Met Jommeke naar de Jungfrau Wandelregio

De wandelkaart van de Jungfrau regio telt maar liefst 77 wandelingen. Mijn wandelhart begint sneller te kloppen als ik naar die kaart kijk. In het dal liggen de Brienzersee en de Thunersee, met centraal gelegen de stad Interlaken. Vandaar waaieren de trein-, bus- en gondellijnen uit, richting de bergpieken met als bekendste namen Eiger, Mönch en Jungfrau. Onderweg kan je op tal van plaatsen uitstappen om een wandeling te maken. Mogelijkheden te over voor zowel huis-tuin-en-keuken wandelaars als voor de zeer getrainde bergkuiten. Iedereen wordt getrakteerd op panoramische vergezichten.

 

 

Voor mij is de meest verrassende attractie in deze regio de grotgletsjer van Trümmelbach. Ik wandel letterlijk de berg binnen in de door de natuur gevormde gleuven. Daar word ik geconfronteerd met het enorme geraas van een 10-tal watervallen, waarvan de hierboven genoemde bergreuzen de belangrijkste leveranciers zijn. Tijdens het voorjaar kan hier wel 20 duizend liter water per seconde naar beneden denderen. Indrukwekkend!!! Veel bergliefhebbers, vooral Aziaten, kiezen voor de Top of Europe op 3454 meter met een schitterend uitzicht op de Aletschgletscher. Om op deze hoogte te geraken, hoef je geen grote conditie te hebben. Een treintje brengt je er naar toe.

Ski/wandeloord Wengen

Onze uitvalsbasis is het autovrije Wengen. Dit bekende skioord maakt samen met Grindelwald en Mürren deel uit van de Jungfrau Ski Region. Een monument in de wereld van de skidomeinen. De Lauberhorn-afdaling wordt in één adem genoemd met Hahnenkammrennen in het Oostenrijkse Kitzbühel. Wij zijn met de handige Swiss Travel Pass met de trein van de luchthaven van Zürich via Interlaken naar hier gekomen. In Lauterbrunnen, de laatste stop voor Wengen, krijgen we gezelschap van de auto-vakantiegangers. Zij hebben daar hun wagen op een parking kunnen achterlaten. Slimmeriken schaffen zich meteen een Jungfrau Travel Pass aan om verder vrij gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer.

Intersoc Palace

Voor het uitzicht hoeven wij zelfs ons hotel niet te verlaten. Vanaf ons balkon van het Palace Hotel in Wengen is het al genieten geblazen. Dit historische hotel uit 1907 wordt sinds 2016 gerund door Intersoc. Het is niet overdreven te stellen dat Intersoc de Zwitserse deuren voor veel Vlamingen heeft geopend. Met sneeuwklassen en actieve gezinsvakanties. Er zijn jaren geweest dat Intersoc ruim de helft van alle Belgische hotelovernachtingen in Zwitserland realiseerde. Nu is dat ongeveer een derde. Nog ongelooflijk veel.

De basis van het Intersoc-verhaal in Zwitserland is trouwens toeval geweest. In 1949 ontmoette een directielid van de Christelijke Mutualiteit een Zwitserse generaal en kwam het onderwerp op tafel dat het wel fijn zou zijn als jongeren tussen hun schooltijd en het werkleven eens de kans zouden krijgen om wat frisse berglucht op te snuiven. De generaal had wel een goedkope oplossing. Tijdens de zomermaanden stonden wel wat barakken van zijn soldaten leeg. Intersoc was geboren. Het 70-jarige bestaan werd in Wengen zelfs gevierd met een speciale uitgave van de populaire Jommeke-reeks ‘De Jungfrau smelt’. Vanzelfsprekend sliep onze Vlaamse stripheld tijdens dit avontuur ook in de Palace.

Wandeltrein Kleine Scheidegg

Het succes van Wengen is te danken aan het bergtreintje dat al vanaf 1893 naar Kleine Scheidegg rijdt. Van 1274 m. naar 2061 m. In wezen was het de eerste ‘skilift’, want ’s winters heeft het treintje ook altijd gereden. De wintersportpioniers maakten er graag gebruik van. Over ongeprepareerde pistes zochten zij vervolgens hun skiweg naar Wengen. Zowel Kleine Scheidegg als Wengen zijn nu belangrijke knooppunten voor wandelroutes.

