Lowa Renegade: klassieker krijgt nieuwe kleurtjes

Lowa Renegade Mid gtx 2De Lowa Renegade is in Duitsland en de Lage Landen waarschijnlijk de meest verkochte wandelschoen. Hij bestaat in verschillende versies, waarvan zeker de GTX (GoreTex) Mid een heel populaire is. Net deze kreeg voor dit seizoen enkele nieuwe kleurtjes. Een goede gelegenheid voor een hernieuwde kennismaking.

Zoals de categorie ‘Mid’ aangeeft, is deze wandelschoen vooral bedoeld voor vlak tot licht hellend terrein, zonder al te ruwe ondergrond. Je kan er de bergen mee intrekken, maar dan blijf je best op de gewone wandelpaden. Maar het blijft een schoen die bij uitstek geschikt is voor wandelingen in Vlaanderen of Nederland, en zeker ook de Ardennen. Dit neemt niet weg dat hij binnen de Mid-categorie zeker niet de lichtste, laagste of minst robuuste is.

Tenzij je echt ‘moeilijke’ voeten hebt, is dit een schoen die meteen erg comfortabel aanvoelt en goed zit. Als je aan de vooravond van een lange wandelvakantie plots nog een nieuwe schoen moet kopen, dan kan je zonder nadenken voor de Renegade kiezen. Je zal hem niet eerst een aantal keer moeten inlopen voor je er langere wandelingen mee kan maken. Ook bij ons zat hij meteen als gegoten. Heb je echt brede of net smalle voeten, dan bestaan er trouwens ook smalle of brede uitvoeringen van de Renegade Mid.

De buitenkant van de schoen is uit verschillende soorten materialen gemaakt: vooral glad leer en een stukje nubuck, met aan de schacht en de tong ook kunststof. Dit laatste geeft wat makkelijker mee, wat de beLowa Renegade Mid gtx 1 wegingsvrijheid ten goede komt.

De ‘monowrap’ constructie, een soort frame onderaan de schoen dat vasthangt aan de onderzool en de bovenconstructie, zorgt voor een goede zijwaartse stabiliteit. Het leer dat aan de schacht opzij tot boven doorloopt, helpt daar zeker ook bij. Op dit punt heeft de Renegade een goed evenwicht gevonden tussen enerzijds stabiliteit en anderzijds comfort en bewegingsvrijheid.

De Vibram Evo onderzool heeft een vrij uitgesproken profiel. Zeker in modder, nat gras en zand biedt de onderzool een goede grip, maar voor op natte stenen en rotsen zijn er betere oplossingen.

Wat demping betreft, zit de Renegade Mid eerder aan de harde kant. Dat voelt in het begin misschien iets minder comfortabel aan, maar het is op langere termijn beter voor je gewrichten. Hoewel dit geen schoen is om zwaar beladen mee te gaan trekken, helpt die iets stijvere zool ook beter als je een lichte tot middelzware rugzak draagt. Het binnenzooltje is zeker niet slecht, maar na een tijd kan het zeker geen kwaad om er een beter in te leggen.

De ‘GTX’ bij dit model doelt natuurlijk op het GoreTex membraan dat in de schoen verwerkt is. Dat maakt dat hij in principe perfect waterdicht is, maar toch nog een gezond binnenklimaat behoudt. Uiteraard moet je er bij het doorsteken van een rivier of plas wel rekening mee houden dat het een Mid schoen is, en dat het water dus niet al te hoog mag staan.

Als de pasvorm OK is, kan je aan de Renegade Mid GTX zeker geen slechte zaak doen. Voor een aanbevolen prijs van bijna 185 euro mag je natuurlijk wel een behoorlijke schoen hebben. Vanaf dit voorjaar is hij dus bovendien met leuke kleuraccenten beschikbaar.