Noords skiën in Savoie Mont Blanc : een Belg aan het hoofd van het skistation van Bessans

Savoie Mont Blanc is de eerste bestemming voor noords skiën in Frankrijk. Naast de traditionele disciplines langlauf en schansspringen zijn er skating en biatlon. 78 stations (op een totaal van 112) beschikken over infrastructuur voor langlauf/skating en 37 voor biatlon. De belangrijkste stations voor ‘noords skiën’ zijn Bessans, Les Saisies, Espace Nordique les Aravis, Plateau des Glières, Praz-de-Lys Sommand en Savoie Grand Revard.SMBT_VN0002
Biatlon is de discipline in opmars binnen het noords skiën. Deze sporttak haalt zijn naam uit het feit dat hier twee proeven op het spel staan: langlauf en schieten. In Savoie Mont Blanc beleven we nu een democratisering van deze sport die je al kan beoefenen vanaf de leeftijd van 7 jaar en die de inspanning van een duursport koppelt aan de precisie van het schieten. De ESF’s bieden initiaties aan voor beginners. “Het doel is de sensatie te beleven en beter te begrijpen hoe atleten in wedstrijdsituatie dit ervaren”, verduidelijkt de manager van de sport- en toeristische structuren van Les Contamines-Montjoie.

Enkele van de talrijke evenementen die het nieuwe wintersportseizoen inluiden:

Verder geven we mee dat de Belg Frédéric Lahaye-Goffart aan het hoofd komt te staan van één van de grootste langlaufstations : Bessans in de Haute-Maurienne Vanoise.
Toen Frédéric Lahaye-Goffart nog een kind was, liet niets vermoeden dat hij ooit in het gebergte zou OT Haute Maurienne Vanoise - Alban Pernet (7)belanden. Na de sporthumaniora volgde het regentaat lichamelijke opvoeding, en daarna werd Fred Lahaye-Goffart sportinstructeur in het leger. Hij was intussen ook al dol op langlauf, biatlon en wedstrijden met sledehonden: Fred Lahaye-Goffart nam als eerste Belg deel aan proeven van de Wereldbeker Biatlon, en hij richtte ook de biatlonafdeling van de Belgische Skifederatie op. Sneeuw en bergen, meer moest dat niet zijn. In 2007 vertrok heel het gezin met pak en zak naar de bergen. “We namen eerst een hotelletje met acht kamers over, om het uit te baten volgens de B&B-filosofie.”
Na contacten met een headhunter overtuigt hij het skistation van Bessans in september 2013 om hem de leiding te geven. Wat houdt zijn missie vandaag in?  “Van alles! Eigenlijk ben ik een soort orkestleider! Een stationsdirecteur beheert en coördineert, in overleg met de gemeente, zowat alle diensten en uitrustingen van het station: het onderhoud van het alpijns en noords skidomein, het beheer van het skiliftenpark, de technische omkadering (elektriciteit, beheer van de gebouwen), alles wat te maken heeft met sneeuwruimen en parkeergelegenheid, medewerking aan rekrutering en begeleiding van personeel, medewerking aan het opstellen van een tariefbeleid voor skipassen, … Als je puur naar activiteit kijkt, heb je van de lente tot de herfst in feite zelfs het meeste werk. In die periode staan alle grote ontwikkelingswerkzaamheden geprogrammeerd en worden de prijzen bepaald voor de dienstverlening in het volgende winterseizoen. Zodra ‘s winters het station geopend is, bestaat de job vooral uit het beheren van de dagelijkse exploitatie. In Bessans beschikken we over een budget van 3,5 miljoen euro (zonder de investeringen).”

En blijkbaar ligt deze functie hem!  “Het ideale station bestaat niet. Bessans heeft zich ontwikkeld rond zijn dorpskern en koestert de waarden van groen en ecologisch toerisme. We liggen op 1800 m hoogte, rond een immens plateau met larikswouden en aan de voet van bergtoppen van meer dan 3000 m. Dit station is in de eerste plaats een schitterend domein voor noordse skidisciplines, met meer dan 130 km langlaufpistes, een internationaal biatlonstadion, paden voor wandelaars en sneeuwschoencircuits. Wij behoren meestal tot de eerste besneeuwde stations: vorig jaar ging Bessans als eerste station van heel Europa de winter in! Het is ook een dorp met een traditionele bebouwing, een dorp met geschiedenis en met legendes…”