Odlo blaast warm en koud tegelijk

We zijn altijd al een vrij grote fan geweest van body mapping en soortgelijke technieken bij sportkledij. Het principe daarbij is dat er op verschillende plaatsen van je lichaam andere stoffen of andere diktes worden gebruikt. Het doel hiervan is om je bijvoorbeeld warm te houden op plaatsen waar dat nodig is, en voor afkoeling te zorgen op andere plaatsen. Odlo trekt dit principe nogal extreem door met de Severin Cocoon jas.

Odlo pretendeert zeker niet dat het aan body mapping doet met deze jas, maar in de praktijk lijkt hij de principes ervan toch toe te passen. Zo is het in hoofdzaak een donsjas die je lichaam bij echt fris weer warm kan houden. In de kraag is nog een inzetstuk uit stof om de warmte echt goed bij te houden. Zonder al te veel onderkledij kan deze jas je bij temperaturen net boven het vriespunt in principe toch lekker comfortabel houden, zo konden we zelf ondervinden. Dat hij ook nog eens waterdicht is, maakt hem helemaal top.

Als je de Severin Cocoon wil dragen tijdens iets meer dynamische activiteiten – wandelen of fietsen bijvoorbeeld – is hij wel nogal stijf. Om meer bewegingsvrijheid te bieden, heeft Odlo op de zijkanten en onder de armen over de hele lengte een strook geribde stof ingewerkt. Dit helpt zeker om wat beter te kunnen bewegen en er iets gestroomlijnder uit te zien. De dunnere stukken stof isoleren uiteraard ook een heel pak minder dan de dikkere voor- en achterkant in dons.

Als je gewoon stilstaat, voel je vooral aan de vrij brede zijkanten in stof helaas een beetje te veel koude om comfortabel en prettig te zijn. Het is ook vrij sterk ‘ademend’ materiaal, zodat de koude wind er makkelijk door kan. Zeker omdat de dunnere stukken onderaan niet heel ver van de nieren zitten, kan dat potentieel ook minder gezond zijn. Bij meer dynamisch gebruik helpen de inzetstukken natuurlijk wel om wat te verluchten. Dat is dan ook wel nodig omdat dons je lichaam wel erg kan verhitten als je stevig doorstapt bijvoorbeeld. Maar de dons van deze jas is zo warm dat hij eigenlijk niet echt geschikt is voor echt sportief gebruik.

We hebben de Severin Cocoon een paar weken gebruikt in uiteenlopende omstandigheden: gewoon als sportieve jas bij dagdagelijks gebruik, maar ook tijdens een sportieve wandelvakantie in het Zwarte Woud en op skitrip. Voor de twee laatste vonden we hem het minst geschikt omwille van het grote temperatuurverschil. Eigenlijk is hij nog het meest geschikt voor dagdagelijks gebruik of voor rustige wandelingen. Hij ziet er echt heel mooi en strak uit, en houdt je comfortabel warm bij frissere temperaturen.

Met een binnenzak mét rits en een zonder rits, en twee zijzakken met rits, is dit best ook een functionele jas. Zowel onderaan als in de kraag zit een koordje om hem eventueel nog wat dichter toe te trekken. De donzen kap kan je hoofd nog eens extra warm houden.

In hoofdlijnen is dit dus zeker een mooie en degelijke jas die je lekker warm zou kunnen houden mocht Odlo het verschil tussen de dons en de stukken stof minder groot had gemaakt.