Ruime maar heel praktische fietstas voor meerdaagse trips

Je spullen goed inpakken voor een meerdaagse fietstocht is niet zo eenvoudig. Maar als je ergens ten velde met een reuzegrote fietstas moet rondzeulen, wordt het helemaal vervelend. Vuade heeft daar met zijn Karakorum Pro Bike Bag een handige oplossing voor. Deze bestaat uit drie aparte delen, die samen maar liefst 65 liter bagage kunnen bevatten. Het geheel is hier duidelijk meer dan de delen, maar je kan ook elk onderdeel apart gebruiken.

Op het eerste zicht ziet de Karakorum Pro Bike Bag er uit als een vrij traditionele grote fietstas: twee zakken aan elke kant van de bagagedrager en daar over de hele breedte nog een deel bovenop. Maar vooral in dit laatste onderscheidt dit model zich van veel andere: je kan het er afritsen, en omvormen tot een flinke dagrugzak. In het achterste stuk van de tas zitten twee schouderriemen die je onderaan kan vastklikken om er zo een rugzak van te maken. Uiteraard is dit geen volwaardige dagrugzak, maar hij is toch redelijk comfortabel dankzij een verstevigd rugpand en een borstriempje. Er is één groot vak, twee smalle zijvakken en onderaan nog een apart vak. Allemaal met rits, zodat er niet kan uitvallen. In een kleiner zakje zit een stuk stof met gaas waar je een helm mee kan vastzetten. Dat kan niet alleen met de rugzak op de rug, maar ook met de tas bovenop de andere twee fietstassen. Het is ruim genoeg om er eventueel ook andere dingen mee vast te binden, zoals een deel van een tent. Ook handig is dat de rits van het grootste vak bijna helemaal tot onder doorloopt: zowel terwijl deze tas op de andere ligt als wanneer je ze als aparte rugzak gebruikt, krijg je zo meteen een heel goed zicht op waar alles in dat grote vak zit.

De indeling in een groot en kleinere vakken komt terug bij de twee zijzakken. Ook hier heb je telkens één groot vak, maar vooraan nog relatief groot vak met enkele onderverdelingen en achteraan nog een kleiner vak. Beide met rits, maar op de zijkant is er ook nog een zak in gaas die niet af te sluiten is. Voor wie kan onthouden waar hij wat steekt, is dit dus een erg praktische oplossing om veel mee te nemen maar het toch netjes te ordenen. Je mag wel maximum 30 kg in de zakken steken, maar dat is natuurlijk al een flink gewicht.

 

De zijtassen hang je aan je bagagedrager dankzij het QMR 2.0 systeem dat Vaude ook bij andere tassen gebruikt. We hebben wel de indruk dat dat bij een andere Vaude fiets die we al langer gebruiken, iets robuuster is en makkelijker in gebruik is. In elk geval blijven de tassen stevig aan de fiets hangen, mede dankzij het bevestigingsstuk onderaan dat achter een deel van de bagagedrager haakt.

Om zo’n grote tas niet te zwaar te maken, heeft Vaude de stof vrij licht gehouden. Het geheel weegt 2280 gram, wat uiteraard al wel wat is, maar gezien het volume nog meevalt. Het gebruikte canvas is dan ook relatief dun en soepel, en ook de ritsen voelen een beetje fragiel aan. Tijdens onze testperiode hebben we er absoluut geen probleem mee ondervonden, maar we denken dat je er toch niet al te bruut mee om moet gaan.

Zoals wel meer fietstassen van dit genre, is de Karakorum Pro Bike Bag op zich niet waterdicht. Volgens Vaude is de stof wel waterafstotend, maar dat is dan toch héél relatief. We hebben een paar keer tijdens een fikse maar korte regenbui toch gezien dat alles in de tas nat werd. Uiteraard is er een regenhoes bijgeleverd om het geheel echt waterdicht te maken, maar wat ons betreft hadden de tassen op zich toch al een pak beter tegen regen bestand mogen zijn. Zeker omdat je de tassen ook apart kan gebruiken, maar de regenhoes eigenlijk alleen geschikt is om over de drie tassen tegelijk heen te trekken. Je kan ze met een beetje knoeien wel over één tas trekken en vastmaken, maar ideaal is dat niet.

Op zich is deze combinatie van drie tassen echt wel praktisch: naargelang je noden kan je er een, twee of drie gebruiken. Je kan zelfs het rugzak gedeelte apart gebruiken. Maar als je één zijtas gebruikt, bijvoorbeeld om naar je werk te gaan of om boodschappen te doen, moet je toch best een aparte oplossing zoeken om ze goed tegen regen te beschermen.

Met een aanbevolen prijs van 190 euro komt de Karakorum Pro Bike Bag niet bepaald goedkoop. Maar de veelzijdigheid en het feit dat je het bovenste stuk als rugzak kan gebruiken, maken dat we grotendeels goed.