Sneeuwwandelen in de zomer

In Kleine Scheidegg stappen we over in de trein die ons in een half uurtje naar de Top of Europe brengt. Daar wemelt het van de Aziaten, omdat dit panorama regelmatig opduikt in Bollywood films. Dat willen deze globetrotters wel eens met eigen ogen zien. Geloof het of niet, maar mij wordt verzekerd dat jaarlijks een miljoen mensen, waarvan 60 procent uit Azië, een treinkaartje koopt naar deze top. De Aziaten zijn vooral afkomstig uit China, Zuid-Korea en India. Voor velen van hen is het trouwens een verrassing dat de bergen ook zomers met sneeuw zijn bekleed. Niet iedereen had daar met zijn of haar schoeisel rekening mee gehouden. Ik zie enkele Japanse meisjes zelfs met hoge hakken lachend door de sneeuw wandelen. Ze hebben gelukkig de grootste lol.

Vanaf hier maken we een schitterende wandeling naar de 200 meter hoger gelegen Mönchsjochhütte op 3650 m. Volgens de eerste bewegwijzering bij de Top of Europe een wandeling van 45 minuten, maar dat is waarschijnlijk gemeten tijdens een wandelwedstrijd. Door de hoogte vertraagt ons tempo en doen wij er bijna een half uur langer over. Op zich totaal niet erg. Het is prachtig. Terug is het uitzicht eigenlijk nog mooier dan heen. In de Mönchsjochhütte gunnen wij onze benen wat rust, terwijl wij onszelf belonen met een halve liter weiss (wit) bier.

James Bond dorp

Van Wengen nemen we de trein naar Lauterbrunnen, stappen vervolgens de gondel in naar Grütsalp en treinen verder naar Mürren. Een prachtige trip van 55 minuten. We stappen uit met een hele groep Chinezen en Zuid-Koreanen. Zij komen niet om te wandelen, maar om foto’s te maken van het fotogenieke bergdorp en om te lunchen in het  langzaam ronddraaiend restaurant Piz Gloria op de Schilthorn (2970 m). Lunchen terwijl het bergpanorama aan je voorbij glijdt. Ook Eiger, Mönch en Jungfrau treden hier voor je op. James Bond is in 1969 op deze top nog langs geweest voor de opnamen van zijn film On Her Majesty’s Secret Service. Speciaal voor de Bond liefhebbers is er in een zaal onder het restaurant een permanente tentoonstelling over deze film ingericht. Terug kun je natuurlijk weer de gondel nemen, maar dat doen we natuurlijk niet. Door het Engetal wandelen we in 3 uur terug naar Mürren.

Gondelbalkon Männlichen

Vanuit Wengen nemen we de grote gondel naar Männlichen op 2227 m. Twee jaar geleden hebben wij die gondel vaak genomen tijdens onze wintersportvakantie. Zomers is de aankomst een knooppunt van wandelwegen. Om volop te genieten van de gondelreis betalen we enkele Zwitserse franken extra om boven op het gondelbalkon te kunnen staan. Deze constructie schijnt niet uniek te zijn, maar had ik nooit eerder gezien. In elk geval de moeite waard om een keer mee te maken. Vanaf de aankomst is het nog een half uur wandelen naar de top van Männlichen op 2345 m. Vrijwel alle wandelaars doen er langer over omdat je natuurlijk graag even stil staat om rustig om je heen te kijken. De top halen is mooi, het hoort er vaak bij, maar onderweg zijn er honderden momenten voor een fotografische klik. Gelukkig heeft Jommeke de schoonheid van de Jungfrau gered.

Nuttige informatie

Brussel-Wengen (Lauterbrunnen) 732 km. Swiss vliegt 5-6 keer per dag Brussel-Zürich (www.swiss.com). Trein Zürich Airport-Interlaken 2 uur 11 min. Interlaken–Wengen 34 min. Info voordeelpassen openbaar vervoer www.SwissTravelSystem.com.

Andere websites: MySwitzerland.com, jungfrauregion.ch en intersoc.be