Myrkdalen jas in geïsoleerde versie houdt je lekker warm

Bergans  myrkdalen 1Bergens komt uit het hoge Noorden, en daar kan het tijdens de winter uiteraard flink fris zijn. Vandaar waarschijnlijk dat ze van bepaalde jassen en broeken zowel een geïsoleerde als een normale versie maken. We konden de Myrkdalen jas en Hafslo broek in versie mét isolatie eens uitproberen. Helaas in niet al te koude omstandigheden.

Met deze jas en broek zal je het ook in koudere tijden niet snel fris hebben. Er zit immers goed isolerend Bergans Arctic materiaal in verwerkt. De combinatie is bedoeld voor zowel alpine- als freeride skiërs.

Bergans  myrkdalen 2De jas valt vrij lang en eerder breed uit. In sommige gevallen belemmert dat een beetje de bewegingsvrijheid, maar zeker in diepe poeder heeft zo’n lange jas uiteraard wel voordelen. De verwijderbare sneeuwvanger houdt nog meer sneeuw buiten. Bovendien kan je de jas met de rits waar de sneeuwvanger aan vasthangt, ook aan de compatibele broeken van Bergans, zoals de Hafslo, bevestigen. Dan krijg je bijna een pak uit één stuk, en is de kans dat je nog sneeuw binnen krijgt uiteraard nog een pak kleiner. Bovendien houdt het geheel je zo nog warmer.

Voor de rest is de Myrkdalen jas eerder sober gehouden. Opzij zijn er langs buiten twee grote zakken, er is aan de buitenkant nog één borstzak, en op de mouw en zakje voor een skipas. Een beetje verstopt aan de binnenkant is er onderaan nog een open zak uit gaas voor bijvoorbeeld een skibril.

Het tweelaags Dermizax-membraan heeft een vrij goed ademend vermogen. Dat moet ook wel, want in niet al te koude omstandigheden krijg je het tijdens meer intensieve activiteiten wel flink warm. Gelukkig zijn er ventilatieritsen die opzij van de borstkas naar beneden lopen.

Bergans Hafslo insulatedDe Hafslo broek hebben we ook in een geïsoleerde versie getest. Zeker deze viel ons bij wat stappen en door de sneeuw ploeteren wat te warm uit. Gelukkig zijn er ook hier ventilatieritsen langs de binnenkant van de dijen. Zeker goed aan de broek zijn de vier grote zakken: twee bovenaan en een op elke dij. Bovenaan zit er een afritsbare band in rekbare stof. Op zich helpt deze al om fijne poedersneeuw uit je broek te halen, maar je kan de broek hiermee ook aan de jas vastmaken.

Zelf zijn we niet zo’n grote fan van de geïsoleerde versies van deze jas en broek, maar ze bestaand ook in niet-geïsoleerde versies. Weet je zeker dat je de combinatie vooral in echt koude omstandigheden zult gebruiken, dan is ze uiteraard wel handig.