Ruime heuptas voor wie geen rugzak wil

Er zijn nogal wat mensen die niet zo graag met een rugzak gaan wandelen of sporten. Soms heb je ook niet genoeg nodig om een rugzak(je) te vullen. Dan kan een heuptas een oplossing zijn. De vraag is dan hoe groot zo’n heuptas moet zijn. In de kleinere modellen krijg je nauwelijks een portefeuille en een kleine snack. Wie toch graag een zo groot mogelijke heuptas heeft, kan onder meer kijken naar de Talon 6 van Osprey.

Zoals de naam al aangeeft, biedt de Talon maar liefst zes liter volume om spullen in op te bergen. Dat is flink veel. Osprey heeft wel voor genoeg onderverdelingen gezorgd. Er is één groot hoofdvak, met achteraan nog een vrij ruim maar minder diep vak. De twee zijn door een gaasdoek van mekaar gescheiden. In de riem is er langs beide kanten nog een relatief groot uitgevallen vak. Deze zijn allemaal afsluitbaar met een rit. Achteraan zijn er nog twee flappen die met riempjes met snelsluitingen verbonden zijn. Daar kan je bijvoorbeeld een jas of trui mee vastbinden.

Opzij zijn er ook vakken voorzien waar een drinkbus in past, die je kan vastmaken met een elastiek. Steek je aan elke kant een volle drinkbus van een halve liter of meer, dan bots je snel op de beperkingen van deze heuptas. Dat is uiteraard niet het volume, maar wel het gewicht. Als je de heuptas helemaal vult met onder meer zwaardere spullen zoals eten, een mes, smartphone, fototoestel, én er dan nog twee drinkbussen in steekt, kom je aan een flink gewicht. Dan draagt een heuptas niet meer echt comfortabel, en zakt ze ook makkelijk af tenzij je ze echt heel strak aanspant.

Nochtans heeft Osprey wel inspanningen gedaan om zowel het draagvermogen als -comfort zo goed mogelijk te krijgen. De Talon 6 heeft op de rug door zijn omvang uiteraard een groot contactoppervlak. Dat helpt enerzijds om alles toch een beetje op z’n plaats te houden, maar zorgt er anderzijds ook voor dat je het daar mogelijk heel warmt krijgt waardoor je gaat zweten. De Airscape constructie komt hier ter hulp: tegen de rug zit een stuk gaas, en een paar stevige banden in gepolsterd materiaal zorgen voor een structuur. Op deze manier krijg je toch flink wat ventilatie, maar behoudt de heuptas genoeg stevigheid.

De draagriem zelf is op de heupen ook vrij breed, wat het draagcomfort verhoogt. Vooraan is er een riem die je makkelijk kan aanspannen. Al deze dingen zorgen er voor dat de Talon 6 toch nog vrij goed te dragen is, zelfs als hij goed beladen is. Maar als je echt zijn volle capaciteit benut, inclusief twee volle drinkbussen, wordt de heuptas toch te zwaar om nog makkelijk te kunnen dragen. In de praktijk hangt dat natuurlijk ook van je lichaamsbouw af, en wat je er onder draagt.