Pitztal: voor freeriders én gezinnen

Pitztal 3Het gezellige wintersportgebied Hochzeiger in het Oostenrijkse Pitztal is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Dit fraaie sneeuwlandschap met pistes boven en onder de boomgrens ligt op ongeveer 840 km rijden van Brussel. Pappa en mamma kunnen hier zorgeloos skiën en na elke afdaling toch eventjes gaan kijken naar de vorderingen van hun kroost op de skischool. Verderop in het dal regeert de robuuste natuur op de Pitztalergletsjer en rond de Rifflsee. Brede en uitdagende pistes met ongelooflijke vergezichten. Met tientallen bergpieken boven de 3000 meter. De gletsjer biedt ook verschillende mogelijkheden om een skitour buiten de piste te maken. Jaarlijks hoogtepunt is hier ongetwijfeld de Pitztal Wild Face Freeride race.

 

Pitztal 6

Juist omdat beide skigebieden zo verschillend van sfeer zijn, is het voor de geoefende skiër bijna logisch om de Pitztal regio skipas te nemen. In de praktijk blijkt echter dat de afstand tussen de twee gebieden voor velen toch een bezwaar is. Zelfs als je met de eigen wagen gaat, is het minstens 40 minuten rijden. Met de gratis skibus is het een uur. Wie de regio skipas koopt beperkt zich meestal tot één uitstapje naar het andere gebied. Vooral de mamma’s realiseren zich op de gletsjer dat hun kind, achtergebleven in de Hochzeiger skiklas, wel erg ver weg is. Kiezen tussen Hochzeiger en de gletsjer is dus de boodschap.

Pitztal 1

Mijn 55-jarige taxichauffeur Georg weet het wel. Hij brengt mij van het Hochzeigerdorpje Jerzens naar de gletsjer toe en rijdt gauw terug om te gaan skiën met zijn 5-jarige kleinzoon. Hoewel hij al zijn hele leven in het dal woont, is hij ’s winters nog maar één keer op de gletsjer geweest. De eerste en enige keer trouwens dat hij ergens anders heeft geskied. Op de gletsjer hoor ik andere geluiden. Op 3440 meter, in het hoogst gelegen café van Oostenrijk, ontmoet ik Patrick en zijn vrouw Ann, sportieve vijftigers uit Antwerpen. Hij is hier ooit met school geweest, vertelt hij. “Sindsdien ben ik al zeker 15 keer terug geweest. Fantastisch vind ik het. Puur natuur. Het is overweldigend. Bij helder weer zie je zowel de bergpieken van de Zugspitze in Duitsland als de toppen van de Jungfau bij het Zwitserse Wengen en de Marmolada in de Italiaanse Dolomieten.”

Voor mijn skibegeleider Mario is dit helemaal een onvergetelijke plek. Hij is vorig jaar op deze hoogte getrouwd. Volgens hem de hoogste plek in Europa waar je officieel het ‘ja-woord’ mag zeggen. Wij vieren het nogmaals met het eten van een overheerlijke taartpunt. Een calorierijk gerecht dat je beter niet kunt nemen als je nog wil deelnemen aan de Taschachdal afdaling. Deze freeride afdaling van 12 km wordt enkele malen per week geprogrammeerd door de skischool. Het is absoluut af te raden om deze afdaling zonder skibegeleider te maken omdat er enkele verraderlijke gletsjerspleten zijn.

Freedride race

Pitztal 2

De Pitztaler gletsjer is met een tunneltreintje verbonden met het skigebied van de Rifflsee. De 8 minuten durende rit met een lengte van 3,6 km overbrugt daarbij maar liefst een hoogteverschil van 1110 meter, van 2840 naar 1730 meter. Bij het dalstation van Rifflsee ligt het dorpje Mandarfen. Daar is na het skiën nog enigszins sprake van een après-ski sfeer. De Pitztaler gletsjer richt zich vooral op sportieve wintersporters die de bergsfeer en de natuur weten te waarderen. Hier vindt ook elk jaar, meestal begin maart, de Pitztal Wild Face race plaats. Spectaculair is het minste wat je van deze freeride race kunt zeggen. Het is een 3-daags evenement omdat de deelnemers zich eerst moeten kwalificeren voor de eigenlijke wedstrijd. Alleen de allerbeste freeriders krijgen de kans om mee te mogen doen. Zij starten om de beurt op 3163 meter en kiezen hun eigen spoor naar de finish op 1510 meter. Meedoen lijkt mij bijzonder spannend, maar wie niet zeker is van zijn ski-kwaliteiten, zal het ongetwijfeld ook fantastisch vinden om ‘slechts’ te kijken.

