ontwerpen.

Deze schoen zou bij Salomon een revolutie ontketenen, de regels van het berglopen veranderen en bijdragen tot het ontstaan en de ontwikkeling van het trailrunning. Hij heette de Speedcross en was ontworpen om hard te lopen in de bergen terwijl je voeten werden beschermd tegen rotsen en obstakels en stabiliteit boden op natte rotsen en in de modder.

De Speedcross was zo’n revolutie dat hij in 2007 en 2011 werd bijgewerkt, en daarna nog twee keer in 2016 en 2019. De nieuwe Speedcross 6 is ontworpen door een andere ontwerper dan die van de Speedcross 5, die ook weer anders was dan die van de Speedcross 4, enzovoort. Hoewel elke versie een andere ontwerper heeft, is de Speedcross trouw gebleven aan zijn oorspronkelijke broncode, zijn DNA.

www.salomon.com