Odlo Blackcomb houdt nu ook je hoofd warm

Blackcomb met kapVoor winterse omstandigheden waarin je toch vrij actief wilt sporten, is het niet eenvoudig om de juiste eerste laag te kiezen. Die eerste laag moet je tegelijk warm houden én toch snel vocht kunnen afvoeren bijvoorbeeld. Hoewel we fan zijn van Merinowol, is dat materiaal daar eigenlijk niet echt voor geschikt. De Blackcomb reeks van Odlo lijkt sinds een paar jaar daar wel een erg geschikt antwoord op te bieden. Zeker de Blackcomb Evolution Warm met kapje waar we een tijd mee zijn gaan sporten.

Om te beginnen is er al de pasvorm. Als je een shirt in je maat hebt gekozen en het uit het doosje haalt, denk je waarschijnlijk dat er iets mis is met de maten. Een large lijkt meer op een small-medium bijvoorbeeld. Maar als je je er in wurmt, merk je dat de stof gelukkig heel makkelijk mee rekt en zo lekker nauw om je lichaam spant. Dit geeft hoegenaamd geen beklemmend gevoel, wel integendeel: het voelt heel prettig aan, bijna als een tweede huid.

Blackcomb zonder kapVrij snel merk je ook dat de stof je lichaamstemperatuur lijkt aan te nemen. Vooral als je in de koude gaat lopen of fietsen, geeft dat meteen een aangenaam gevoel. Waar je bij sommige andere technische onderkledij echter al heel snel het gevoel krijgt dat het té warm wordt, is dat bij de Blackcomb Evolution zeker niet het geval. Bij temperaturen tegen of onder de nul graden hebben we er uiteraard nog twee tot drie lagen boven aan gedaan, maar zelfs dan bleef temperatuur ook na meer dan een uur lopen op een goed niveau.

Ook bij minder hevige inspanningen, bijvoorbeeld stappen of piste skiën, blijft de Blackcomb je een aangenaam gevoel geven. Odlo heeft het mapping principe toegepast, zodat er variatie in de dikte en manier van weven zit op de verschillende plaatsen van het lichaam. Dat is allemaal naadloos, zodat er zeker niets begint te schuren of trekken.

Als materiaal gebruikt Odlo voor de Blackcomb onder meer 38% gerecycleerd polyester. Dankzij Odlo Effect heb je ook minder snel last van ‘geurtjes’. Helemaal voorkomen doet Effect dat zeker niet. In vergelijking met goede Merinowol valt dit nog altijd wat tegen, maar in vergelijking met veel andere shirts uit kunstvezels is de geur toch veel minder prominent.

Blackcomb met kap opHet model dat wij van de Blackcomb Evolution Warm getest hebben, was er eentje met een kap. Zeker omdat ook deze vrij klein is en uitrekt, geeft dat in het begin een wat beklemmend gevoel. Maar bij koude temperaturen is het natuurlijk heel aangenaam dat je hoofd, hals en nek het ook behaaglijk warm hebben. Niet alleen bij het lopen, maar ook bij schaatsen, fietsen of langlaufen is zo’n kapje op zich wel een goed idee.

Helemaal fan zijn we toch niet van dat kapje: als brildrager geeft het niet zo’n heel fijn gevoel dat het ook spant op je montuur, en we kunnen ons inbeelden dat het voor andere mensen wat raar overkomt om iemand met zo’n kapje te zien lopen. Een voordeel is zeker dat je het aan het begin van een looptocht kan opzetten, en dan weer naar omlaag doen als je wat op temperatuur komt. Nadeel hiervan is dan weer dat het wel wat rond je hals spant. Odlo had beter een klein ritsje voorzien zodat je het rond je nek dan iets losser zou kunnen maken.

Blackcomb met broekGelukkig bestaat de Blackcomb Evolution Warm ook zonder kapje, dus je hebt de keuze. Je kan eventueel ook een apart kapje kopen, wat ons nog de ideale oplossing lijkt. En er is ook aan de benen gedacht met bijhorende onderbroeken.

Hoedanook blijft het een erg prettig shirt om bij koudere temperaturen actief tot erg actief te sporten.