MILLET EXPEDITION PROJECT 2014

Een Belg bij de 7 laureaten

Millet helpt al zeven jaar expeditiedromen waar te maken. Voor uitgave 2014 hebben de gebergte-vakjury en het publiek op Facebook hun beslissing genomen. België werd via samenwerking met A.S. Adventure voor het eerst in de wedstrijd opgenomen en won meteen een prijs voor een expeditieproject in het noorden van India: de Chadar, een ijsrivier in de vallei van de Himalaya.

Patrick de Smet en drie gezworen vrienden willen de ijsrivier Chadar volgen tot Zanskar, contacten leggen met de bevolking en doordringen in afgelegen valleien. De vier Belgen zijn “multisporters”, vertrouwd met lange trektochten (in Nepal, India, Cambodja, …). “Het Zanskari-volk leeft gedurende 8 wintermaanden volledig afgesneden van de wereld. De enige verbinding is deze 120 km lange rivier die wij stroomopwaarts en daarna -afwaarts willen verkennen: in totaal dus 240 km, of een trek van 2 à 3 weken, afhankelijk van het weer”, vertelt projectleider Patrick De Smet.

De andere winnaars…

Handi Cap au Large (juli 2014) – de favoriet van de jury: vier vrienden – onder wie paraplegiepatiënt Vincent – met een passie voor paragliding en natuursport willen de Alpen van Liezen in Oostenrijk naar Monaco oversteken met zeilscherm en handbike.

Eerste beklimming van de Nanga Parbat in de winter (januari 2015) – publieksprijs op Facebook:de Nanga Parbat (8126 m, Pakistan) behoort tot de moeilijkste van het clubje 8000’ers, en is de enige die ’s winters nog niet overwonnen werd. Drie Iraniërs met een welgevuld palmares willen dat veranderen.

Across Antarctica (november 2014): twee advocaten uit Parijs, ervaren met ultratrail en grote koude, wagen zich aan de oversteek van Antarctica, over de Zuidpool: 18.000 km op ski’s, zonder assistentie.

Deltavliegen in de bergen van Tian Shan (juni 2014): twee jonge Françaises willen te voet, te paard en met speedflying van Almaty (Kazakstan) oversteken naar Issyk Kul (noorden van Kirgizstan).

Van Tanger naar de Kaap (november 2014): een Franse journaliste wil weer zin krijgen in reizen: ze gaat Afrika te voet doorkruisen langs de westkust: vanuit Tanger in Marokko helemaal naar Kaapstad in Zuid-Afrika. Haar reis zou zo’n zes tot acht maanden gaan duren.

Eerste beklimming van de naamloze piek (6738 m) in Nepal (april 2015): twee Spanjaarden (een jongen en een meisje) tekenen voor dit project. Het zijn echte liefhebbers die al meerdere grote prestaties hebben geleverd, zoals de hele Peuterey.

 

www.millet-expedition-project.com.