TomTom Runner Cardio maakt borstband overbodig

TomTom Runner CardioJe hartslag bijhouden tijdens het sporten is eigenlijk een absolute must. Voor wie een borstband maar vervelend vindt, komen er de laatste tijd meer en meer sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter. De TomTom Runner Cardio is daar een erg geslaagd voorbeeld van.

De Runner Cardio is eigenlijk al het derde sporthorloge van TomTom. De eerste versie, samen met Nike, was best OK. De tweede versie, en eerste helemaal alleen van TomTom, vonden we op bepaalde punten niet zo OK.

De nieuwste versie wijkt daar op het eerste zicht niet heel veel van af, maar ze heeft toch één heel belangrijk pluspunt: een ingebouwde hartslagmeter (ontwikkeld door Mio). Deze werkt door sterk licht door je aders te laten schijnen en zo de hartslag te meten. Hoewel we eerst wat sceptisch waren, werkt deze methode in de praktijk even nauwkeurig als een traditionele borstband. Het is een erg comfortabele en praktische oplossing om die borstband te vermijden. Alleen als je ze op een fietsstuur wilt bevestigen, zal je de horloge nog met een borstband moeten gebruiken.

Wat design en draaggemak betreft, is de Runner Cardio een erg geslaagd horloge.  Ze ziet er mooi uit, is handig om je pols te bevestigen en draagt erg prettig.

Hoewel de software en functies al verbeterd zijn tegenover de prille eerste versie van hun eigen horloge, vinden we dat er nog wel aan gewerkt mag worden wat betreft het gebruiksgemak. Op het vlak van functionaliteiten zit het echter zeker goed. Zo werkt de functie om op een loopband de afstand te meten vrij goed, en kan je ook met het horloge zwemprestaties (behalve hartslag) meten. Een erg positief punt is dat TomTom toelaat om de gegevens niet alleen met een eigen online platform te synchroniseren, maar ook met andere populaire online diensten of apps zoals MapMyfitness of Runkeeper.

 

doelen TomTom Runner CardioOm de gegevens over te pompen moet je een klein stukje software van TomTom installeren. Daar kan je nog een paar instellingen aan het horloge mee veranderen. Op het horloge zelf kan je nog een paar doelen instellen zoals uithouding en dergelijke.

Minder leuk vinden we dat het horloge niet heel veel instellingen biedt. Voor een beginnende of doorsnee gebruiker is het zeker OK, maar na een tijdje wil je toch meer. Zo is er maar één manier om tijdens het sporten gegevens te zien: twee kleine cijfertjes bovenaan en één groot. Je kan wel kiezen wat je in het groot wilt zien, maar het zou handiger zijn om meer keuze te hebben in de grootte en welke info je precies samen wilt zien. Ook jammer is dat de software nog altijd niet in het Nederlands beschikbaar is. TomTom werkt de software wel geregeld bij, dus na verloop van tijd zal een en ander wel verbeteren.

 

Laatste minder puntje vinden we de manier om het horloge op je computer aan te sluiten: dat moet via een speciale houder die dan op een USB poort wordt aangesloten. Het was veel interessanter geweest mocht het horloge zelf een USB aansluiting hebben gehad, of een micro USB poort of iets dergelijks. Als je nu op vakantie gaat, moet je er altijd aan denken de oplader mee te hebben. Zeker als je licht bepakt bent, is dat vervelend.

Met een aanbevolen prijs van 269,95 voor de gewone Runner Cardio en 299,95 voor de multi-sport versie bieden ze zeker waar voor hun geld.

www.tomtom.com