Polar V650: waar is de kaart?

Polar-V650Polar heeft in de loop der jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd met zijn sporthorloges en fietscomputers. Vreemd genoeg was het bedrijf erg laat om de GPS-technologie te omarmen. Pas sinds enkele jaren hebben ze een sporthorloge met GPS, en de V650 is de eerste fietscomputer met een ingebouwde GPS.

De V650 speelt duidelijk in dezelfde reeks als de Garmin Edge toestellen. Het is een vrij groot toestel met een heel mooi 2,8 inch kleurenscherm dat ook bij zonlicht goed leesbaar is. Dit scherm is bovendien aanraakgevoelig. Er staan slechts twee knoppen op het toestel, die een goede aanvulling zijn op het aanraakscherm. Hoewel het toestel flink wat mogelijkheden biedt, blijft de bediening erg intuïtief.

De gevoelige GPS vindt heel snel zijn positie, en houdt onderweg je snelheid, afstand en aanverwante goed bij. Hoewel de hoogte ook met de GPS kan bepaald worden, zorgt een ingebouwde barometer voor nog nauwkeurigere hoogtegegevens. Op zich biedt het toestel met alleen deze ingebouwde sensoren al voor de essentiële trainingsdata.

Bluetooth Smart

polar V650 met hartslagbandMaar uiteraard kan je er nog andere sensoren aan koppelen. De meest voor de hand liggende is een hartslagmeter, die in de duurdere versie al mee in de doos zit. Belangrijk om weten is dat Polar voor de V650 voor Bluetooth Smart als verbindingsprotocol heeft gekozen. Deze ‘low energy’ versie van Bluetooth heeft als voordeel dat ze vrij weinig energie gebruikt, in tegenstelling tot ‘normale’ Bluetooth. Tegenover ANT+ heeft ze als voordeel dat ze ook in smartphones en dergelijke gebruikt wordt, en dus waarschijnlijk meer toekomst heeft dan ANT+. Dit betekent wel dat je ook voor andere sensoren zoals een trapfrequentie- of een vermogensensor een Bluetooth Smart model moet hebben.

Op het scherm kan je in vrij grote cijfers en gekleurde staafjes je prestaties en historiek heel duidelijk en snel aflezen. Je moet gewoon even horizontaal over het scherm vegen om naar de verschillende schermen te gaan. Je kan ook zelf instellen wat je al dan niet wilt zien. Als je thuis bent, kan je alles overzetten naar de Flow webdienst van Polar, waar je echt alle mogelijke gegevens kan bekijken. In Flow kan je ook bepaalde trainingdoelen opstellen die je dan met het toestel kan opvolgen.

Polar V650 met FlowAls trainingcomputer beantwoordt de V650 dan ook zeker aan de verwachtingen van de doorgedreven fietser die graag alles in het oog houdt en zichzelf doelen vooropstelt.

Het toestel mag er op zich ook echt wel wezen: het is vrij groot uitgevallen, want rond het scherm zit nog een grote rand, maar voelt toch nog compact aan. Het kan tegen regen, en is heel makkelijk en snel te bevestigen. Je kan het ook op drie fietsen instellen, zodat je makkelijk voor verschillende fietsen kan gebruiken. Een leuke extra is ook het ingebouwde LED-lichtje. Veel meer dan een noodlampje om gezien te worden en een klein beetje zelf te kunnen zien is het niet, maar het is wel handig. Polar belooft dat de batterij het tot twaalf uur uithoudt. Wij konden er in elk geval een aantal trips van enkele uren mee maken.

Navigatie?

Allemaal vrij positief dus. Alleen begrijpen we niet goed waarom Polar niet meteen ook een kaart en navigatiemogelijkheden heeft voorzien. Er is wel een ’terug naar start’ functie, maar deze geeft maar heel rudimentair de richting aan naar je startpunt. Bij een toestel van deze omvang met een relatief groot scherm, zou je echt ook een kaart en navigatiemogelijkheden verwachten. Met een beetje geluk maakt Polar bij volgende updates van de software de routering mogelijk, of maakt het de ’terug naar start’ functie wat beter.

Polar V650 bevestigingMet een startprijs van ongeveer 220, wat 270 wordt met hartslagmeter, zit de V650 wat de prijs betreft wel vrij goed. Maar voor fietsers die niet enorm fanatiek zijn wat gegevens of doelen betreft, is dat toch wat overdreven. Voor ongeveer dezelfde prijs of niet overdreven veel meer, heb je toestellen met navigatiemogelijkheden die ook de basisgegevens zoals snelheid, afstand, hartslag weergeven en bijhouden. Bovendien kan je met de betere smartphone-toepassingen zeker hetzelfde, of soms zelfs iets meer, doen. Alleen als je bij de Polar V650 ook nog extra sensoren koopt, krijgt hij weer wat meerwaarde.