Review – Julbo skimaskers en helmen op de grill

Aan het begin van de winter hebben wij u in het kort de belangrijkste nieuwe “sneeuw”-producten van het merk JULBO uit de Jura voorgesteld.  Wij hadden het genoegen ze verschillende keren te testen tijdens onze winteruitstappen en wij geven u hieronder ons oordeel.

EERST DE MASKERS!

De belangrijkste innovatie deze winter is de Quickshift goggle, die een jaar geleden werd ontwikkeld voor mountainbikers. Voor deze winter wilde JULBO hem ook aanbieden aan liefhebbers van toerskiën.   Het geteste model had een REACTIV Photochromic lens met een beschermingsspectrum van 1-3. Het is een high-end model met een prijskaartje van 195€.

Op het eerste gezicht lijkt de Quickshift op de Cyrius, een andere stijlvolle, high-end goggle die Julbo onlangs lanceerde.  Het enige verschil – en dat is een groot verschil – is dat er twee kleine magnetische stukjes zijn die gemakkelijk aan en uit kunnen worden geklikt in het onderste deel van het maskerframe.  Dit is wat Julbo “Switch Air System” heeft genoemd. Zodra u de twee stukken verwijdert, wordt de luchtcirculatie in het masker aanzienlijk vergemakkelijkt … U ademt letterlijk een grote hap lucht in!

Bij skitochten is het uitzicht essentieel, zowel naar boven als naar beneden.  Veel randoskiërs dragen een zonnebril om naar boven te gaan en een masker om naar beneden te gaan.  Met de Quickshift kunt u het zonder zonnebril doen en alleen de bril gebruiken, die een 1-3 spectrum biedt dat veel zonnebrillen (nog) niet bieden!  Een ander argument is het gewicht: met de Quickshift kunt u de zonnebril thuis laten (in plaats van hem in de tas te stoppen als u naar beneden gaat).

In volle stijgvlucht blijft de goggle zeer comfortabel, zowel qua gewicht als zicht.  Dankzij het ultrabrede scherm en de REACTIV-technologie hebt u onder alle omstandigheden perfect zicht. Op geen enkel moment hebben we een probleem gehad met beslaan, de lucht circuleert perfect.

Het enige probleem is: wat te doen met de twee kleine magnetische stukjes als je ze verwijdert?

Als uw jas of broek zakken met trekkers heeft, kunt u ze daar opbergen, maar er bestaat altijd het risico dat u ze op een bepaald moment verliest, vooral tijdens een handeling met gehandschoende handen!  Dit is voor ons het enige nadeel van het Switch Air Systeem.  Ter vergelijking: het vorige maskerontwasemingssysteem “Superflow” dat enkele jaren geleden door Julbo op de markt werd gebracht, vertoonde geen enkele tekortkoming.  Anderzijds waren in de randomodus de ontwaseming en de luchtstroom niet altijd even consistent ?

We konden het comfort van het masker waarderen (dankzij het zeer royale en goed gemaakte binnenschuim), evenals de ergonomie in combinatie met de hyper-lichtgewicht helm THE PEAK (waarover we het hieronder zullen hebben).

De conclusie is dus dat de Quickshift goggle in de REACTIV 1-3 versie het beste biedt op het gebied van zichtbaarheid die onmiddellijk aan het omgevingslicht wordt aangepast en ventilatie.  Het gezichtsveld is zeer breed en het masker wordt snel vergeten, zelfs zonder helm (bij het klimmen blijft de helm in de tas).

Het zal alleen nodig zijn de onvoorwaardelijke zonnebrilfans te overtuigen die zweren bij hun lichte en luchtige monturen zodra de zon schijnt en zeker in de wandelmodus.

Tenslotte, voor diegenen die verleid zouden worden door de vorm van de goggle maar die geen gebruik maken van het Air Switch systeem, verwijzen wij hen eerder naar het CYRIUS model waarvan wij de limited edition RANCHO konden testen.

