Ook op je kampplaats gevarieerd koken met de Party Grill van Campingaz

Party Grill 400 wokWie op een kampeerplek een beetje fatsoenlijk wil kunnen koken, heeft niet genoeg aan een klein vuurtje waar met moeite een pot op blijft staan. Een echt groot kampeervuur is dan weer vaak ook wat van het goede te veel. De Party Grill reeks van Campingaz biedt dan een goede tussenoplossing. Zeker het 200 en 400 model zijn vrij compact en makkelijk mee te nemen, maar je kan er wel op verschillende manieren mee koken en bakken.

De Party Grill 200 is ondertussen al een klassieker. Deze is aan een herziene versie toe, die er wat moderner uitziet en met een gasbusje werkt dat je er onderaan op schroeft. Zo kan je het nog vrij makkelijk meenemen. Dit model heeft zowel een gril om een pot op te gebruiken als een grillplaat. Aan de andere kant is er het 600-model, dat je op tafelhoogte kan zetten en dat ook een groot kookoppervlakte heeft, maar dat ook vrij groot en zwaar is om mee te nemen.

Party Grill 400 allesHet tussenmodel, de Party Grill 400, blijft redelijk compact en goed draagbaar, maar biedt toch alle kookmogelijkheden van het grootste model. En dat zijn er nogal wat: het toestel heeft een kookplaat, een rooster, een grilplaat én een bakplaat die je langs de twee kanten kan gebruiken. De ene kant is geribbeld om bijvoorbeeld vlees op te roosteren, terwijl de andere kant vlak is maar met een kleine rand. Op deze manier kan je er bijvoorbeeld ook eieren op bakken. Het deksel kan je niet alleen gewoon als deksel gebruiken om bijvoorbeeld vlees wat trager te doen garen, maar je kan het ook omdraaien en als wokpan gebruiken. Op deze manier kan je dus ook onderweg en op vakantie echt gevarieerd koken.

Party Grill 400 eiMet de rooster kan je gewoon klassiek koken met een pot of pan. Theoretisch kan je zo een liter water aan de kook brengen op 4 minuten 18 seconden, net even snel als met het model 200. Bij het 600-model gaat dat 28 seconden sneller. De grilplaat vinden we zelf met dit soort gasvuur niet zo heel handig omdat de vlammen zo echt rechtstreeks naar het eten branden, maar daar zijn ook wel toepassingen voor te verzinnen. We hebben die dan ook vooral gebruikt omdat onze potten zo iets stabieler stonden.

Party Grill 400 bakplaatDe Party Grill 400 staat op kleine pootjes, zodat hij toch een beetje van de grond af staat. Wil je echt comfortabel koken, dan moet je hem op een tafel of iets anders zetten. Hij is makkelijk te bedienen dankzij een erg goede piëzo-ontsteking: gewoon even naar links draaien en je bent vertrokken. Met dezelfde knop kan je de sterkte van de vlam ook redelijk precies instellen. Omdat het bekken zelf in een ruime en iets hogere schaal zit, kan je ook bij serieuze wind nog goed koken.

Bij ons testmodel ontbraken de schroefjes om één van de handvaten van het deksel vast te vijzen, maar voor de rest is de Party Grill 400 echt heel goed afgewerkt. Hij is ook vrij makkelijk en praktisch in onderhoud. Zo kan je bij het bakken best water in de schaal doen, zodat het vet of andere dingen daar in kunnen vallen en blijven drijven. Op deze manier heb je niet veel werk om alles proper te maken. Ook de bakplaat laat zich makkelijk reinigen.

Party Grill 400 met dekselAlle roosters en platen passen netjes op elkaar, en het deksel kan je omgekeerd zetten en met twee hendeltjes omgekeerd vastmaken. Het geheel past dan in de bijhorende draagtas. Als je geen al te grote gasfles hebt, kan die er zelfs nog bij. Het geheel laat zich dan heel makkelijk dragen. Dit is uiteraard geen vuur dat je op een echte trektocht gaat meezeulen, maar het is nog heel draagbaar. Zo kan je het ook meenemen op gewoon een dagje uit, voor een picknick, enzovoort.