Picos de Europa – ongerepte speeltuin voor de outdoorliefhebber

4

Toegegeven, Picos de Europa heeft niet de naam en faam die pakweg de Alpen of de Pyreneeën hebben, maar daar kan het zelf weinig aan doen. De bergketen strekt zich uit in Noord-Spanje tussen Asturië en Cantabrië, op slechts twintig kilometer van de golf van Biskaje. Met het openbaar vervoer sta je op minder dan drie uur van Santander in Espinama, een klein bergdorpje en een van de toegangspoorten tot de Picos. Verwacht hier geen groots opgezet visitor center, maar een bordje met route aanduidingen vind je hier wel. Na amper twee uur wandelen, waan je je al in een heel andere wereld en krijg je een eerste schitterende aanblik op de spitse pieken die zo kenmerkend zijn voor dit gebergte.

uitgelichte berg

Voor ieder wat wils

Of je nu een door de wol geverfde hiker of een dagjestoerist bent, de Picos heeft voor iedereen wat in petto. Ga steeds goed voorbereid op pad, stijgijzers en een ijsbijl zijn voor sommige routes zelfs in de zomer geen overbodige luxe. Maar ook wie op de doorgaans goed aangeduide GR routes blijft moet goed uitkijken; het weer is zeer veranderlijk en de zon kan snel plaats ruimen voor mist en regen.

18-1

Wie met een minimale inspanning toch wil genieten van een spectaculair uitzicht, kan in Fuente Dé de kabelbaan nemen. Deze brengt je voor 16 euro (retourticket) naar ruim 1800m. Boven aangekomen word je getrakteerd door een fenomenaal uitzicht. Met een beetje geluk kan je hier ook nog de beschermde lammergier spotten.

Een andere trekpleister van de Picos is een wandeling door de kloof van de Cares. Deze dagtocht kan zowel vanuit Poncebos in het noorden als Cain in het zuiden gelopen worden. Over een afstand van 12 km zal u herhaaldelijk de drang voelen om het fototoestel boven te halen. Vermijd als het even kan het weekend en het hoogseizoen, anders kan je wel eens het gevoel hebben in een drukke winkelstraat te lopen.

40

Voor wie houdt van pittoreske bergdorpjes, afgesloten van de rest van de wereld, is Bulnes een absolute aanrader. De sportievelingen volgen vanuit Poncebos de GR 202 tot aan dit gezellige dorpje. Je kan ook gebruik maken van een kabelbaan. Het fototoestel kan deze keer rustig op z’n plaats blijven, want de kabelbaan gaat onder de grond.

Vergis je niet, naast deze twee kabelbanen zijn de Picos de Europa een echte speeltuin voor de outdoor liefhebber. Met enige kennis van kaartlezen en trekken in de bergen, kan je je zonder enig probleem een week naar hartelust uitleven in dit unieke gebied. Tijdens het hoogseizoen zijn er een aantal refugio’s open waar je kan overnachten, maar tijdens onze tocht (eind mei) was bijna alles nog gesloten. Wildkamperen mag officieel niet, maar problemen hebben wij in ieder geval niet ondervonden. Aan  drinkbaar water is er in dit vruchtbare gebied geen tekort. Wij hebben zonder problemen uit de bergrivieren en bronnen gedronken. Maar gebruik ook hier weer je gezond verstand en kook je water als je het niet vertrouwt of zuiver het voor je het drinkt.

13 5

De grote variëteit aan landschappen, moeilijkheidsgraad aan wandelingen en eenvoudige bereikbaarheid maakt dit gebied een absolute aanrader voor iedereen die graag in de bergen vertoeft.

Maarten Van Loo