Makkelijk ski’s en boards van je dak halen met de Thule SnowPack Extender

SnowPack Extender uitMet een klassieke skidrager of dakkoffer is het altijd een beetje knoeien om je ski’s of snowboard van het dak te halen, zeker als je er verschillende bij hebt of een hoge auto hebt. Dankzij de Thule SnowPack Extender is dat vanaf nu een makkie.

Op zich is het concept van de SnowPack Extender vrij eenvoudig: het is een klassieke skidrager, maar dan wel eentje die je kan uitschuiven. Afhankelijk van waar je hem op je dwarsdragers monteert, schuift de drager minder of verder van je dak weg. Wij monteerden hem eerder naar de zijkant toe maar niet helemaal op de rand, en konden zo makkelijk aan alle ski’s. Bij een lage auto moet je dus niet meer helemaal over je dak buigen, en bij een hogere auto niet meer in een deuropening gaan staan of om je auto heen lopen.

SnowPack Extender 1De Extender valt door de rails iets hoger uit dan een klassieke drager, maar heel veel hoger is het niet. We merkten er bij onze rit naar de bergen in elk geval niet veel van: nauwelijks extra geluid en ook niet enorm veel meer verbruik. In elk geval een pak minder dan bij een dakkoffer, hoewel je daar meer in krijgt natuurlijk. De SnowPack Extender biedt plaats aan vijf paar ski’s of twee paar snowboards, wat toch zeker niet slecht is.

De Extender is ook vrij makkelijk te bedienen: met een grote schuifknop open je de dragers, en met een kleinere knop maak je de rails vrij om ze uit en in te schuiven. Uiteraard kan je de dragers ook op slot doen.

SnowPack Extender uit zonder ski'sHet monteren van de SnowPack Extender op de dakdragers zelf is iets meer omslachtig. De montage doet wat denken aan een Ikea-kast in elkaar vijzen, maar als je de instructies volgt, lukt het wel. Omdat je toch wel wat handelingen moet stellen en ook rubberen beschermstukjes in je dakdrager moet schuiven op maat van de Extender, is het niet zo evident om de dakdragers ook voor andere dingen te gebruiken. Wetende dat van die dragers bij Thule niet echt goedkoop zijn, is dat toch wel zonde. Het was leuker geweest mochten ze een makkelijker bevestigingssysteem hebben gebruikt om de Extender op de dragers te bevestigen.

SnowPack Extender snowboardJe moet overigens ook best compatibele Thule dakdragers hebben. De bredere dakdragers die er bij veel auto’s al standaard op zitten, kan je waarschijnlijk niet gebruiken. Alles bij elkaar ben je dus wel wat geld kwijt: de SnowPack Extender kost op zich normaal een 255 euro, en daar komen dan nog dragers of adapterstukjes bij.

Of die stevige prijs het gebruiksgemak compenseert, hangt af van hoe vaak je gaat skiën en of je op skivakantie al dan dan elke dag de auto moet nemen om naar de lift te gaan en dus de ski’s er vaak op te leggen en af te nemen. De SnowPack Extender is op zich in elk geval erg robuust en comfortabel in gebruik.