SALOMON PRESENTEERT DE INDEX.01: EEN RECYCLEERBARE RUNNINGSCHOEN VOOR TOPPRESTATIES

Salomon, een wereldleider voor zowel ski als trailrunning, presenteert met trots de Index.01, een hoogperformante runningschoen, ontworpen met het oog op recyclage. De Index.01 is het resultaat van drie jaar onderzoek en ontwikkeling in het Annecy Design Center van Salomon in de Franse Alpen. Deze schoen wil grondstofverspilling beperken door toepassing van kringloopprincipes. De commercialisering start in de lente van 2021.

De Index.01 moest volledig recycleerbaar worden. Het Salomonteam koos gerecycleerd polyester voor het bovendeel en TPU (thermoplastisch urethaan) voor het zoolgedeelte. Als de schoen versleten is, wordt de gerecycleerde binnenzool verwijderd zodat schacht en zoolblok uiteen gehaald kunnen worden om het recyclingproces te starten. Het zoolblok wordt vermalen tot kleine korrels en dan vermengd met nieuw TPU om skiboots en andere Salomonproducten te fabriceren. Ook voor de polyesterschacht wacht hergebruik in nieuwe weefsels.

De Index.01 dankt zijn prestaties aan het zachte schuim op TPU-basis van het zoolblok en aan zijn ‘rocker’-geometrie die de renner voorwaarts helpt te stuwen door versnelling van de transitie met een beperkter bodemcontact. Performant tijdens training, stijlvol tijdens ontspanning én milieubewust: de Index.01 heeft het allemaal. Een pure en toch innovatieve verschijning: prestaties, elegantie én een hart voor onze planeet. Deze schoen weegt amper 285 gram en is met een drop van 9 mm klaar voor dagelijkse trainingsarbeid. De keurig aansluitende hiel bestaat voor 100 % uit gerecycleerd materiaal (gerecycleerd EVA-schuim met deklaag in gerecycleerd polyester).

Infiniride

De essentiële uitdaging lag bij het zoolblok voor de Index.01: een grondstof vinden die recycleerbaar was maar die éérst het niveau van schokabsorptie en reactie zou halen dat onmisbaar is voor roadrunning. De oplossing: INFINIRIDE, een schuim op basis van TPU met geïnjecteerd stikstof dat na zijn eerste levenscyclus vermalen kan worden voor hergebruik. Grondstoffencontaminatie blijft beperkt dankzij de verbinding van zoolblok en bovendeel (schacht) met een lijm op basis van water.

De schoen werd zodanig ontworpen dat hij, eenmaal versleten, handig uiteen gehaald kan worden met het oog op afzonderlijke recycling van schacht en zoolblok. Het naaiwerk dat beide delen verbindt, wordt gerealiseerd met polyesterdraad die samen met het bovendeel wordt gerecycleerd.

Inzamelpunten

Eigenaars van de Index.01 kunnen het recyclingproces eenvoudig starten door naar Salomon.com te surfen en daar een shippinglabel te printen waarmee ze hun schoenen kosteloos naar het meest nabije inzamelingspunt kunnen sturen. Daar start dan de tweede levensfase van de Index.01.

Om het milieueffect van transport te beperken, komen er inzamelpunten in Europa, Noord-Amerika en Azië/Oceanië. De schoenen worden er gewassen en gedemonteerd. Daarna krijgt elke grondstof zijn bestemming voor lokale recycling. In Europa zal Salomon de grondstoffen van gerecycleerde zoolblokken gebruiken bij de fabricage van nieuwe skiboots, te beginnen met winterseizoen 2022. De polyesterschacht wordt eveneens versnipperd en dan getransformeerd tot draad voor de productie van nieuwe weefsels. Salomon kiest momenteel partners voor de recycling en onderzoekt specifieke gebruiksbestemmingen voor de diverse grondstoffen in elke regio van de wereld.

Coherentie

De Index.01 wordt trouwens geleverd zonder overbodige etiketten en zonder papieren opvulsel, om verspilling te beperken. Vanaf de lente van 2021 krijgen alle Salomonschoenen een verpakking met FSC-certificaat. Overigens heeft Salomon in 2017 het milieueffect van al zijn schoendozen al eens aanzienlijk beperkt met een stop op lijm en inkt op waterbasis, en door minder karton te gebruiken.

De commercialisering van de Index.01 start in de lente van 2021.  De prijs is nog steeds onbekend.