Odlo brengt koelte tijdens het sporten

Ceramicool 1Tijdens het sporten, en zeker als je loopt, produceer je nogal wat warmte. Zeker in de zomer is dat het geval, maar ook in andere seizoenen komt het er op aan om het niet te warm te krijgen tijdens het sporten. Fabrikanten van technisch ondergoed proberen al jaren om daar een afdoend antwoord op te bieden. Met wisselend succes. Odlo lijkt met Ceramicool wel een effectieve oplossing te hebben gevonden.

De oplossing van Odlo bestaat uit een combinatie van keramisch materiaal, een soort van luchtkanaaltjes en verschillende weefsels. Samen zou dat voor een vermindering in temperatuur tot 1 graad moeten leiden. We gingen er de laatste maanden mee lopen en fietsen, in redelijk wisselende temperaturen, om te zien wat er van aan is.

Het eerste wat opvalt bij het heel aansluitende Ceramicool ondershirt dat we testten, is dat het al meteen erg prettig aanvoelt. We hebben al andere ‘verkoelende’ shirts gehad die niet echt een goed gevoel gaven op de huid. De shirt van Odlo zit dicht op je huid, maar dat voelt goed aan.

Ceramicool rugEenmaal je tijdens het lopen op een ietwat hogere temperatuur raakt, voel je vrij snel het effect van de Ceramicool shirt. Niet dat het echt spectaculair verkoelend is, maar je voelt echt een effect. In het begin geeft het zelfs een beetje een vreemd gevoel omdat je het niet gewoon bent. We hebben het niet in een labo getest, maar toen we tijdens de zomer in temperaturen tussen de 20 en 25 graden liepen, leek het verkoelend effect het meest op te vallen.

Hoeveel daarvan aan het keramisch materiaal te danken is, valt heel moeilijk te zeggen. Odlo is namelijk ook erg slim met de weeftechniek omgesprongen. Vooral op de rug zijn er stroken waar je kleine luchtkanaaltjes ziet, en voor de rest is de stof ook erg luchtig gehouden. Dat maakt dat de warmte snel weg kan. Mede door de elastische stof die echt heel dicht op je huid blijft, en in combinatie met het gebruikte materiaal, wordt het zweet dat je tijdens het sporten produceert, ook snel afgevoerd. Dit heeft op zich uiteraard ook al een verkoelend effect omdat daarmee ook warmte verdwijnt.

Ceramicool 2We hebben het Ceramicool shirt eigenlijk vooral gebruikt onder een andere shirt, en voor ons werkt de aanpak dan ook. Zelfs als het buiten iets frisser is, helpt het om droger en op de juiste temperatuur te blijven. Bij iets frisser weer ben je immers geneigd om iets meer aan te trekken. Maar zodra je dan een tijdje aan het lopen bent, krijg je het vaak toch te warm. Op dat moment werkt de Ceramicool ook prettig.

We konden van Odlo ook een boxershort testen, maar hoewel je rond je edele delen uiteraard tijdens het sporten ook flink wat warmte en vocht produceert, merkten we daar toch wel minder effect.

Ceramicool is waarschijnlijk vooral voor het lopen interessant, maar ook bij andere sporten waar je wel wat afkoeling kan gebruiken, is het ondershirt echt prettig om aan te hebben. Tijdens het fietsen koel je wel af door de wind, maar als je klimt kan de Ceramicool toch ook wel nuttig zijn.