Olympus neemt zijn Tough camera weer stapje verder

OLYMPUS-TG870-voorkantOm foto’s in natte omstandigheden te nemen, kan je tegenwoordig uiteraard bepaalde smartphones gebruiken. Maar als het echt onder water of in ruwe omstandigheden moet, neem je toch beter een daarvoor bedoelde camera. Olympus was een aantal jaar geleden een van de eerste om zo’n compactcamera op de markt te brengen. In zijn Tough-reeks heeft het telkens een duurder en een goedkoper model. De TG-870 is de jongste telg uit de tweede familie.

Je kan dit toestel van 2,1 meter laten vallen zonder schrik te hebben dat het stuk gaat – al kan het wel wat krasjes of putjes krijgen. Je kan er ook tot maar liefst 15 meter mee onder water. Daar moet je al een serieuze duiker voor zijn. In vergelijking met het vorige model zijn er geen spectaculaire vernieuwingen. Het scherm heeft een grotere resolutie, de ISO-waarde kan nu op een erg hoge Hi 12800 gezet worden, en er zijn nog meer standaardinstellingen. Zo kan je nu ook timelaps filmpjes maken of foto’s met creatieve effecten.

OLYMPUS-TG870-scherm omhoogDe TG-870 is een vrij compact toestel, maar heeft toch een flinke uitrusting. Heel handig is het schermpje dat je ook naar boven kan buigen. Dit is bijvoorbeeld tijdens het snorkelen of duiken handig, maar ook als je vanuit een laag perspectief foto’s wilt nemen. Je kan het ook helemaal naar boven draaien, en dan is het een goede hulp om selfies te maken. Handig hiervoor is ook het extra knopje op de voorkant.

OLYMPUS-TG870-bovenkantDe beeldkwaliteit is binnen zijn klasse best goed. Alleen bij zwakker licht is de sensor duidelijk minder goed. Onder water kan je bij helder water en goed licht echt mooie foto’s en video’s maken, maar als het licht minder sterk is, wordt alles snel wat flou. Sinds de vorige versie heeft de TG-870 ook WiFi en GPS aan boord. Het eerste is handig om foto’s meteen online te zetten – al moet je dan toch wel een goede 4G-verbinding hebben op je gsm. De GPS is handig als je wilt bijhouden waar je je foto’s gemaakt hebt. Helaas gaat de batterij van het toestel echt een pak minder lang mee als je die functies aan zet.

Wil je niet al te veel geld uitgeven aan een camera die echt wel tegen wat water en ruwe omstandigheden kan, dan is de TG-870 zeker interessant. Wil je ook in moeilijke lichtomstandigheden zeker goede foto’s, dan kijk je beter naar alternatieven.