Optimaal zichtbaar én droog blijven op de fiets

Bij (donker) regenweer moet je als fietser er nog extra goed voor zorgen dat je zichtbaar blijft. Dat is bijna de voornaamste missie van de Luminum Performance jacket II van Vaude. Een hele mond vol voor een lichtgewicht jasje dat je ook nog eens goed droog houdt.

In onze inleiding hebben we je op het verkeerde been gezet, want in de eerste plaats is dit een regenjasje voor sportieve fietsers. Het heeft een slim fit snit, het rugpand is wat langer, en het blijft ook goed zitten op een sportfiets. Voor de rest is het vrij minimalistisch maar wel functioneel van aard: geen kap maar wel een goed aansluitend kraagje, onderaan de mouwen elastieken die het ook daar goed afsluiten, en ook onderaan een elastiek om de jas daar goed op zijn plaats te houden. Er is wel een vrij groot uitgevallen borstzakje langs de buitenkant, maar dat is het dan ook. Dat alles zorgt in maat medium voor een gewicht van 169 gram. Het is daarmee niet het lichtste in zijn soort, maar voor zijn technische kwaliteiten en prijsklasse (een 150 euro aanbevolen prijs) is dat meer dan prima.

Ondanks het lage gewicht is dit toch een 2,5 laags materiaal – Ceplex Active – , wat iets steviger is dan bijvoorbeeld de lichtste Gore Active en een tikkeltje beter tegen de koude beschermt. Toch is het materiaal  waterdicht en heeft het een redelijk goed ademend vermogen – we hebben hier wel het gevoel dat de dunste Gore Active wat beter ‘ademt’.

Naast bovenstaande kwaliteiten is de goede zichtbaarheid toch ook echt wel een plus van dit jasje. Langs alle kanten zijn er stukken met reflecterend materiaal in verwerkt: onderaan een strook helemaal rondom, maar ook op de mouwen, op de schouders en in de nek. Op deze manier ben je ook van ver in het donker goed zichtbaar. Als je het jasje in de gele variant neemt – het bestaat in blauw en geel voor mannen en ook in roze voor vrouwen – val je nog beter op.

Enige minpunt vinden we dat je het jasje alleen kan opbergen in het meegeleverde zakje. Niet alleen verlies je zoiets makkelijk, maar het is ook niet zo praktisch om het altijd in het borstzakje te moeten steken. Bij de meeste van dit soort jasjes kan je ze gewoon opbergen in het borstzakje.

Voor dagelijks gebruik vinden we het jasje wat te minimalistisch – tenzij je er niet al te veel wil onderaan hebben of het echt alleen op de fiets wil dragen – maar voor sportief gebruik is het echt een heel leuk en praktisch product. Er is trouwens ook een bijpassende broek bij.