Renegade of Stream?

Julbo, brillenfabrikant sinds meer dan een eeuw en outdoorspecialist, biedt al enkele jaren producten aan voor mountainbike enthousiastelingen. Afgelopen zomer lanceerde het merk uit de Jura de Renegade: een elegante bril, zeer licht en precies genoeg gewelfd om de lijnen van het gezicht te volgen en tegelijk draagbaar in de stad. Dit jaar introduceert Julbo een nieuw montuur, de Stream.

We hebben ze allebei geprobeerd, één uitgerust met “Reactiv”-glazen en één met “gepolariseerde” lenzen. Esthetisch gezien lijken de twee brillen op elkaar, met hun prachtige geschubde vatting, ze zijn ronduit “trendy” en kunnen gemakkelijk – in de stad – de concurrentie aangaan met brillen van de modemerken. De Stream heeft veel dikkere veren (die meer grip langs het gezicht bieden) en ventilatieopeningen aan de zijkant van het montuur. Het grote verschil zit in de glazen.
Aandacht: bij Julbo kan elk montuur met verschillende soorten glazen worden uitgerust.

De Reactiv-lenzen, de nieuwe evolutie in het fotochrome gamma (Zebra, Cameleon, Snow Tiger en Octopus), bieden op elk moment een perfect zicht. Al twaalf jaar lang is Julbo een van de voorlopers van fotochrome technologie. Het merk biedt een bril die zich aan alle weersomstandigheden kan aanpassen. Voor organisch glas hebben deze reactieve fotochrome lenzen uitzonderlijke kwaliteiten, dankzij een minerale fabricagetechniek (gieten bij zeer lage temperaturen). Met de NTS-Technologie kunnen lenzen bij elke temperatuur donkerder of lichter worden!

Het gebruik is verbluffend, vooral op de mountainbike op wisselend terrein (single track, kreupelhout …). Bij ons in België wordt dit bijzonder gewaardeerd, want je wisselt voortdurend tussen het schaduwrijke bos en zonnige weiden. De Stream, uitgerust met Reactiv 1-3-glazen, past zich aan bijna alle omstandigheden aan (behalve in het hooggebergte waar Reactiv 4-glazen worden aanbevolen). Het zicht is verbluffend en de ogen blijven beschermd, ongeacht de omstandigheden.
Gepolariseerde lenzen (gevormd uit twee stukken polycarbonaatlens op een polariserende film) zijn ook zeer efficiënt, maar bieden niet hetzelfde comfort van de permanente aanpassing. Ze passen zich niet aan de helderheid aan en bieden een constante bescherming die overeenkomt met een Reactiv 3-glas.

Natuurlijk hebben het comfort en de prestaties een prijs: 160 € voor Stream in Reactiv-versie en 115 € voor Renegade met gepolariseerde lenzen.
De keuze is aan jou!