Snowmaker

Pitztal 10

De wintersportsector wuift graag alle onheilsverhalen over de gevolgen van de opwarming van de aarde naar het land der fabelen, maar zelfs op de Piztalergletsjer kan men niet zonder sneeuwkanonnen. Vooral omdat de pistes zo’n acht maanden per jaar open zijn. Wintersportteams uit de hele wereld komen hier in september al trainen en verwachten dan wel dat de pistes er perfect bij liggen. Probleem van sneeuwkanonnen is echter dat zij afhankelijk zijn van de juiste buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Zo vroeg in het seizoen is dat geen eenvoudige opgave. Op de Pitztalergletsjer heeft men daar een oplossing voor gevonden: de Snowmaker!! Een koeltoren die zelfs bij tropische temperaturen voor sneeuw zorgt. Deze Israëlische uitvinding is ook te bewonderen in het Zwitserse Zermatt. De geproduceerde sneeuw wordt door pistenbully’s verspreid. De Snowmaker van het Pitztal ligt vlakbij het gletsjerrestaurant.

Snowbike en rodelbaan

Pitztal 4

Taxichauffeur Georg brengt mij aan het eind van de dag weer terug naar mijn hotel in Jerzens bij het skigebied van Hochzeiger. Natuurlijk vraag ik hem hoe zijn skidag is geweest met zijn kleinzoon. Hij had uitstekend geskied, het was ook prachtig weer, maar zijn kleinzoon was niet mee geweest. Die had geen zin. “Hij ging liever spelletjes spelen op zijn computer”, zegt hij zichtbaar teleurgesteld.

Pitztal 5

Genieten en plezier maken zijn de kernwoorden van Hochzeiger. Zo zijn langs de piste verschillende rustplekken gemaakt waar twee of vier houten relaxzetels staan. Tussen de afdalingen door ga ik er eens heerlijk op liggen om van de zon genieten. Voor geoefende skiërs, die geen les meer volgen, is het toch interessant om even de skischool bij het middenstation te bezoeken. Je kunt er namelijk snowbikes, tourski’s en sneeuwschoenen huren. Leuk voor de afwisseling. Ik waag een poging met de snowbike. Het is een soort fiets waarvan de wielen door ski’s zijn vervangen. Om goed te kunnen glijden krijg ik ook kleine ski’s om onder mijn skischoenen. Werkelijk een sensationele ervaring. Het gaat sneller dan ik dacht. Soms een beetje te snel, maar het gaat gelukkig goed. Van het dalstation zie ik ook veel kinderen, al dan niet bijgestaan door hun vader of moeder, met een slee naar boven gaan. Het middenstation is ook de startplaats van een 6 km lange rodelbaan. Dat maakt het kind in mij wakker en een uurtje later zoef ik met een slee naar beneden. Hochzeiger is in wezen een grote familiale wintersportspeelplaats.

 

Pitztal 7Pitztal in cijfers

Skigebied Hochzeiger (1.450-2.450 m): 40 km pistes (10 km blauw, 22 km rood, 8 km zwart). Rodelbaan: 6 km.

Skigebied Pitztalergletsjer/Rifflsee (1.740-3.440 m): 41 km pistes (13 km blauw, 21 km rood, 7 km zwart).

Langlaufen: Vooral interessant richting gletsjer. Lange route (gedeeltelijk door het bos) van 22 km. Op de gletsjer zelf is een loipe van 6 km.

 

copyright foto’s: Tom Marees en TVB Pitztal