Oortjes voor tijdens het sporten

Wie tijdens het sporten van muziek wilt genieten, heeft goede oortjes nodig. We probeerden er twee van de betere soort uit.

De X4 van Jaybird hangt nog het meeste vast aan klassieke Bluetooth oortjes: de twee oortjes zijn door een kabel met elkaar verbonden en de bediening gebeurt via een paneeltje aan de rechterkant. Naar keuze kan je het kabeltje onder of over je oren laten lopen.
Jaybird levert verschillende rubberen en mousse hulpstukjes bij om de oortjes perfect in je oren te doen passen. Met de juiste stukjes ga je ook een deel van het omgevingsgeluid wegfilteren.
De geluidskwaliteit is gezien de geringe omvang van de oortjes echt prima. Via een app kan je een en ander nog bijstellen.
De batterij gaat volgens Jaybird tot acht uur mee, maar in de praktijk haalden we dat niet.
Voor 129 euro zijn dit wel prima oortjes.

BackBeat Fit 3100: geen draad

Wil je liever geen draad meer tussen de twee oortjes, dan is de BackBeat Fit 3100 van Plantronics een optie. De oortjes communiceren niet alleen draadloos met je muziekspeler, maar ook met elkaar. Zoals wel vaker gaat Plantronics ook hier een eigen weg. De oortjes vallen vrij groot uit en hebben een houdertje om rond je oorschelp te steken en zo de oortjes extra goed op hun plaats te houden. Anderzijds sluiten ze je oor ook niet helemaal af, zodat je nog wel genoeg omgevingsgeluid hoort.
De geluidskwaliteit is voor het type oortjes zeker goed, maar niet echt top.
De oortjes zitten in een mooi, zij het iets groter uitgevallen, etui. Hier zit ook een batterij in waarmee je de oortjes twee keer kan opladen. Per laadbeurt functioneren de oortjes een kleine vijf uur.
Tijdens onze test hadden we af en toe wel een probleempje met de verbinding. Vooral het linker oortje liet het soms afweten. Ook begonnen de oortjes na enkele uren gebruik toch een beetje vervelend aan te voelen.
De aanbevolen prijs is 150 euro.