Omdat ook een Flandrien niet te snel doornat wil zijn: Fiandre Norain Team Bibtight

Fiandre norain team bibtight op fietsEen echte Flandrien laat zich uiteraard niet afschrikken door wat koude of regen om op zijn fiets te kruipen. Maar als je het jezelf in die omstandigheden toch iets comfortabeler kan maken, moet je daar uiteraard ook geen nee op zeggen. Met de Fiandre Norain (Team) Bibtight kan je jezelf ook bij redelijk guur weer toch wat comfort gunnen. Wij konden er wat kille regendagen en winters weer mee trotseren.

Sportful heeft een hele reeks broeken voor de winter in zijn Fiandre lijn: van een nog heel ademende over een goed isolerende tot een winddichte. De Norain team bibtight is in deze collectie zo’n beetje de allrounder.

Fiandre norain team bibtight 1Dit betekent bijvoorbeeld dat ze wel redelijk goed isoleert dankzij de Norain thermal stof. Langs de binnenkant is dat een lichte fleecestof die aangenaam aanvoelt en redelijk wat warmte biedt. Als het echt heel koud en winderig is, ga je het wel fris hebben, maar laat in het najaar of vroeg in het voorjaar, en bij mildere winterse omstandigheden, is de isolatie zeker voldoende.

Zoals de naam al aangeeft, beschermt de Norain ook tegen de regen. Sportful geeft duidelijk aan dat dit niet betekent dat ze waterdicht is, wel waterafstotend. Dat is uiteraard een belangrijk verschil. Een lichte, korte bui zal je niet nat maken, maar als je wat langer in de regen fietst, krijg je zeker natte billen. Tijdens een flinke winterse bui met smeltende sneeuw waren we na een kleine twintig minuten al flink nat op de bovenbenen, en kregen we het uiteraard ook koud. Bij lichtere of kortere buien werden we niet echt nat en droogde de broek ook vrij snel op.

Fiandre norain team bibtight op fiets 2De Norain Bibtight heeft een soort coating gebaseerd op nanotechnologie. Dit is een uiterst dunne laag die op de stof ligt en een tijdlang vocht kan tegenhouden maar toch nog vrij goed ademend is. Het is heel subtiel, maar we hadden toch de indruk dat de stof daardoor iets minder soepel is. Dit voel je bijvoorbeeld in de plooien ter hoogte van de knieholte.

Zoals we gewoon zijn bij het Italiaanse Sportful, is de Fiandre Norain Team Bibtight voor de rest ook heel stijlvol en goed afgewerkt. Het isolerende deel komt hoog genoeg om een stuk van de buik en vooral de nieren en onderrug warm te houden. Bovenaan is er een stuk heel elastische mesh zodat je daar een goede verluchting en bewegingsvrijheid hebt.

Fiandre norain team bibtight 2Opzij en achteraan zijn er stukjes reflecterend materiaal, wat toch wat helpt voor de zichtbaarheid. Midden op het achterwerk is er een rode band met ‘Fiandre’ op, maar voor de rest is de broek helemaal zwart.

Het Bodyfit Pro zeem is naadloos en heeft verschillende diktes zodat het een goed zitcomfort en bewegingsvrijheid biedt. Een rekker met siliconen bandje houdt de broek onderaan op zijn plaats. Het is een beetje wringen om er je voeten door te krijgen, maar de stof rekt wel genoeg mee.

Fiandre norain team bibtight 3Let zoals wel vaker bij Italiaanse merken op met de maat. In vergelijking met andere merken kan het zijn dat je zeker een maat groter moet nemen dan normaal.

Alles bij elkaar is dit een breed bruikbare broek voor frissere periodes waar je al eens een flinke bui kan tegen komen. Voor echt koude of natte dagen, maar ook voor iets warmere omstandigheden, heb je beter nog een andere broek in de kast hangen.