Robuuste smartphone voor het buitenleven

Als je op stap bent in ruw terrein, waar je riskeert om je smartphone die je nodig hebt voor bijvoorbeeld navigatie, te laten vallen, kan je maar beter een model hebben dat tegen een stootje kan. De Core-X4 van Crosscall wil zo’n toestel zijn. In de eerste plaats bedoeld voor professioneel gebruik, mikt het bedrijf ook expliciet op de outdoor- en sportmarkt.

De Core-X4 is technisch gezien alles behalve een toptoestel, maar het heeft wel wat andere voordelen voor professionelen of sporters die een robuuste telefoon nodig hebben. Je ziet meteen dat de Core-X4 geen doorsnee smartphone is: de behuizing valt iets groter en vooral veel steviger uit. Een designprijs zal het niet winnen, maar het uiterlijk valt uiteindelijk toch best mee.

Onder de motorkap ziet het plaatje er wel iets minder uit. Met een prijs van rond de 450 euro verwacht je geen topcomponenten, maar de X4 heeft eigenlijk specificaties van een telefoon van een paar jaar geleden: een matige processor, vrij weinig (werk)geheugen, geen al te hoge resolutie en zelfs geen al te beste score op het vlak van waterdichtheid. De foto’s zijn best ok, maar ook niet echt top, zeker niet in iets moeilijkere lichtomstandigheden.

Is dat allemaal erg? Ja als je het beste en snelste wilt hebben. Neen als je een telefoon nodig hebt die tegen een stootje kan of die je in ruwere omstandigheden wilt gebruiken, of dat nu tijdens de werkdag of je vrije tijd is. Je kan je natuurlijk ook gewoon een extra stevige hoes aanschaffen voor je normale telefoon, dan is de keuze nog een pak ruimer. Wil je tijdens je trektochten je gsm gebruiken om te navigeren maar ook om echt goede foto’s te maken, dan is het zeker verstandiger om een toestel met een betere fotofunctie te kopen.

Een paar eigenschappen van de Core-X4 zijn al bij toch wel interessant voor buitensporters. De iets tragere processor zorgt er bijvoorbeeld voor dat de batterij het relatief lang volhoud. Als je er zuinig mee omgaat, houdt hij het makkelijk 24 uur uit. Zelfs als je hem gebruikt om te navigeren met bijvoorbeeld Google Maps, houdt hij het volgens Crosscall nog 11 u uit. Het scherm kan je ook vrij makkelijk bedienen als het nat is of met handschoenen aan. Wat ook een plus kan zijn, is de ingebouwde X-link. Dit is een technologie waarmee je het toestel aan een aantal accessoires kan koppelen: bijvoorbeeld een oplaadstation, maar ook een soort harnas om het toestel voor je borstkas vast te maken of een houder voor in de auto of op de fiets. Op zich interessant, maar heel veel accessoires zijn er bij ons toch niet op de markt.