Deze goggle met grijze en groene metallic accenten is opgedragen aan de RANCHO WEB SHOW serie en haar iconische skiër Enak Gavaggio.  Dit is de tweede limited edition goggle gewijd aan Rancho en geproduceerd door Julbo en het zou de laatste moeten zijn aangezien Rancho onlangs het einde van de serie aankondigde.

Deze CYRIUS Rancho 2 REACTIV Photochromic goggle heeft exact hetzelfde scherm als de Quickshift goggle. De weergave van details en contrasten is uitstekend.  Wij hebben geen vervorming aan de randen van het beeld waargenomen, zoals bij de Quickshift.  Deze is bovendien goed geventileerd, ook al hebben we hem niet getest in toerski modus.

Niets aan te merken op het comfort van het zicht dankzij het REACTIV Photochromic systeem dat het zicht onmiddellijk aanpast aan het omgevingslicht.  Ten slotte wordt het glas van het masker door zijn vlakke profiel minder blootgesteld aan krassen dan een afgerond masker.

Lichtgewicht (ongeveer 135gr), dit masker heeft een sobere maar zeer stijlvolle uitstraling!  Wij vonden vooral het “gebreide” effect op een deel van de elastische band en het leren stuk met het Rancho logo erg mooi.  Met een prijs van 190€ is de CYRIUS Rancho 2 een must-have voor de fans (en binnenkort nostalgici) van de beroemde besnorde skiër van Les Arcs.

DE “TWEE IN ÉÉN” HELM!

THE PEAK is strikt genomen geen nieuw concept voor JULBO, want enkele jaren geleden lanceerde het merk al de FREETOURER helm, die ook profiteerde van de dubbele SKI/ALPINE norm (EN 1077 en ASTM F2040 voor skiën en EN12492 voor bergbeklimmen).

Met THE PEAK is Julbo terug op een markt die sterk is geëvolueerd en waar freeriders en bergbeklimmers voortdurend op zoek zijn naar meer lichtheid en technische eigenschappen. En ze zullen niet teleurgesteld zijn met THE PEAK :

  • De met 3D gevoerde oren zijn ultracomfortabel en houden warm bij koud weer; ze zijn uiteraard afneembaar om gewicht te besparen en ventilatie te bevorderen
  • De ventilatie van de helm zelf is niet regelbaar (het enige nadeel, maar het gaat ten koste van de lichtheid); bij “warm” weer worden de meerdere ventilatiepunten zeer gewaardeerd
  • De helm opent en sluit gemakkelijk dankzij een magnetische gesp; zelfs met handschoenen aan went u er heel snel aan!
  • Aan de voorkant, twee lussen om een hoofdband te bevestigen
  • Aan de achterkant, een elastische band maakt het mogelijk om de hoofdband van het masker te bevestigen
  • Ten slotte is de pasvorm verstelbaar dankzij een knop aan de achterkant

We hebben er lange tijd mee geskied, zowel op de piste als in freerando en THE PEAK heeft de test echt doorstaan: hij is licht en snel vergeten (360gr zonder oortjes en 410gr met).  Esthetisch gezien is het een succes: het is tweekleurig, ons testexemplaar was in blauwe tinten, zeer discreet en ook stijlvol; merk op dat het ook bestaat in zwart/rood en wit/grijs.  Het is niet vuil en integreert perfect een masker zoals de Quickshift of de Cyrius. Persoonlijk hadden we hem liever met een klein vizier gezien, maar dat is gewoon een kwestie van smaak ? En dan op budgetniveau, THE PEAK is heel redelijk met een prijskaartje van 150€ wat helemaal niet overdreven is voor een helm van dit type.  Misschien ontbreekt het aan een MIPS type beschermingssysteem om meer volgelingen te verleiden.  Merk op dat een nog lichtere versie is aangekondigd voor komende winter!

www.julbo.com