Onderwater- en outdoorcamera met extra’s

TG-860Olympus was een van de eerste bedrijven om met een compacte onderwatercamera te komen. De Tough-reeks krijgt sindsdien bijna elk jaar wel een nieuw model. De Stylus TG-860 is de versie voor 2015. Dit is een camera die niet alleen voor in of rond het water interessant is, maar ook als je in ruwer terrein bent waar hij al eens kan vallen, of in koude omstandigheden.

Elk jaar maakt Olympus de behuizing iets robuuster. De TG-860 kan bijvoorbeeld tot 15 meter onder water, kan een val aan tot 2,1 meter, en mag in temperaturen tot -10 gebruikt worden. Voor de doorsnee-sporter volstaat dat ruimschoots. Voor de rest is er wat uiterlijk betreft niet zo heel veel veranderd tegenover de TG-850. Het blijft een vrij compacte, goed in de hand liggende camera. Vrij uniek in zijn klasse is het schermpje dat je naar boven kan kantalen. Dat is erg handig als je de camera laag wilt houden, maar omdat je het ook helemaal naar boven kan draaien, kan je de camera zo ook gebruiken voor selfies. Olympus heeft zelfs vooraan een tweede ontspanknop gezet om dit nog makkelijker te maken. Ben je niet zo’n selfiefan, dan kan je dit knopje (gelukkig) ook een andere functie geven. Een laatste nieuwigheid langs de buitenkant is dat er nu twee statiefbevestigingen zijn, zodat je hem in portret- of landschapmodus op een statief kan zetten.

OLYMPUS-Tough-TG-860-schermIn de kern is er tegenover het vorige model van deze Tough camera niet zo heel veel veranderd. Heel handig is de breedhoeklens. Deze is nodig voor onderwaterfotografie wegens de vervorming die daar sowieso optreedt, maar het maakt de Olympus TG-860 ook geschikt als sportcamera – zie verder. Het blijft een 16 megapixel camera met 5x optische zoom. We merkten ook niet veel kwaliteitsverschil tegenover de TG-850. In goede lichtomstandigheden kan je hier voortreffelijke foto’s mee maken, maar als het wat grijzer of donkerder wordt, worden de foto’s al snel wat korrelig. In theorie kan je de ISO-waarde tot 6400 instellen, maar boven de 800 levert dat toch al niet meer zo’n fantastische beelden op.

Voorlopig mag je de Olympus T-860 dan ook wat beeldkwaliteit betreft nog niet vergelijken met de betere gewone compactcamera, of zelfs niet met de beste smartphone camera’s. Dat is ook niet echt eerlijk, want deze camera is vooral bedoeld voor buitensporters. Zeker onder water zijn er weinig camera’s in deze prijsklasse die zo goed scoren.

Wifi en GPS

De belangrijkste nieuwigheid tegenover de vorige modellen is dat in de Olympus TG-860 nu wifi en Bluetooth ingebouwd zitten. Bij andere camera’s vinden we dat vaak overbodig, maar hier heeft het wel zin. Als je de bijhorende toepassing op je smartphone of tablet installeert, kan je niet alleen de beelden raadplegen of binnenhalen die op je toestel staan om ze zo bijvoorbeeld meteen op sociale media te zetten, maar kan je het toestel ook bedienen.

Met de ingebouwde GPS kan je aan elk beeld ook GPS-coördinaten toekennen. Dat is zeker leuk als je graag later op een kaart bijhoudt waar je je opnames hebt gemaakt, wat mogelijkheden biedt voor interactieve fotoboeken. Helaas merkten we in de praktijk dat de batterij het met GPS (en Wifi) op echt niet lang volhoudt. Na een kleine dag intensief gebruik was de batterij al leeg.

Sportcam

OLYMPUS-Tough-TG-860In dat opzicht is de TG-860 dus ook te vergelijken met sportcamera’s zoals een GoPro of een TomTom Bandit. De breedhoeklens en zijn robuust karakter heeft hij er ook al mee gemeen. Er zit ook een sportcam-menukeuze op, maar heel veel meer dan in hoge resolutie aan 60 frames per seconde opnemen doet die niet. In vergelijking met een GoPro, Bandit en dergelijke is de TG-860 wel een pak zwaarder en groter, maar wat er vooral aan ontbreekt zijn accessoires om hem ook echt als actiecamera te gebruiken. Er is wel een sport-houder om hem aan een jas of rugzak te bevestigen, maar niets om, maar niets om hem bijvoorbeeld aan een helm, fietsstuur, surfplank of iets dergelijks vast te maken. Wellicht bestaan er tussenstukken van andere merken om toestellen met een standaard statiefaansluiting op bijvoorbeeld accessoires voor GoPro aan te sluiten, maar dat moet je dan zelf uitvissen. Olympus zou er beter aan doen om zelf zo’n tussenstuk op de markt te brengen, of meteen accessoires waarmee je de Tough TG-860 echt als sportcam kan gebruiken. En de camera dan meteen ook wat lichter maken. In vergelijking met een gewone sportcam heeft de Tough TG-860 toch nog altijd wel voordelen, zoals de makkelijkere en uitgebreide bediening, meer functies zoals een zoom, en het scherm.

Is deze Tough TG-860 een grote verbetering tegenover het vorige model van Olympus? De Wifi biedt zeker mogelijkheden, maar dan moet er nog meer gebeuren om er echt een volwaardige sportcam van te maken. Olympus heeft zeker nog werk om de opnames bij minder licht te verbeteren. En we vinden het echt ergerlijk dat je de batterij moet opladen met een speciale kabel met tussenstuk. Dat is weeral iets dat je niet mag vergeten als je inpakt, en dat bovendien echt groot en zwaar is. Los van deze nadelen blijven we wel een fan van de Olympus Stylus Tough reeks.